Presa germana: Putin surprinzator, in Romania se da mai multa mita decat in Suedia si Elvetia

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 22:49
3884 citiri
Presa germana: Putin surprinzator, in Romania se da mai multa mita decat in Suedia si Elvetia

Integrarea planificata a Balcanilor de Vest a crescut presiunea asupra Uniunii Europene sa actioneze mai dur si mai eficient impotriva coruptiei si crimei organizate, se arata in doua noi studii europene.

Pentru unul dintre studii, al Biroului Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) din Viena, au fost intervievate 12.700 de intreprinderi din Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Rezultatele au fost ca in aceasta regiune 9,1% dintre companiile mari nu vor sa faca investitii majore de teama criminalitatii, iar 5% dintre companii au evidentiat coruptia ca motiv pentru oprirea investitiilor deja planificate, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Studii comparative care vor sa determine gradul de coruptie din diferite tari sunt rareori semnificative. Cele mai multe sunt limitate la o perceptie subiectiva care stau la baza unui clasament. Acestea demonstreaza putin surprinzator ca in Albania sau Romania se da mai multa mita decat in Suedia si Elvetia.

Raport SUA: Romania are probleme cu coruptia, iar justitia este vulnerabila la influente politice (Video)

Potrivit europarlamentarului PDL Monica Macovei, cetatenii UE trebuie sa inteleaga intr-un final ca, atunci cand este vorba de coruptie, banii nu trec pur si simplu dintr-o mana in alta, iar victimele sunt cetatenii.

De asemenea, cu banii sustrasi din buget ar fi putut fi finantate scoli, drumuri si spitale, iar sistemele de securitate sociala ar fi putut fi mai bine echipate, iar costul real al coruptiei este cu mult mai mare decat suma mitei, asa cum e cazul atunci cand pretul unui kilometru de autostrada depaseste pretul de piata de trei ori, mai transmite sursa citata.

Eurodeputatii Monica Macovei, Manfred Weber din Germania si Mariya Gabriel din Bulgaria sunt cei care au prezentat al doilea studiu, solicitat de catre Comisia Europeana.

Ei au fost sustinuti de catre membrii Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. Scopul studiului a fost acela de a masura costurile directe ale coruptiei in achizitiile publice. Au fost examinate opt tari (Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Spania) si cinci domenii (drumuri si cai ferate, apa si deseuri, constructii urbanism/utilitare, formare profesionala, cercetare si dezvoltare).

Proiectele cele mai afectate de coruptie

In varful clasamentului se afla proiectele de formare profesionala, costurile coruptiei fiind de 44% din costul acestora, urmate de constructii urbane (29%), drumuri si cai ferate (20%), apa si deseuri (16%) si de cercetare si dezvoltare (5%). In sume de bani, proiectele urbane mari sunt pe primul loc cu pierderi intre 830 si 1.141 de milioane de euro, urmate de cai ferate si autostrazi (intre 488 si 755 milioane de euro).

Potrivit Monicai Macovei, Romania sau Grecia nu sunt singurele tari care impiedica lupta eficienta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Unul din obiectivele ei este ca UE sa adopte o lege care sa asigure ca bunurile care au fost dovedite ca provin din surse ilicite pot fi confiscate prin instante penale sau civile, chiar si in cazul in care proprietarul nu a fost (inca) condamnat.

Asta se intampla deja in Marea Britanie, Irlanda, Italia, Bulgaria si Statele Unite. In UE, initiativa eurodeputatei romane intalneste o opozitie puternica din partea Frantei, Germaniei si Olandei. Faptul ca si guvernul roman este impotriva propunerii doamnei Macovei, se intelege de la sine.

F.N.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#studiu coruptie Europa, #Monica Macovei studiu coruptie, #coruptie tari Europa , #coruptie