Unde a disparut roca selenara primita de Ceausescu de la Nixon?

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 16:20
5492 citiri
Unde a disparut roca selenara primita de Ceausescu de la Nixon?
Foto: AP

Dupa ce s-a descoperit, recent, ca o roca selenara, donata Muzeului de Stat din Amsterdam, nu este atat de speciala pe cat se credea - mai concret, este un fals -, presa canadiana a aruncat intrebarea: unde sunt astazi cele aproape 270 de roci de pe Luna, aduse de astronautii americani din misiunile Apollo 11 si Apollo 17?.

Si Romania se afla printre "fericitele" 130 de detinatoare ale unei roci selenare, daruite in scop diplomatic in timpul administratiei Nixon. Sau, potrivit istoriei recente, Romania a detinut o astfel de roca, insa nimeni nu mai stie nimic de ea de cand Ceausescu a fost inlaturat de la putere, in decembrie 1989, potrivit The Canadian Press.

"Roca de pe Luna adusa din misiunea Apollo 17, pe care a primit-o Romania a disparut in mod suspect dupa inlaturarea si executia dictatorului Nicolae Ceausescu", a povestit Joseph Gutheinz, expert guvernamental al SUA in depistarea comorilor de pe Luna.

"Nu am niciun dubiu ca multe roci selenare au disparut, fie ca au fost furate, fie ca au fost pierdute, si ca acum se afla in colectii private", a adaugat Gutheinz, explicand de ce valoarea pietrelor a ajuns atat de mare astazi: nimeni nu ar fi crezut ca Apollo 17, din 1970, va fi ultima data cand omul va vedea Luna!

Roca din Olanda, o bucata de lemn pietrificat

O roca selenara daruita de statul american unui diplomat olandez dupa prima aselenizare, in 1969, nu este nimic mai mult decat o bucata de lemn pietrificat! Obiectul a fost oferit de catre fostul ambasador american in Olanda, J. William Middendorf, fostului premier olandez Willem Drees, cand astronautii de pe Apollo 11 au vizitat Olanda, in 1969.

Dupa ce Drees a murit, in 1988, piatra a fost donata Muzeului de Stat din Amsterdam. Andra van Gelder, editor sef al revistei Oog, detinuta de Muzeul de Stat, a initiat o cercetare, pentru a certifica autenticitatea pietrei. Aceasta spune ca dubiile au aparut cand expertii au pus sub semnul intrebarii autenticitaea pietrei prezentate la expozitia din 2006 a muzeului, "Du-ma pe Luna."

Expertii i-au spus acesteia ca astronautii de pe Apollo 11 au luat un numar foarte mic de pietre, si ceea ce au luat, a ramas la NASA pentru cercetari. "Daca ar fi oferit niste roci selenare in 1969, ceea ce nu s-a intamplat, atunci acestea ar fi fost de marimea unei boabe de grau". Referindu-se la 'piatra selenara,' aceasta a spus "pentru o piatra, este micuta, cam de marimea unei cutii de chibrituri", a explicat Van Gelder.

Cercetarile efectuate de universitatea VU din Amsterdam au stabilit ca piatra este o bucata normala de lemn pietrificat. Cu toate astea, ea nu isi va pierde locul pe care si-a la castigat in muzeu. "Ramane in colectia Muzeului de Stat, deoarece toate obiectele noastre au propria lor poveste, iar acum, un nou capitol special a fost adaugat acestei povesti", a spus Van Gelder.

La un moment dat, piatra a fost asigurata pentru aproximativ 50.000 euro. "Acum valoreaza cam 50 de euro," a adaugat jurnalista. Exista multe speculatii despre scopul oferirii acestei pietre in dar. A fost oare piatra oferita intentionat, pentru a induce oamenii in eroare, sau a interpretat Drees gresit darul?: "Pe felicitarea care a fost oferita odata cu piatra nu scria clar ca este o piatra de pe Luna... Dar ceea ce este ciudat este: 'De ce ai da o piatra atat de insignifianta ca suvenir?' Nu inteleg asta.

Juliana, fosta regina a Olandei, de exemplu, a primit o copie a pancardelor care au fost lasate pe Luna. Un astfel de dar il pot intelege. Asta aduce aminte de un moment important. Dar de ce o piatra care nu are nimic de-a face cu aselenizarea?"

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#roca selenara Luna Nixon Ceausescu, #piatra Luna Nixon Ceausescu , #ancheta
Comentarii
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Pietroiul lui Ceausescu din Luna cadourilor, ori l-a pus Voiculescu pe varza,