Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru telemedicina. Sase servicii medicale vor putea fi accesate de pacienti de la distanta

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 09:57
5438 citiri
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru telemedicina. Sase servicii medicale vor putea fi accesate de pacienti de la distanta
Medicii vor putea acorda sase servicii de la distanta FOTO Unsplash.com

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Actul normativ reglementeaza posibilitatea furnizarii serviciilor medicale la distanta, prin telemedicina, de catre toti profesionistii din domeniul sanatatii.

Decizia a fost luata la solicitarea Ministerului Sanatatii.

"Criza sanitara fara precedent a impus suplimentarea si diversificarea serviciilor medicale pentru a raspunde nevoilor reale de sanatate ale populatiei din comunitati, dar si pentru gestionarea eficienta a resurselor umane si financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care sa dea posibilitatea acordarii asistentei medicale prin telemedicina de catre toate unitatile sanitare publice si private, in beneficiul pacientilor", a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.

Care sunt cele sase servicii care pot fi furnizate si prin telemedicina

Potrivit OUG, sunt sase tipuri de servicii ce vor putea fi acordate prin telemedicina. Acestea sunt:

a) teleconsultatia;

b) teleexpertiza;

c) teleasistenta;

d) teleradiologia;

e) telepatologia;

f) telemonitorizarea.

Cine poate accesa astfel de servicii medicale

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, beneficiarii telemedicinei sunt pacientii care pot avea acces mai rapid la actul medical.

"Totodata, serviciile de tipul teleradiologiei si al teleconsultatiilor pot contribui la scurtarea listelor de asteptare, pot optimiza utilizarea resurselor si pot ajuta la cresterea productivitatii, ceea ce duce, in final, atat la imbunatatirea asistentei medicale, cat si la o eficienta sporita a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanta a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasarile si interactiunile interumane directe, fara limitarea accesului pacientilor la asistenta medicala necesara", a transmis MS.

In termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sanatatii va elabora normele metodologice generale de punere in aplicare a ordonantei, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

a) specialitatile medicale si lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicina;

b) conditiile de organizare si functionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicina;

c) responsabilitatea stabilirii calitatii serviciului de telemedicina si a verificarii si respectarii ei;

d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicina.

Consultatiile medicale pot fi acordate in continuare la distanta. Decontarea serviciilor va fi facuta fara card de sanatate

Procurorii deschid o ancheta dupa ce medicii de familie s-au plans ca CNAS nu a validat consultatiile fara card

Casa de Sanatate arata cum se acorda serviciile medicale in stare de urgenta: Retete online si consultatii la distanta

Quarterly Report - Editia 4

Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre actuala clasă politică din România și alegerile pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte consideră că oamenii nu se vor lăsa...
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Mandatul la Bruxelles a ajuns pentru mulți dintre politicienii români un refugiu: nu prea mai sunt trași la răspundere de opinia publică așa cum se întâmpla când erau parlamentari sau...
#telemedicina, #ordonanata de urgenta, #servicii medicale, #teleconsultatii, #teleradiologia, #teleasistenta , #medici