Le Monde: Ninel Potarca, Obama rromilor din Romania

Vineri, 29 Martie 2013, ora 21:07
5593 citiri
Le Monde: Ninel Potarca, Obama rromilor din Romania
Foto: Arhiva

Ninel Potarca, zis si "Obama de Meteor", a devenit subiect de interes pentru cotidianul francez Le Monde, care a publicat un articol in care ii prezinta, pe scurt, viata de rrom nomad ajuns candidat la presedintie.

"Ei se urcau in caruta, cutreierau Romania si se asezau oriunde voiau. Intotdeauna in apropierea unui rau, deoarece apa era esentiala pentru supravietuirea lor. Ninel Potarca isi aminteste inca trezitul in zori, prospetimea care patrudgea prin panza de cort in care toata familia dormea ghemuit, roua cu care isi reimprospatau fata. In perioada comunista, ei au fost numiti 'tigani' si toata lumea ii privea cu suspiciune pe acesti nomazi considerati hoti de pui", debuteaza articolul din Le Monde.

Tribul lui Ninel, specializat in colectarea deseurilor metalice, a fost considerat cel mai bogat in comunitatea de rromi. In acele vremuri le mergea bine, iar afacerile le-au adus mult aur, o obsesie in randul rromilor.

"Este un reflex care s-a pastrat din zilele in care am fost sclavi", spune Ninel, care aminteste ca daca aveau suficient aur, sclavii rromi isi puteau cumpara libertatea.

In timpul iernii, "semintia lui Ninel s-a stabilit pe un teren de Targu Jiu, un oras din centrul tarii", potrivit Le Monde. Comunitatea este condusa de un bulibasa, care, de asemenea, serveste si ca un judecator pentru afaceri interne.

Ninel isi aminteste de bunicul sau, un bulibasa de Targu Jiu.

"A fost modelul meu, am fost fascinat de modul in care impaca oamenii care aveau conflicte", a spus el. "In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, bunicul si familia sa au fost deportati in Transnistria. Aliat al Germaniei naziste, aceasta tara a deportat atat evrei, cat si rromi. Din cei peste 25.000 de rromi deportati, numai 2.000 au fost returnati dupa razboi", se mai arata in articol.

Ulterior, rromii au cunoscut o perioada de liniste, dar la sfarsitul anilor 1970, dictatorul Nicolae Ceausescu a decis ca cei care nu pot dovedi ca au avut un loc de munca intr-o intreprindere de stat vor fi trimisi la inchisoare.

"Tatal meu a fost arestat in repetate randuri", isi aminteste Ninel. "Pentru a fi eliberat, el a trebuit sa dea statului toate monedele de aur ale familiei", a adaugat acesta.

In ianuarie 1990, la cateva saptamani dupa caderea comunismului, Ninel si familia sa au mobilizat mii de rromi si au calatorit la Bucuresti. Scopul operatiunii a fost sa il intalneasca pe premierul de la acea vreme, Petre Roman, pentru a-i cere aurul furat de statul comunist. Rasplata a venit la scurt timp, astfel ca peste 4.000 de familii de rromi au primit 4 tone de aur.

Ulterior, Romania s-a angajat intr-un "capitalism salbatic", in care totul a trebuit sa fie reinventat, mai scrie Le Monde. Rromii au fost mult mai in masura sa adopte aceasta noua filozofie, "pe de-o parte, din cauza originilor noastre am fost obisnuiti cu un grad mare de mobilitate", explica Ninel. "In al doilea rand, am avut un capital. Cu aurul recuperat am primit un imprumut de la banca si mi-am inceput o afacere", a adaugat acesta.

Sute de companii subjugate regimului comunist au fost inchise. Rromii au fost primii care au achizitionat si demolat fabricile pentru a topi metalele ca sa le vanda apoi ca materie prima. "Am exportat sute de mii de tone de deseuri metalice in Europa si in China", obtinand astfel o suma de bani care i-a permis sa construiasca o casa in Targu Jiu de 2.000 de metri patrati.

Cartierul Meteor are sute de palate construite de antreprenori rromi pe terenuri nationalizate de catre regimul comunist si abandonate dupa caderea regimului. Dar, in 1997, fostii proprietari au vrut sa isi recupereze parcelele in instanta, asa ca palatele de la Meteor trebuiau demolate. Ninel a vrut sa mobilizeze lumea si sa creeze "Cem Romengo", primul "stat rrom" din lume. Un "guvern" a fost impus, iar Ninel a fost numit ministru al industriei si economiei.

Confruntat cu aceasta initiativa, guvernul roman a revenit asupra deciziei si a abandonat ideea de a demola casele lor, mai scrie Le Monde.

"De cand eram mic i-am spus tatalui meu ca el a trebuit sa creeze o tara a noastra," a spus Ninel. Incurajat de aceasta victorie, el a infiintat un patronat sindical si a creat o televizune pentru comunitate.

In 2009, spre surpriza generala, Ninel Potarca, in varsta de 42 de ani, si-a depus candidatura pentru presedintie. Poreclit "Obama din Meteor", el a obtinut numai 22.000 de voturi, dar a fost foarte multumit.

"Stiam ca nu aveam nicio sansa de a fi ales", a spus el. "Dar am vrut sa dau un exemplu pentru 2 milioane de rromi din Romania", a continuat Ninel.

In decembrie 2012, el a fost condamnat de Curtea de la Targu Jiu la trei ani si jumatate de inchisoare pentru evaziune fiscala, decizie pe care a contestat-o in justitie. Procesul a fost mutat la Craiova, un oras situat in partea de sud-vest a Romaniei. La 11 martie, in cadrul sedintei, judecatorul Antoaneta Popescu il insulta, il da afara si ii ameninta avocatul.

"Toate acestea se intampla intr-un stat membru al Uniunii Europene, care pretinde ca vrea sa integreze comunitatea rroma", adauga, amar, Ninel Potarca. "Concluzia mea este ca rromii nu au nici o sansa in Romania. Din acest motiv, ei merg in Europa de Vest. Ce e de facut? Poate ar trebui sa cream un stat rrom in lumea asta, ca sa ne facem auziti", isi incheie Ninel pledoaria din Le Monde.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ninel Potarca Obama rromi, #Ninel Potarca Le Monde, #Ninel Potarca Obama din Meteor , #rromi