4 milioane de euro, pretul prostiei si al ticalosiei celor neatinsi

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 19:03
7152 citiri
4 milioane de euro, pretul prostiei si al ticalosiei celor neatinsi

Este, cred, deasupra oricarei discutii ca familiile afectate de teribila tragedie produsa in 2010 la Maternitatea Giulesti din Bucuresti trebuie despagubite conform hotararii judecatoresti.

Nu este vorba numai despre autoritatea de lucru judecat, ci si despre chestiunea morala. Nimeni nu le poate plati celor sase familii suferinta, dar macar atat cat se poate face acum trebuie facut si, din pacate, nu se poate face decat cu bani.

Am auzit voci care apreciau ca suma totala a despagubirilor stabilite de instanta, adica aproape 4,3 milioane de euro, a fost nerealista si cu mult prea mare in raport cu veniturile celor gasiti vinovati.

Nu asa se pune problema. Instanta nu se raporteaza la solvabilitatea celui vinovat, ci la dimensiunea pagubei. Tocmai de aceea, toti cei responsabili sunt solidari in plata despagubirilor, deci banii se iau de unde sunt si e treaba lor sa-si regleze apoi intre ei sumele platite. Asa am ajuns ca intreaga suma sa fie platita de Ministerul Sanatatii.

Dar din ce bani va plati Ministerul Sanatatii? Din bani publici, desigur. Deci culpa grava a unor oameni, persoane fizice, va fi achitata de fiecare contribuabil al acestei tari. Noi toti vom avea servicii medicale mai putine sau mai proaste pentru ca niste oameni, la un moment dat intr-o anumita functie, au gresit. Este eterna poveste a institutiilor publice din Romania.

Va pot da zeci de exemple de persoane disponibilizate ilegal prin voia unui director sau altul, persoane care au castigat procesele si care au fost despagubite nu de directorul respectiv, ci de institutia cu pricina, tot din bani publici adica. Si eu una nu stiu cazuri in care institutia sa se fi intors impotriva decidentului abuziv pentru recuperarea prejudiciului. Cineva a gresit, toti am platit.

In cazul de fata cine a gresit? Cred in continuare ca vinovatii principali nici nu sunt cei care au primit condamnarile penale, adica o asistenta, un electrician si un manager. Ei sunt in egala masura victimele unui sistem inept nu intr-un moment sau in altul, ci traditional, de 25 de ani.

Acum va plati ministerul condus de dl Banicioiu, desi domnia sa chiar nu are nicio legatura personala cu drama de atunci. La butoane era ministrul Cseke Attila, membru in Guvernul Boc. Care Guvern Boc blocase toate angajarile in sistemul public, decizie teoretic justificata in conditii de criza, dar stupida si pe alocuri criminala cand e luata nediferentiat, otova in toate domeniile. Asa s-a ajuns ca o asistenta medicala sa fie singura pe tura pentru o intreaga sectie de prematuri. O asemenea situatie este o bomba cu ceas.

Orice improvizatie de orice fel intr-un spital este si ea tot o bomba cu ceas. Dar asta se intampla din cauza subfinantarii cronice a sistemului. Faci ce poti cu bani putini, pentru ca intr-un fel sau altul roata sa se invarta si sa nu fii obligat sa inchizi portile. Si daca tu le inchizi o sa fie pus alt manager care o sa le deschida si o sa faca improvizatia pe care tu ai refuzat-o.

Si acum daca intrati in maruntaiele multor spitale, unele cu pretentii, veti descoperi situatii cutremuratoare. Stiti ca mentenanta nu e asigurata in general decat pentru aparatura de radiologie, unde intervine CNCAN? In rest, calibrarile si verificarile periodice lipsesc.

Sau, alt exemplu, exista aparatura de ATI foarte scumpa infectata cu microbi extrem de rezistenti, cum ar fi piocianic. Dar ce poti sa faci? Dezactivezi aparatul si lasi oamenii sa moara din prima sau musamalizezi realitatea si joci la ruleta ruseasca sperand de fiecare data ca se va termina cu bine, indopand pacientul cu antibiotice extrem de dure cu efectele ulterioare cunoscute, adica cel putin cresterea rezistentei la viitoare tratamente?

Aceasta nu este o situatie imputabila doar unui guvern, ci tuturor guvernelor si tuturor ministrilor de dupa 1989, mai nou presedinti de consilii judetene, care au tratat Sanatatea strict populist, au subfinantat-o inclusiv prin tolerarea unor uriase retele de coruptie la toate nivelurile, care au drenat si prea putinul care s-a dat, si au facut toate acestea stiind bine pe ce bomba sta sistemul.

4,3 milioane de euro reprezinta doar o mica parte din pretul total al incompetentei, chiar ticalosiei cu care care toti guvernantii au tratat sanatatea, mascand mai mult sau mai putin abil aceasta realitate. Dar la ei nu ajunge niciodata nicio sentinta. Si nu l-am vazut pe vreunul macar cerandu-si scuze pentru nenorocirile petrecute in sistem.

In schimb, cand ii loveste vreo boala, o sterg rapid spre Paris, Viena, Istanbul sau mai stiu eu ce destinatii cu sisteme sanitare functionale.

Un alt pret este viteza cu care pleaca din tara medicii si asistentele. In general se da vina pe salarii. Da, sunt si ele un motiv important, dar nici pe departe singurul. Halatele albe pleaca si pentru ca nu mai vor aceasta ruleta ruseasca in care victimele potentiale sunt deopotriva pacienti, medici si asistente.

Atunci cand se intampla ceva, primele care raspund cu cariera sau cu libertatea sunt cadrele medicale, asa cum s-a intamplat cu nefericita pe tura careia a izbucnit incendiul.

Ele platesc in rand cu pacientii aberatia unui sistem croit de politicieni care fie nu inteleg nimic, fie nu le pasa de nimic. Si nu le pasa tocmai stiindu-se dincolo de orice raspundere.

Dam mereu vina pe impersonalul sistem. Sistemul nu e un dat extern, trimis ca un blestem din ceruri. Nu, el e alcatuit din oameni cu nume si prenume care decid, semneaza si ar trebui sa raspunda pentru fiecare hotarare.

Si pana cand nu vom vedea decidenti care platesc pana si cu ultimul ac din casa pentru ceea ce au provocat prin hotararile lor, pana cand nu voi vedea un lung sir de premieri si ministri faliti si in fund de puscarie nu numai pentru spaga, ci si pentru sistemul pe care l-au creat, pana atunci vom plati doar noi in felurite feluri pentru prostia sau ticalosia lor.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#incendiu Maternitatea Giulesti, #despagubiri Giulesti ministerul Sanatatii , #spital
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
voi chiar credeti ca in Romania o sa functioneze vreodata ceva ?
Poza Gusper
Gusper
rank 3