Guvernul vrea sa anuleze toate datoriile CFR catre stat

Joi, 02 Februarie 2012, ora 07:22
1952 citiri
Guvernul vrea sa anuleze toate datoriile CFR catre stat
Foto: Arhiva

Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA are o datorie cumulata la bugetul consolidat de peste 3 miliarde lei, plansandu-se astfel pe primul loc in topul datornicilor.

La finalul anului trecut, CFR avea datorii de 2,2 miliarde lei la bugetul de stat, 838 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 26 milioane lei la bugetul asigurarilor pentru somaj si 237 milioane lei la bugetul asigurarilor de sanatate, scrie Bursa.

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani si-a pierdut, dupa mult timp, locul de frunte, coborand pe pozitia a doua in topul marilor datornici la stat. Arieratele CNH s-au mentinut, insa, la nivelul de acum trei luni, de circa 1,95 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Salvarea CFR vine de la Guvern, un proiect de ordonanta de urgenta semnat de conducerea Ministerului Transporturilor anuland datoriile CFR la bugetul consolidat si la fondul de risc, ce insumau, la finalul anului trecut, 4,5 miliarde lei.

Documentul arata ca stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, urmand sa aiba loc "o conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare". Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru datoriile la fondul de risc.

Ministerul care a realizat documentul sustine ca operatiunea este necesara pentru realizarea echilibrului economico-fiananciar al societatii si achitarea arieratelor, pentru depasirea dificultatilor generate de lipsa temporara a disponibilitatilor banesti si evitarea acumularii unor noi datorii.

In opinia ministerului, neadoptarea acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite cu Fondul Monetar International.

O operatiune similara de stergere a datoriilor a fost aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta aprobata in ultima sedinta din 2006, inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pentru 34 de societati comerciale, inclusiv CFR SA, dar Comisia Europeana nu a avizat actul normativ nici pana in prezent.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#datorii CFR stat, #anulare datorii CFR stat , #CFR