Zece copii, internati la Institutul "Marius Nasta" cu reactii la vaccinul antituberculos

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 19:31
6226 citiri
Zece copii, internati la Institutul "Marius Nasta" cu reactii la vaccinul antituberculos

Zece bebelusi cu reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internati la Institutul "Marius Nasta" din Capitala, unde, in intervalul martie-noiembrie, au fost tratati din acelasi motiv alti 50 de copii, a declarat, miercuri, medicul pneumolog Gheorghe Murgoci.

"Reactiile adverse apar dupa cateva luni, poate chiar cinci luni. Acum, sunt internati zece bebelusi cu reactii adverse grave. Ei au intre doua si patru luni", a spus medicul de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

Murgoci a precizat ca bebelusii au fost operati, iar in prezent se afla sub tratament. "Micutii au TBC ganglionar. Ganglionii umflati sunt in zona axiala si claviculara, cu abces. Au fost operati, le-a fost scos puroiul, iar acum iau tratament cu antitubercolitice", a explicat medicul.

Numai in spitalul bucurestean au fost tratati, anul acesta, 50 de copii cu reactii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Autoritatile estimeaza ca peste 200.000 de copii au fost vaccinati cu produsul danez.

115 cazuri semnalate

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, in 16 noiembrie, ca au fost semnalate reactii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind inregistrate 115 cazuri, situatia urmand sa fie analizata de o comisie desemnata in acest sens, pentru a vedea daca acestea se inscriu in limitele stabilite de OMS.

"O comisie a Ministerului Sanatatii va analiza toate reactiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca ce au fost raportate. Va fi o analiza detaliata a acestor reactii adverse, pentru a vedea daca se incadreaza in limitele normale sau le depasesc. Institutul National de Sanatate Publica Romania are inregistrate 115 cazuri de reactii adverse. Dintre acestea 79,1 sunt reactii locale", a spus Arafat.

OMS: Rata de reactii adverse e de 1 la 1.000

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata estimata de reactii adverse severe la BCG este de unu la mie. Romania are, in perioada 2011 - 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reactii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franta, de 0,6 la mie, a precizat Raed Arafat.

Ministerul Sanatatii a cumparat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Pana in 6 noiembrie, au fost inregistrate 115 cazuri de reactii adverse, cele mai multe, respectiv 114, fiind dintr-un lot, iar una, din altul.

Din totalul celor 115 cazuri de reactii adverse severe, 44,3 la suta au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8 la suta, chirurgical, iar 6 la suta, antibiotic.

Printre reactiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca se numara marirea ganglionilor axiali si latero-cervicali, precum si ulceratiile.

Specialistii sustin ca autoritatile erau obligate sa verifice eficienta vacinului si sa faca un studiu privind reactiile adverse severe alte acestuia pe un lot de 50-200 de copii la sase luni de la vaccinare.

"Este o problema de strategie nationala si de securitate", au declarat specialisti in vaccinarea BCG.

Potrivit acestora, tulpina vaccinului din Danemarca este mai reactogena, produsul romanesc realizat de Institutul Cantacuzino pana la sistarea productiei fiind diferit de cel cumparat in 2011.

"Danemarca nu a avut TBC. Ei au facut vaccinul odata cu sosirea imigrantilor. In schimb, in Romania, incidenta tuberculozei ramane printre cele mai ridicate din Europa. In aceste conditii, in loc sa modernizam rapid linia de fabricatie a vaccinului national BCG, am oprit fabricatia si am fost nevoiti sa cumparam din strainatate. Din datele nostre, peste 300 de copii au facut reactii adverse la vaccinul danez. In plus, tratamentul tuberculostatic este foarte agresiv pentru bebelusi", au mai spus expertii nationali in BCG.

Ultimele stocuri de vaccin BCG romanesc au fost epuizate in 31 ianuarie 2010.

Cepoi: Singurii care au vaccinul corespunzator nevoilor noastre sunt danezii

"Vaccinarea impotriva tuberculozei a fost introdusa in Romania de dr. Ion Cantacuzino in 1926. Tulpina vaccinului romanesc este diferita de cea din Danemarca. Cand schimbi tulpina vaccinului se face obligatoriu un studiu de eficacitate si reactogenitate", au adaugat specialistii.

Fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi declara, in 24 septembrie, ca vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca este singurul utilizabil in acest moment, in cazul caruia exista unele reactii adverse, insa acestea nu sunt atat de grave incat sa determine oprirea imunizarilor.

"Vaccinurile antituberculoza nu pot fi fabricate de Institutul Catacuzino, intrucat a fost oprita linia de productie. Nici bulgarii nu au o linie de la care sa il putem lua. De aceea, singurii care au vaccinul corespunzator nevoilor noastre sunt danezii", explica, atunci, Cepoi.

El a tinut sa sublinieze ca incidenta reactiilor adverse la vaccinul BCG din Danemarca este mare, dar nu atat cat sa impuna sistarea imunizarilor.

"Se pare ca este o incidenta mare, dar nu atat de mare si atat de grava ca sa ne determine sa nu mai facem vaccin. Nu este o problema din acest punct de vedere. Este singurul vaccin BCG care poate sa fie utilizat", adauga Cepoi.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#reactii vaccin BCG Danemarca, #copii reactii vaccin Danemarca, #vaccin BCG Cantacuzino , #spital
Comentarii