Primul caz de eutanasie a unui deținut în Spania: românul Marian Eugen Sabău. Are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare”

Vineri, 05 August 2022, ora 14:57
7566 citiri
Primul caz de eutanasie a unui deținut în Spania: românul Marian Eugen Sabău. Are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare”
Marian Eugen Sabău a lucrat la o firmă de securitate din Tarragona/ FOTO: ziarulromanesc.es

Tribunalul din Tarragona a confirmat prima eutanasie a unui deținut în Spania. Românul Marian Eugen Sabău are dreptul de a muri, au decis joi, 4 august, trei judecători spanioli, într-o deliberare cu ușile închise.

Bărbatul va deveni primul deținut din Spania care are dreptul la o moarte demnă, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în urmă cu un an, scrie ziarulromânesc.es.

Judecătorii au aprobat cererea avocatului românului Marian Eugen Sabău, fostul angajat al firmei de securitate Securitas, care și-a împușcat mai mulți foști colegi și a fost rănit de polițiști în timpul arestării. Inculpatul ceruse eutanasierea, din moment ce în urma împușcăturii a devenit tetraplegic.

Magistrații au concluzionat, joi, că dreptul lui Marian Eugen Sabău de a muri asistat trebuie să prevaleze asupra dreptului la ocrotire judiciară efectivă a victimelor.

Sabău, spun judecătorii, se află în condiții grave de sănătate. Are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”.

Prezența sa pe banca acuzaților„ar reprezenta o afectare intolerabilă a demnității și integrității sale fizice și morale”, subliniază magistraţii. Marian Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, este acuzat de mai multe infracțiuni de tentativă de omor. El a fost internat din decembrie anul trecut pentru o leziune a măduvei spinării, după ce a fost împușcat de polițiști.

Practic, nu a ajuns în închisoare, pentru că nu a putut părăsi niciodată spitalul. Cazul excepțional al românului pune la grea încercare recenta lege a eutanasiei în Spania.

În rezoluția judecătorilor nu se stabilește nicio dată când românul să primească dreptul de deces. Se amintește însă că nu mai pot fi formulate contestații ordinare.

Și asta pentru că instanța a decis că drepturile la integritate fizică și morală, demnitate și autonomie personală ale acuzatului prevalează asupra intereselor victimelor de a avea un proces.

Eutanasierea lui Marian Eugen Sabău a avut atât avizul medicilor săi, cât și pe cel al comisiei de evaluare formată din avocați, medici și experți în bioetică. Instanța a subliniat că înțelege „disconfortul” și starea de nemulțumire a victimelor.

A reamintit totuși că nu există dreptul la pedeapsă și că dorința lui Marian Eugen Sabău este de a muri cu demnitate. Agent de securitate din Tarragona, Marian Eugen Sabău era pasionat de arme și membru al unui club de tir.

Și-a împușcat foștii colegi și un polițist pe 14 decembrie 2021 după ce firma a decis să-l concedieze din cauza unui conflict de muncă și a „caracterului său dificil”.

La rândul său, bărbatul a susținut că a trăit „un iad” la serviciu și că șefii i-au făcut „viața imposibilă”. El și-a pus o perucă și s-a dus să își facă singur dreptate, cu pistolul în mână.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un club de tradiție își transformă stadionul în parc solar
Un club de tradiție își transformă stadionul în parc solar
Udinese este cel mai ''verde'' club de fotbal din Italia şi al patrulea la nivel mondial, obiectivul său fiind zero emisii de carbon, iar filosofia sa este sustenabilitatea, informează EFE....
Ce decizie a luat Paul Pogba, suspendat 4 ani pentru dopaj
Ce decizie a luat Paul Pogba, suspendat 4 ani pentru dopaj
Mijlocaşul echipei Juventus, Paul Pogba, suspendat patru ani pentru dopaj, a anunţat că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, relatează Reuters. Sky Sport Italia şi La Repubblica...
#Spania, #eutanasiere, #roman, #detinut, #decizie, #judecatori , #stiri externe
Comentarii