Ziare.com

Duminica Rusaliilor sau Pogorarea Duhului Sfant, una dintre cele mai vechi sarbatori

Duminica, 07 Iunie 2020, ora 09:33

   

Duminica Rusaliilor sau Pogorarea Duhului Sfant, una dintre cele mai vechi sarbatori
Ortodocsii sarbatoresc, duminica si luni, Cincizecimea sau Pogorarea Sfantului Duh peste sfintii apostoli, cunoscuta in popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se incheie ciclul pascal: Invierea, Inaltarea si Pogorarea Duhului Sfant.

In unele zone, oamenii isi impdobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile.

Sarbatoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea sfintilor apostoli. Pana catre sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dubla sarbatoare: a Inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh. Ulterior, sarbatoarea a fost separata, Cincizecimea ramanand numai ca Pogorare a Duhului Sfant.

In unele zone ale tarii, in sambata Rusaliilor se impart oale impodobite cu flori si cu un colac deasupra, pentru pomenirea mortilor. In duminica Rusaliilor, se impart farfurii frumos impodobite pentru cei vii.

Intrucat Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt intr-o legatura nemijlocita, lunea de dupa duminica Rusaliilor este consacrata proslavirii Sfintei Treimi, sarbatoarea Rusaliilor avand astfel doua zile.

Ielele

Cuvantul Rusalii provine din latinescul "rosalia", care simbolizeaza sarbatoarea trandafirilor, dar reprezinta si fetele imparatului Rusalim, despre care se credea ca aveau puteri magice si seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

In credinta populara, Rusaliile sunt spiritele mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastile cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locurile lor de sub pamant si incep sa faca rele oamenilor.

Pentru a le imbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zane sau frumoase. Exista superstitia ca aceste spirite stau pe langa izvoare si pot, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor si sa-i imbolnaveasca. Boala seamana, se spune in popor, cu o transa ce nu poate fi inlaturata decat de puterea dansului calusarilor.

Obiceiul calusarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea. Batranii satelor cred ca, daca esti bolnav, de Rusalii te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine.

In Oltenia, grupuri de cate sapte-opt calusani merg din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele rele, iar oamenii ii intampina cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apa si sare.

Traditii si obiceiuri de Rusalii

De Rusalii, se leaga si alte traditii si obiceiuri, care difera de la o regiune la alta. In unele zone, oamenii isi impdobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare: se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor. Flacaii le aduc din paduri, dupa care se sfintesc la biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfintite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se spune ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare.

Tot de Rusalii, in unele regiuni se danseaza "Jocul Calusarilor". Astfel, se spune in popor ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de Rusalii este jocul calusarilor.

In unele zone, femeile fac descantece pentru alungarea Ielelor, iar usile se ung cu usturoi, pentru ca se crede ca asa va fi pazita casa de rele si ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei.

In unele gospodarii se prepara unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.

Tot de Rusalii, in Ardeal exista obiceiul cunoscut ca "udatul nevestelor", cand femeile sunt stropite cu apa pentru a fi sanatoase si frumoase tot restul anului.

In anumite zone se spune ca daca de Rusalii este timp frumos atunci toata vara va fi frumoasa si rodnica.

Superstitii de Rusalii

Legendele spun ca Ielele sau Rusaliile sunt fiinte fantastice, care umbla prin vazduh si pot lua mintile oamenilor daca nu respecta ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zane, soimane, imparatesele-vazduhului, ursoaice - umbla imbracate in alb, iar locurile in care danseaza raman arse si neroditoare.

Se spune ca Rusaliile rapesc uneori un tanar frumos ca sa joace cu el, apoi il elibereaza, dar acesta nu trebuie sa spuna ce a vazut, pentru ca altfel ar putea fi pedepsit.

In unele sate, oamenii cred ca in zilele de Rusalii nu este bine sa mergi la camp, pentru ca te prind si te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie sa intre in vie sau sa mearga in locuri pustii, pentru ca s-ar putea intalni cu spiritele rele.

In unele zone se spune ca cine nu respecta sarbatoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoaca boala denumita popular "luat din Rusalii". De asemenea, nu este bine sa te certi cu cineva in ziua de Rusalii, pentru ca vei fi "luat din Rusalii".

Rusaliile, zile libere in Romania si in alte tari

Lunea Rusaliilor este zi nelucratoare in Romania, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Tarile de Jos, in unele cantoane din Elvetia, in Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria si Togo.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 11666 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred intr-unul Dumnezeu,

Tatăl atottinătorul, făcătorul cerului si al pămantului, al tuturor celor văzute si nevăzute.

Si intr-unul Domn, Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, unul născut, Care din Tatăl S-a născut, mai inainte de toti vecii, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiintă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut. Care, pentru noi oamenii si pentru a noastră mantuire, S-a coborat din cer, S-a intrupat de la Spiritul Sfant si din Maria Fecioara si S-a făcut om. Si S-a răstignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, a pătimit si S-a ingropat. Si a inviat a treia zi, după Scripturi. Si S-a inăltat la cer si sade de-a dreapta Tatălui. Si iarăsi va veni cu mărire să judece viii si mortii; a Cărui Impărătie nu va avea sfarsit.

Si in Spiritul Sfant, Domnul de viată Făcătorul, Care de la Tatăl purcede, Cel ce impreună cu Tatăl si cu Fiul este inchinat si mărit, Care a grăit prin proroci.

Si intr-una, sfantă, catolică si apostolică Biserică.

Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor. Astept invierea mortilor si viata vesnică ce va veni.

Amin.

 

Hristos s-a Inaltat!

Pentru toti fratii si surorile de credinta crestina.
Va dedic un cantec care nu are nimic religios, dar care simbolizeaza (pentru mine) cel mai pur spirit de umanitate.

John Lennon / Imagine: https://www.youtube.com/watch?v=YkgkThdzX-8

Din Diaspora catre Tara:
https://www.youtube.com/watch?v=YqB8Dm65X18

In curand va veni vremea sa va dovediti solidaritatea si dorinta de a va schimba viata!

 

" si-Mi veti fi martori cand se va pagora Duhul Sfant"

Acest eveniment petrecut cu apostolii lui Isus dupa promisiune facuta la inaltarea Sa a avut un impact asupra lor de a se riduca ca martori ai lui Isus datorita puterii cate au primit-o prin Pogararea Duhului Sfant asura lor. Apostolul Petru , unul care s-a lepadat a devenit un inflacarat martor al invierii Lui Isus chiar in momentul Pogararii si aceasta s-a intamplat la toti ucenicii adunati
din acel loc.
Evenimentul nu este o traditie, or un obicei roman, or o superstitie, or o impodobire cu flori a casei ci este o impodobire a omului rascumparat in jertfa de pe cruce a Fiului lui Dumnezeu Tatal, nu este un eveniment numai al trecutului ci este o lucrare a prezentului in care Dumnezeu Duhul Sfant locuieste in cel nascut din nou, adica din Duhul Sfant, de a fi martor a invierii lui Isus ca si altii sa primeasca mantuirea azi.
Pogararea Duhului Sfant este si o lucrare a viitorului prin care pregateste pe cei mantuiti pentru revenirea a doua oara a lui Isus.

Pogararea Duhului Sfant este o lucrare de zi cu zi in care Duhul Sfant ia din ce e a lui Isus si ne descopera ca sa-L proslavim pe El, pe Isus si numai pe Isus.

Esti un martor a lui Isus?

 

Da, MosNiculaie

eu sunt un martor. Marturia este un dar , mantuirea este un har.
"Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica ci un Duh de putere, iubire si chibzuinta.'

Se vede si fara sa ne zici!!!!

Nimeni nu este perfect!!!!

Superb!

Citind cele 3 comentarii nu pot decit sa afirm ca nu sintem pierduti.
Se simte spiritul crestin si se simte ca...traim.
Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti iubitorii Lui. Amin

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor