Proiect: Statul ar putea finanta instalarea de garduri electrice in zonele atacate de ursi bruni

Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 12:42
2402 citiri
Proiect: Statul ar putea finanta instalarea de garduri electrice in zonele atacate de ursi bruni
Foto: Unsplash

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor lanseaza miercuri in dezbatere publica un nou program prin care populatia din judetele vulnerabile la atacurile ursilor bruni va putea sa isi monteze garduri electrice in jurul locuintelor, al stanelor, culturilor agricole sau livezilor. Circa 1.000 de astfel de sisteme vor ajunge anul acesta la populatie.

"Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor lanseaza astazi in dezbatere publica un nou program, in premiera in Romania: "Conservarea biodiversitatii prin coexistenta dintre om si carnivore mari". Programul finanteaza pentru populatie kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populatie in jurul propriilor gospodarii, stanelor, culturilor agricole, livezilor etc", informeaza ministerul.

Acestea au rolul de a impiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (in special ursul brun si lup) prin indepartarea animalelor salbatice de zonele locuite sau din cele in care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

"Suntem tara cu cea mai mare populatie de ursi din Europa. Pe de-o parte, o bogatie a biodiversitatii romanesti, pe de alta parte, o mare responsabilitate pentru siguranta oamenilor. Programul nostru impaca dubla noastra responsabilitate: conservarea speciei si coexistenta fara incidente intre om si carnivorele mari. Vom acoperi in proportie de 100% costurile acestor sisteme pentru populatia din judetele tarii in care s-au inregistrat in mod repetat incidente sau pagube produse de animalele salbatice", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Populatia poate primi pana la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice in jurul zonelor obiectivelor pe care vor sa le protejeze. Suma finantata prin Administratia Fondului pentru Mediu acopera in proportie de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populatiei din judetele: Alba, Arges, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinti, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Salaj, Suceava, Timis, Valcea, Vrancea.

"Programul pe care il demaram anul acesta va fi multianual. Investim in 2020 1,5 milioane lei pentru ca speciile sa fie protejate, iar oamenii si bunurile lor sa fie in siguranta. Cred ca un bun management al speciilor pentru care suntem renumiti in Europa implica inclusiv sisteme inteligente care sa permita coexistenta intre om si carnivorele mari", a mai spus Costel Alexe.

Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
#ursi bruni, #proiect, #atac, #garduri electrice , #eveniment