Eternitatea coruptiei din drumurile Romaniei (Opinii)

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 14:45
4521 citiri
Eternitatea coruptiei din drumurile Romaniei (Opinii)

Nu avem drumuri decente, inclusiv autostrazi, pentru ca propriile autoritati, corupte pana maduva oaselor, in complicitate cu asfaltatori de mana a doua ne jefuiesc temeinic si fara termen de comparatie in intreaga Europa.

Este confirmarea oficiala venita dintr-un studiu "Jaspers" solicitat de Comisia Europeana si Banca European de Investitii asupra unor proiecte derulate in noua tari din Europa Centrala si de Est.

Concluziile lui sunt dramatice. Avem cele mai scumpe lucrari de infrastructura din Europa, cu preturi care au crescut de 3,9 in perioada 2000-2009. Cum asa? Foarte simplu, prin aditionarea contractelor. Adica la licitatie castiga firma care avanseaza pretul cel mai mic, chiar nerealist de mic, pentru ca pe parcursul derularii contractelor sa scumpeasca lucrarea pana peste nivelul solicitat de cea mai pretentioasa dintre firmele participante la licitatie.

Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi inghite senina aceste aditionari, fara nicio opozitie. Cine sunt beneficiarii? Clientii si cei dispusi sa plateasca comisioane grase. Studiul Jasper ne arata ca la majoritatea licitatiilor de infrastructura se prezinta aproximativ acelasi 14 firme din Romania, Grecia, Turcia, Italia si Germania. "Este o lipsa a competitiei care duce la preturi mari de constructie. Data fiind marimea pietei romanesti si marimea unor proiecte ar fi trebuit sa existe mult mai multi contractori strani si nume importante de firme", scrie in documentul european. Acesta atrage atentia ca marile firme din domeniu evita Romania din doua motive.

In primul rand din cauza coruptiei, adica marii jucatori refuza sa intre in jocul comisioanelor si al aditionarilor, uneori impiedicate de chiar legislatia tarii din care provin. Un alt motiv invocat de studiu este instabilitatea legislativa, caci nicio firma mare, care lucreaza legal nu poate suporta ca de cateva ori pe an sa-si vada aruncate in aer toate strategiile de schimbari venite peste noapte, asa cum a fost, de exemplu, cresterea TVA. Cum sa faci treaba serioasa cand codul fiscal se schimba precum anotimpurile?

Asadar mestecam mereu in aceeasi oala. La lucrarile noi vin strainii consacrati si "de incredere", care au deja drumurile batatorite prin birourile din minister si din CNADNR, iar regii asfaltului din Romania se baga mai mult ca subcontractori sau la reabilitari de drumuri.

O alta mare problema punctata de studiu tine de profesionalismul "specialistilor" romani, efect al politicii taratelor scumpe si a fainii ieftine: "Exista o degradare a standardelor de pregatire a proiectelor (pregatire licitatie, proiectare, selectie constructor) si standarde nesatisfacatoare ale activitatilor de consultanta ceea ce duce in final la cresterea costurilor de constructie". Cam ca in majoritatea domeniilor, profesionistii valorosi au plecat la bani mai multi in sectorul privat, iar Ministerul Transporturilor si CNADNR a ramas cu clientela incompetenta si corupta, incapabila sa faca proiecte si strategii pe termen lung.

Studiul invoca si birocratia sufocanta, dar si costul tot mai mare al fortei de munca, majorat de 5 ori in perioada 2000-2007. Dar cea ce ar trebui sa ne sperie cel mai tare in concluziile acestui studiu este cronicizarea fenomenului, stabilitatea sistemului corupt, incompetent si clientelar. Intre 2000 si 2009 s-au succedat ministri ai Transporturilor din toate marile partidele cu exceptia UDMR. Au fost acolo si social democrati, si democrati, si liberali si democrat liberali. Firmele au ramas aceleasi, modalitatile de lucru aceleasi, calitatea lucrarilor aceeasi. Daca ar fi sa parafrazam o vorba celebra, de speriat nu e coruptia, ci eternitatea ei.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#coruptie contracte autostrazi, #studiu Jaspers autostrazi Romania , #coruptie