Pandemia si momentul pavlovian al omenirii

Autor: Ioan Stanomir - Profesor universitar
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 15:12
4509 citiri

Omenirea parcurge, in lunile din urma, un moment de conditionare pavloviana. Ceea ce parea, pana de curand, cronica unei eveniment distopic devine cotidianul lumii intregi. Frica de moarte pune in miscare un mecanism ce educa, controleaza, reprima, limiteaza.

Toate in numele stiintei ce este salutata ca noua religie oferind siguranta iesirii din acest impas colectiv. Securitatea trece inaintea libertatii, inregimentarea si obedienta sunt, din nou, semnele unui conformism privit ca premiza a supravietuirii.

Statele sunt, in numele stiintei, stapane pe destinele celor care nu le mai sunt cetateni, ci supusi. Statele aleg, suveran, care dintre retetele stiintei urmeaza a fi aplicate, caci doar statele decid calea pe care oamenii sunt obligati sa se incoloneze. Actul politic partizan al unui stat este prezentat ca fiind intemeiat pe stiinta infailibila si salvatoare. Suveranitatea ilimitata a statelor este justificata prin apelul la promisiunea salvarii.

Conditionarea pavloviana este, asadar, temeiul unui nou contract social. Termenii sai sunt formulati cu limpezime: puterea are dreptul de a impune limitari constitutionale si politice fara precedent, in schimbul garantarii sigurantei ce alunga spectrul mortii. Noul contract intemeiaza un tip de guvernare din care orice control democratic pare a fi exclus, iar unica referinta acceptata este invocarea stiintei mantuitoare. Prerogativele individuale sunt suspendate, pe durata (nedeterminata) necesara combaterii noului virus.

Conditionarea pavloviana revine, dupa ce ea fusese soclul pe care totalitarismul se asezase in secolul trecut. Tehnologia sofisticata este nu mijloc de eliberare, ci unul de control si de incadrare. Imaginea orwellliana a R. P. Chineze poate fi, cu minime variatii geografice, aceea a intregii umanitati. Invocarea sigurantei comune descurajeaza orice apel la spiritul critic.

Cat despre stiiinta insasi, detaliile si dubiile sunt eliminate, spre a oferi imaginea certitudinilor senine. Guvernarea prin stiinta este descrisa ca fiind alternativa la haos. Dar actul de a restrange drepturile este unul eminamente politic. Nu oamenii de stiinta administreaza societatile, ci cei care exercita suveranitatea delegata lor de natiuni. Alibiul stiintei hraneste vocatia de control si de expansiune a statelor insele.

Caci statele redescopera, in aceste momente, instrumentele prin care pot interveni in vietile celor care sunt deposedati, treptat, de liberul-arbitru. Statele isi extind, gradual si implacabil, hegemonia lor, iar acest proces este, in cele din urma, unul ireversibil.

Pandemia stabileste acest predecent ce inaugureaza o noua era. Salvarea colectiva poate insemna atomizarea si docilitatea asumata . Umanitatea trecuta prin aceasta incercare va avea,poate, un alt chip si o alta substanta. Renuntarea la libertate va fi parte din pretul pe care oamenii il vor plati, in numele salvarii lor: o ordine a supunerii se va naste, inlocuind indoiala si critica. Un viitor aseptic, asemeni unui vast laborator, ii va gazdui, poate,pe acesti oameni cuminti, egali si intersanjabili, eliberati, in fine, de frica propriilor alegeri.

Articol publicat si pe Marginaliaetc.ro

IOAN STANOMIR este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Printre volumele publicate se numara Constiinta conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume disparuta: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, 2004), Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete si memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apararea libertatii (1938-1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alaturi de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe panza vremii: Secvente de istorie intelectuala (Humanitas, 2011), Junimismul si pasiunea moderatiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identitati si obsesii (2015), Comunism inc. (alaturi de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016). Cel mai recent volum al sau este un eseu despre Revolutia din Octombrie: Rusia, 1917: Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si autoritarism (Humanitas, 2017).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Stația spațială chineză Tiangong a fost lovită de resturi spațiale în această iarnă și a rămas parțial fără energie. După aceea, China a decis să își intensifice eforturile de...
#pandemie, #Orwell, #orwellian, #China, #Libertatea , #eveniment