Inspectia Judiciara a "uitat" sa verifice cum se scurg date din dosare de la SS in presa "prietena"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 07:55
9348 citiri
Inspectia Judiciara a "uitat" sa verifice cum se scurg date din dosare de la SS in presa "prietena"
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Arhiva Hepta.ro

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, marti, sa restituie, in vederea completarii, un raport realizat de Inspectia Judiciara la Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie, denumita si Sectia Speciala.

Raportul viza "modul de comunicare publica raportat la prevederile legale si regulamentare in vigoare la Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie."

In timpul sedintei, unul dintre membrii CSM, procurorul Cristian Ban, a declarat ca acest raport este incomplet.

Magistratul a explicat ca in raport nu exista o analiza a declaratiei de presa din 28 februarie 2019, sustinuta de seful SS, Gheorghe Stan, iar datele prezentate de acesta nu au fost analizate si comparate cu datele reale.

"Stim prea bine ce a generat acest lucru", a spus Ban.

Detalii despre aceasta conferinta de presa: Stan si Florea au facut conferinta fara intrebari: Spun ca sectia lor e laudata de Comisia de la Venetia, desi expertii au cerut sa nu fie infiintata

Un alt aspect care nu a fost cuprins in raportul IJ: "Nu rezulta datele si orele ordonantelor de comunicare a actelor procesuale catre aparatorii partilor, la fila 21 din cuprinsul acestui raport."

"Un al treilea aspect: nu rezulta datele si orele articolelor media, privind inmanarea citatiei catre procuror Laura Codruta Kovesi.

In al patrulea rand, nu a fost analizata maniera contradictorie de comunicare publica a dosarelor procurorului Laura Codruta Kovesi catre terte persoane si mass-media. Stim cu totii ca au fost doua raspunsuri pentru acelasi aspect," explica procurorul Ban.

"Nu in ultimul rand, nu au fost analizate mai multe scurgeri de informatii. Eu am identificat un numar de 10 aparute in mass-media in perioada supusa controlului, respectiv acte procesuale care s-au scurs inspre o anumita parte a presei, respectiv denunturi, declaratii de martori, declaratii de parti," mai spune Ban.

Procurorul a propus restituirea raportului IJ, pentru refacerea sa.

Toader: Este necesara efectuarea unei analize

Un alt membru CSM, procurorul Tatiana Toader, a aratat ca si din punctul sau de vedere acest raport este unul incomplet.

"Concluziile raportului nu putem la acest moment sa ni le insusim, avand in vedere expunerea care a stat la baza acestui raport. Este necesara efectuarea unei analize a celor trei modalitati de comunicare publica, respectiv: prin emiterea unor comunicate de presa, prin raspunsuri adresate de SIIJ, in temeiul Legii 544/2001 (privind liberul acces la informatiile de interes public - n.red.) si prin declaratia de presa.

Daca s-au respectat sau nu prevederile Ghidului privind relatia cu mass-media. Trebuie facuta o astfel de analiza sub aspectul celor trei modalitati de comunicare, pin prisma respectarii acestui Ghid," a conchis Tatian Toader.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#CSM Sectia Speciala, #CSM control SS, #Inspectia judiciara SS , #CSM