Jumatate dintre cladirile din centrul vechi al Capitalei se pot prabusi la un seism de 7 grade

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 21:36
2507 citiri
Jumatate dintre cladirile din centrul vechi al Capitalei se pot prabusi la un seism de 7 grade
Foto: Arhiva

Mai mult de jumatate dintre cladirile din centrul vechi al Bucurestiului, in a caror reabilitare nu s-a investit nimic, risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

"Centrul vechi al Bucurestiului este un satulet de provincie prafuit pe langa centrul altor orase, cum ar fi Praga. Are doua strazi cu casute care stau sa cada si cu carciumi in care te duci sa bei o cafea la pret triplu fata de alta locatie si in care nimeni n-a bagat un ban in consolidare", a declarat arhitectul sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, pentru Mediafax.

"Pot estima, cunoscand fiecare cladire din acel centru vechi, ca in cazul unui seism major, care sa depaseasca 7 grade pe scara Richter, mai mult de 50% din fondul construit de acolo, daca nu ar fi in colaps, va avea avarii majore. Aceste cladiri se pot prabusi. Cunosc cladiri la care ma gandesc saptamanal si de fiecare data cand trec pe acolo. Sunt ingineri structuristi care se mira cum stau in picioare acum aceste imobile, fara cutremure si fara vant. In unele dintre acestea locuiesc oameni, iar la parterul altora sunt baruri si restaurante", a adaugat arhitectul.

Potrivit acestuia, investitiile de pana acum in structurile imobilelor din zona nu depasesc 12-13 milioane de euro.

"Daca vorbim doar de cladiri, fara strazi si canale, ar fi necesar sa se investeasca in reabilitare minim 200 de milioane de euro. Fara acesti bani, cladirile nu pot arata in mod civilizat, si nu atat civilizat, cat mai ales sigur. Circa 98% din cladirile din centrul istoric sunt proprietati private, puse in posesie catre fostii proprietari, care din ratiuni economice si in lipsa unei legislatii foarte ferme prefera sa inchirieze, daca au 100 de metri patrati. Am auzit ca sunt niste chirii la maniera de 150 de euro metrul patrat pe luna", a punctat Dumitrascu.

De asemenea, el a adaugat ca centrul istorc al Capitalei este cel mai scump loc din Romania.

"Proprietarii care detin in mod legal o cladire de acolo, care sta sa cada, prefera sa inchirieze la 130-150 de euro metrul patrat suta de metri patrati de la parterul imobilului, sa incaseze o chirie de 15.000 de euro pe luna si sa arunce intregul risc al prabusirii efective a cladirii catre oamenii care intra in acele baruri", a incheiat Dumitrascu.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#cladiri centru vechi, #centru istoric Bucuresti, #cutremur Bucuresti , #cutremur