Ziare.com

Tichetul medical nu ne scapa de spaga in spital

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 12:00

   

Tichetul medical nu ne scapa de spaga in spital
Introducerea tichetului de sanatate, incepand cu 1 ianuarie 2010, va elimina spaga acordata medicilor, sustine ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Potrivit proiectului, pacientii vor plati, pe langa contributia la asigurarile medicale de 5,5% din salariul brut lunar, consultatiile la medicul de familie, la medicul specialist din ambulatoriu si consultatiile din spitale si zilele de spitalizare, informeaza Adevarul.

Cu toate astea, pacientii se tem ca vor ajunge sa plateasca tichetele de sanatate si sa dea doctorului, in continuare, "atentia din plic".

Interventiile chirurgicale, acolo unde spagile sunt cele mai mari, raman in afara reglementarilor viitoarei taxe pe sanatate.

Desi pacientii sustin ca cele mai consistente "atentii" le-au dat atunci cand s-au operat, proiectul prevede ca interventiile chirurgicale nu se vor plati prin tichetele de sanatate.

De partea cealalta, medicii sustin ca nu le face placere sa primeasca de la pacienti, insa salariile foarte mici pe care le au ii determina sa recurga la astfel de gesturi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1279 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tichete,mizerie si asa mai departe!

Spaga din sistem nu va disparea nici macar daca doctorii ar avea salarii de mii de euro,pot paria!Din pacate cei care au primit spaga o vor face in continuare,indiferent de nivelul salariului si,surprinzator,cei care "vocifereaza" sunt chiar acei medici care au in sange "drogul" numit SPAGA!Am fosti colegi care sunt medici si pot sa spun ca majoritatea nu primesc atentii,nu se plang si nici nu renunta sa-si practice meseria in ciuda salariului prea putin motivant!
Problema este la nivel de conducere al MS , toate deciziile de acolo sunt anapoda si lovesc tocmai in cei care muncesc efectiv.Mi se pare absurd ca un medic de familie sa castige si 15000lei/luna iar un chirurg sa nu ia niciun sfert,mai cu seama ca medicina de familie care se practica in Ro e orice altceva dar numai medicina nu,e doar o veriga in plus,inutila de la un capat la celalalt,atata vreme cat tot la specialist trebuie sa ajungi!Chiar daca o sa-mi sariti in cap cei mai multi dintre voi stiu ca totusi imi dati dreptate!

 

IA BA GA TI V-O DOUAZECI LA PAR NA IE...

... PE CEL PUTIN DOUAZECI DE ANI, SA VEDETI DUPA AIA!

Taxare binevenita

Spaga ar disparea daca ar exista o modalitate de taxare oficiala a serviciilor - adica ceea ce se vrea cu tichetele de sanatate si daca s-ar dezvolta mai bine asigurarile de sanatate private. Si in plus, controalele din spitale trebuie marite, atat cele financiare cat si cele care verifica profesionalismul medicilor si calitatea serviciilor. Chiar daca lucrurile se intampla mai incet decat ne-am, mi se pare ca actualul ministru al sanatatii exact aceste schimbari vrea sa le introduca.

Pentru cei care l-au uitat!

Jur! Pe Apolo medicul pe Asclepios, pe Higia si Panaceea, pe toti zeii si zeitele, luandu-i ca martori, ca voi indeplini, pe cat ma vor ajuta puterile si priceperea, juramantul si legamantul care urmeaza.

Jur! Pe invatatorul meu intr-ale medicinii il voi socoti deopotriva cu cei care m-au adus pe lume, voi imparti cu el averea mea si, la nevoie, ii voi indestula trebuintele, pe copiii sai ii voi privi ca pe niste frati si, daca vor dori sa devina medici, ii voi invata fara plata si fara sa le cer vreun legamant.

Jur! Preceptele, lectiile orale si tot restul invataturii le voi impartasi fiilor mei, fiilor invatatorului meu si ucenicilor uniti printr-o fagaduiala si printr-un juramant, potrivit legii medicale, dar nimanui altcuiva.

Jur! Voi indura ingrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cat ma vor ajuta puterile si mintea, si ma voi feri sa le fac orice rau si orice nedreptate. Nu voi incredinta nimanui otravuri, daca-mi va cere, si nici nu voi indemna la asa ceva; tot astfel nu voi incredinta nici unei femei leacuri care sa o ajute sa lepede,

Jur! Imi voi petrece viata si imi voi indeplini mestesugul in nevinovatie si curatenie. Nu voi practica operatia scoaterii pietrelor din basica udului, lasand-o in seama celor ce se ocupa cu acestea.

Jur! In orice casa as intra, voi intra spre folosul bolnavilor, pazindu-ma de orice fapta rea si stricatoare comisa cu buna stiinta, mai ales de ademenirea femeilor si a tinerilor, liberi sau sclavi.

Jur! Orice as vedea si as auzi in timp ce-mi fac meseria sau chiar in afara de aceasta, nu voi vorbi despre ceea ce nu-i nici o nevoie sa fie destainuit, socotind ca, in asemenea imprejurari, pastrarea tainei este o datorie.

Jur! Daca voi respecta acest legamant fara sa-l calc, fie sa ma bucur pe deplin de viata si de meseria mea, pururi cinstit de ceilalti; iar daca il voi nesocoti si voi fi un sperjur merit sa am o soarta dimpotriva!

 

Si eu Jur

Sa iau spaga.

sa ma port ca un destept in fata bolnavilor.

Sa vin la ora 10 si sa plec la ora 1.

Sa am trei servicii- la stat, la particoler si in invatamant, sugand de la trei titze. Fac act de prezenta iar apoi incasez trei salarii.

Sa raman in Romania daca nu am nici o sansa sa profesez in occident- din motive de lene sau incompetenta.

Spaga poate fi eradicata

Tichetul ne poate scapa de spaga daca invatam si noi sa spunem nu si sa ii reclamam pe medicii care conditioneaza actul medical. E vorba doar de putina vointa din partea tuturor celor implicati.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor