In ce tari nu a mai venit recenzorul de zeci de ani

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 15:57
2726 citiri
In ce tari nu a mai venit recenzorul de zeci de ani
Foto: nymphoto.blogspot.com

Problema recensamantului a preocupat toata Romania in aceasta perioada, dar sunt tari in care nu s-a mai facut o astfel de numaratorare de mai multe zeci de ani.

Dupa ce, luni, populatia Pamantului a ajuns la sapte miliarde de suflete, se ridica intrebarea daca suntem mai multi sau, de fapt, mai putini decat acest numar. Potrivit BBC, este posibil ca numarul locuitorilor Terrei sa fie mai mare sau mai mic cu aproape 1%, ceea ce inseamna in jur de 60 de milioane de oameni.

Diferenta vine din faptul ca sunt anumite tari ale lumii, cu populatii de multe milioane de locuitori, care nu au mai trecut printr-un recensamant de zeci de ani.

Astfel, in tari foarte populate, precum Afganistan, Angola, Myanmar, Republica Democrata Congo sau Eritrea, nu s-a mai facut un recensamant de mai mult de 25 de ani, astfel ca datele legate de populatia acestor tari nu pot fi decat estimate.

Aceeasi situatie se intalneste si in Islanda si in Insulele Feroe, din Europa, in timp ce, in Liban, ultima numaratoare a avut loc in 1932.

O situatie si mai grava, in acest sens, se intalneste in Uzbekistan, Somalia sau Sahara Occidentala, de unde ONU nu a primit niciodata date oficiale. La fel se intampla si in fostele colonii olandeze din zona Marii Caraibelor.

Cati suntem, de fapt?

Potrivit sefului estimarii populatei din cadrul ONU, Gerhard Heilig, este un "nonsens" sa afirmi unde s-ar fi putut naste copilul care ar fi dus populatia Terrei la sapte miliarde de suflete. El mai spune ca, fara date oficiale din acele tari, putem fi mai multi sau mai putini cu 60 de milioane, adica aproximativ 1% din totalul mondial. Cu alte cuvinte, este posibil ca sapte miliarde sa fim deja, de o jumatate de an sau sa ajungem la aceasta cifra de-abia peste alta jumatate de an.

Totusi, profesorul Mike Murphy, de la Scoala de Economie din Londra, crede ca nu conteaza asa de mult aceasta marja de eroare: "Nu este un procent care poate influenta luarea unor decizii importante". In acelasi timp, profesorul este de parere ca "din moment ce nu poti avea niciodata un numar exact, vei fi nevoit mereu sa estimezi. Niciodata nu vom avea un numar adevarat, definitiv".

In Romania, primul recensamant a fost facut in 1859, iar in ultimele decenii am avut o recenzie la fiecare 10 ani.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#recensamant mondial, #populatia lumii 7 miliarde , #recensamant 2011