Tragedie aviatica in Apuseni: Autoritatile romane dau vina pe rusi - raport oficial

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 16:00
8744 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Autoritatile romane dau vina pe rusi - raport oficial
Foto: Arhiva

Primul raport oficial referitor la accidentul aviatic din Apuseni, in care pilotul Adrian Iovan si o tanara rezidenta si-au pierdut viata, da vina pe un centru din Moscova, cu ajutorul caruia victimele ar fi putut fi localizate mult mai repede.

Mai exact, in documentul intocmit de Romatsa se arata ca alte aeronave aflate in zbor au confirmat ca avionul pilotat de Adrian Iovan avea un sistem de localizare functional si ca acesta a fost receptionat in momentul impactului.

Astfel, un semnal a fost transmis catre Centrul de decriptare a informatiilor din Moscova, singurul care putea descripta astfel de mesaje, potrivit Digi24.

Tragedie aviatica in Apuseni: Seful Romatsa explica ce s-a intamplat cu avionul

Rusii nu au facut insa acest lucru si nu au luat legatura cu Romatsa pentru a le da mai multe informatii. Din aceasta cauza, Romatsa a pierdut legatura cu avionul cand acesta a coborat la o altitudine mai mica de 2.000 de metri.

Apoi, Romatsa a incercat sa ia legatura cu centrul din Moscova prin telefon si e-mail, insa angajatii institutiei ruse nu au putut fi contactati sub nicio forma.

Initial o colaborare intre SUA, Canada, Franta si fosta Uniune Sovietiva, Centrul International de Decriptase a devenit un mecanism international de localizare a accidentelro aviatice, la care este afiliata si Romatsa.

Pentru ca la Moscova se afla unul dintre receptorii acestui centru, semnalele de urgenta din Romania ar fi trebuit sa ajunga la rusi, fiind cei mai apropiati din punct de vedere geografic.

Pe de alta parte, reprezentantii centrului de la Moscova, contactati telefonic ulterior, au precizat ca ei nu au primit nici un semnal de urgenta de pe teritoriul romanesc.

Tragedie aviatica in Apuseni: Reactia STS, la 19 ore dupa dezastru - cand a fost localizat avionul (Video)

Intre timp, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), care coordoneaza numarul de urgenta 112, nu a trimis coordonate exacte echipelor de salvare, astfel ca epava avionului a fost localizata in peste 6 ore si cu ajutorul localnicilor.

Tragedie aviatica in Apuseni: Seful Salvamont Sibiu explica de ce e dificil de identificat un apel in munti

In plus, nici Romatsa nu a putut stabili cu exactitate locul aterizatii fortate, iar doua dintre victime nu au putut fi salvate la timp. Incidentul a avut loc, luni dupa-amiaza, in Muntii Apuseni, iar pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina au murit. La bord se mai aflau patru medici si un copilot, care au fost raniti si transportati la spital.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#raport Romatsa Moscova, #centru Moscova semnal accident avion, #accident avion semnal Moscova, #accident avion Apuseni , #Accident avion Apuseni