Batalia dintre SUA si Europa pentru inzestrarea armatei romane, castigata net de americani pana acum

Miercuri, 23 August 2017, ora 20:40
9514 citiri
Batalia dintre SUA si Europa pentru inzestrarea armatei romane, castigata net de americani pana acum
Foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Majorarea bugetului alocat Apararii de catre Romania la 2% din PIB incepand din acest an si lansarea mai multor programe mari de inzestrare a armatei au generat o competitie acerba pentru contracte intre marile companii europene si americane din sector, sprijinite intens de statele in care isi au sediul, inclusiv in cadrul vizitelor la nivel inalt.

Pana acum, guvernul PSD-ALDE a anuntat mai multe contracte importante cu companii americane si niciunul cu companii europene, chiar daca au continuat, deocamdata, un acord incheiat anul trecut de guvernul tehnocrat cu germanii de la Rheinmetall pentru fabricarea de transportoare blindate la Moreni, pus sub semnul intrebarii de un contract similar anuntat recent cu americanii de la General Dynamics.

In 1 august, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026, care include opt programe de inzestrare, cu fonduri multianuale in valoare de 9,8 miliarde euro.

Dintre acestea, patru mari programe de inzestrare au fost demarate pana acum, din care in trei s-au anuntat si contracte.

In toate cazurile, batalia pentru contracte se da intre companii europene si din Statele Unite.

O alta componenta speciala a contractelor de inzestrare militara este legata de posibilitatile de productie si de mentenanta locala a echipamentelor, detinerea unei industrii proprii reprezentand un atu strategic pentru orice stat in caz de conflict.

In cazul in care productia locala nu este posibila, pe plan international se practica aranjamente de tip offset, mecanism prevazut si de legislatia romaneasca.

Legislatia romaneasca prevede, pentru achizitiile militare din strainatate, un procent de offset cel putin 80%.

Rachete - aparare antiracheta

Unul dintre cele mai importante si mai costisitoare programe de inzestrare este cel cu rachete, capitol la care Romania sta foarte slab.

In prezent, armata romana are in dotare sisteme de rachete Hawk, cumparate in 2004 din Olanda, dar nemodernizare si considerate complet depasite, la care se adauga sisteme de rachete din epoca sovietica (Volhov).

Romania are nevoie de aparare antiracheta pe trei paliere: aparare cu raza lunga, medie si scurta.

Pentru aceste contracte au pregatit oferte grupul european MBDA, care are sistemul sol-aer Aster 30 cu raza lunga antiracheta si antiaviatie. Pentru raza scurta si medie, MBDA propune sistemul Aster 15.

De cealalta parte, americanii au propus sistemul MIM 1014 Patriot, cu raza medie si lunga si sistemele de lansatoare mobile M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), produs de Lockheed Martin si cu raza mare de actiune.

In aceasta vara, autoritatile americane au anuntat, iar cele romane au confirmat ulterior, ca Romania va cumpara sisteme de rachete Patriot.

Transportatoare Blindate pentru infanterie

Anul trecut, Guvernul a anuntat un contract important, ce prevede producerea in Romania, printr-o societate mixta - Romanian Military Vehicle Systems - realizata intre compania de stat UM Moreni si grupul german Rheinmetall, a noilor transportoare blindate amfibii 8X8 pentru Fortele Terestre.

Compania mixta ar urma sa produca circa 550 de transportoare amfibii, iar circa 50 de blindate Boxer (neamfibii) ale Rheinmetall vor fi importate din Germania.

Implementarea acestui contract depinde, insa, de decizia actualului guvern, care nu a anulat contractul.

Ministrul Apararii, Gabriel Tutuianu, a anuntat la inceputul lunii august ca a discutat cu reprezentantii companiei americane General Dynamics pentru infiintarea, pana la finalul anului, a unei companii mixte, care sa produca vehicule militare in Romania incepand cu vara anului 2018.

Ulterior, Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a precizat ca Guvernul va semna in 23 august un memorandum cu General Dynamics pentru productia de transportoare blindate la Uzina Mecanica Bucuresti, dar a sustinut ca autoritatile romane intentioneaza sa incheie un parteneriat si cu compania germana Rheinmetall pentru construirea de transportoare blindate la Moreni si pentru fabricarfea de rachete la uzina Electromecanica Ploiesti.

Elicoptere militare

Initial, contractul luat in calcul era pentru un elicopter multirol, deoarece, spre deosebire de SUA, Romania nu isi permite deocamdata o astfel de diversitate de tipuri.

Pentru un elicopter multirol, doi producatori erau vizati: Airbus Helicopters si compania americana Sikorsky.

Al treilea producator interesat de contract, Bell Helicopter, propunea asamblarea in Romania a modelului AH-1Z Viper, un elicopter de atac si nu multirol.

Surprizator, Guvernul a anuntat, in 3 august, ca a semnat o scrisoare de intentie prin care anunta Statele Unite asupra disponibilitatii de achizitionare a unor elicoptere de atac.

Ministrul AparariI a declarat, ulterior, ca elicopterele de atac pe care Romania intentioneaza sa le achizitioneze vor fi produse in Romania, compania producatoare, Bell Helicopter, dandu-si acordul pentru acest lucru.

Corvete si modernizarea fregatelor

Anul trecut, Guvernul a ajuns la un acord cu oladezii de la Damen ce prevedea achizitia a patru corvete noi de la grupul olandez, care urmau sa fie produse pana in 2020 la santierul Damen Galati. Contractul, negociat de armata si care trebuia acordat prin incredintare directa, a fost blocat in Parlament.

Recent, Ministerul Apararii a lansat in dezbatere un proiect de hotarare de guvern privind noile conditii de achizitionare a celor patru corvete multifunctionale, cu o valoare estimata la 1,6 miliarde de euro.

Avand in vedere conditiile, lupta se va da intre producatorii europeni - Damen, Olanda, Naval Group (fostul DCNS), Franta, si Germania (corveta K130 Braunschweig) - si americani (corvetele Littoral Combat Ship Freedom), grupul Damen fiind in continuare considerat favorit, cu modelul de corveta Sigma 10514.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#armata romana inzestrare, #contrate inzestrare armata romana , #armata