Ziare.com

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru telemedicina. Sase servicii medicale vor putea fi accesate de pacienti de la distanta

de Valeria Cupa
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 09:57

   

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru telemedicina. Sase servicii medicale vor putea fi accesate de pacienti de la distanta
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Actul normativ reglementeaza posibilitatea furnizarii serviciilor medicale la distanta, prin telemedicina, de catre toti profesionistii din domeniul sanatatii.

Decizia a fost luata la solicitarea Ministerului Sanatatii.

"Criza sanitara fara precedent a impus suplimentarea si diversificarea serviciilor medicale pentru a raspunde nevoilor reale de sanatate ale populatiei din comunitati, dar si pentru gestionarea eficienta a resurselor umane si financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care sa dea posibilitatea acordarii asistentei medicale prin telemedicina de catre toate unitatile sanitare publice si private, in beneficiul pacientilor", a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.

Care sunt cele sase servicii care pot fi furnizate si prin telemedicina

Potrivit OUG, sunt sase tipuri de servicii ce vor putea fi acordate prin telemedicina. Acestea sunt:

a) teleconsultatia;

b) teleexpertiza;

c) teleasistenta;

d) teleradiologia;

e) telepatologia;

f) telemonitorizarea.

Cine poate accesa astfel de servicii medicale

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, beneficiarii telemedicinei sunt pacientii care pot avea acces mai rapid la actul medical.

"Totodata, serviciile de tipul teleradiologiei si al teleconsultatiilor pot contribui la scurtarea listelor de asteptare, pot optimiza utilizarea resurselor si pot ajuta la cresterea productivitatii, ceea ce duce, in final, atat la imbunatatirea asistentei medicale, cat si la o eficienta sporita a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanta a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasarile si interactiunile interumane directe, fara limitarea accesului pacientilor la asistenta medicala necesara", a transmis MS.

In termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sanatatii va elabora normele metodologice generale de punere in aplicare a ordonantei, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

a) specialitatile medicale si lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicina;

b) conditiile de organizare si functionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicina;

c) responsabilitatea stabilirii calitatii serviciului de telemedicina si a verificarii si respectarii ei;

d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicina.

Citeste si:

Consultatiile medicale pot fi acordate in continuare la distanta. Decontarea serviciilor va fi facuta fara card de sanatate

Procurorii deschid o ancheta dupa ce medicii de familie s-au plans ca CNAS nu a validat consultatiile fara card

Casa de Sanatate arata cum se acorda serviciile medicale in stare de urgenta: Retete online si consultatii la distanta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4350 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dupa telemedicina urmeaza telefoamea, ca telemeaua a ajuns produs

de lux pt saraciile care tot viseaza o tara ca afara,in loc sa-si gaseasca ceva de munca in tara lor, nu la furat si mancat lebede.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor