Salariile profesorilor nu pot creste, sustine Ministerul de Finante

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 20:28
1069 citiri
Salariile profesorilor nu pot creste, sustine Ministerul de Finante
Foto: Arhiva

Cresterea salariilor in invatamant ar duce la disponibilizarea a 100.000 de bugetari, in compensatie, pentru mentinerea deficitului bugetar si volumului cheltuielilor publice de personal convenite cu partenerii internationali ai Romaniei, a avertizat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina.

El a afirmat ca, daca statul "da drumul" salariilor in invatamant, va trebui

"umblat" la alte cheltuieli bugetare, pentru ca o crestere a taxelor si impozitelor nu este de dorit in acest moment, cand se asteapta relansarea economiei romanesti.

Gherghina a declarat ca, din punct de vedere economic, cea mai buna masura pe care o poate lua statul este o crestere controlata a salariilor si recuperarea integrala in 2012 de catre bugetari a pierderilor salariale din 2010, la care se va adauga o majorare a pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din cresterea reala a salariilor.

La randul sau, secretarul de stat in MFP Dan Tudor Lazar a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca economia Romaniei nu permite in acest moment o majorare mai mare a salariilor decat cea de 15% acordata la inceputul anului.

Orice majorare salariala sau orice majorare de cheltuiala publica trebuie facuta doar pe baza existentei unei surse de finantare, iar in acest moment statul nu poate efectua o majorare a salariilor decat printr-o majorare a veniturilor, ceea ce ar insemna o crestere de impozite si taxe, sau o crestere a deficitului bugetar, adica o incalcare a prevederilor acordurilor Romaniei cu FMI si UE, a spus Lazar.

"Guvernul respecta orice decizie judecatoreasca si recunoaste drepturile salariale ale profesorilor. De fapt, amanarea platii acestor drepturi si reincadrarea personalului didactic din invatamant reprezinta un gest de responsabilitate din partea guvernului.

Guvernul si-a asumat crearea unui cadru legislativ unitar si echitabil in ceea ce priveste salarizarea personalului din sectorul public, iar prin legea salarizarii ne-am asigurat sa nu existe diferente de salarizare intre aceleasi categorii profesionale. De exemplu, nu este corect ca un profesor cu aceeasi vechime, aceeasi pregatire profesionala si aceleasi atributii de la Botosani sau Suceava sa aiba un salariu mai mare decat un profesor din Bucuresti, Timisoara sau Iasi", a spus oficialul MFP.

El a afirmat ca, prin practica neunitara a instantelor judecatoresti in ceea ce priveste drepturile salariale ale profesorilor prevazute de legea 221/2008 acest principiu al echitatii sistemului de salarizare a fost denatur

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#crestere salarii profesori, #reduceri cheltuieli bugetare , #salariu