Patru minuni naturale ale lumii au devenit parte din patrimoniul ONU (Galerie foto)

Marti, 19 Iulie 2011, ora 23:29
3401 citiri
Patru minuni naturale ale lumii au devenit parte din patrimoniul ONU (Galerie foto)

Patru noi situri au fost cuprinse recent in lista mondiala a patrimoniului protejat al umanitatii, gestionata de ONU. Este vorba de lantul de lacuri din Kenya, insulele Ogasawara, coasta Ningaloo din Australia si zona protejata Wadi Rum din Iordania.

Dupa adaugarea acestor patru situri, lista patrimoniului mondial cuprinde in total 936 de locuri, alese fie pentru frumusetea naturala unica, fie pentru mostenirea culturala deosebita, fie pentru mixul acestor proprietati care le fac speciale si pentru care trebuie protejate, conform National Geographic.

Potrivit directorului programului international Uniunea pentru Conservarea Naturii - Patrimoniu Global, Tim Badman, este "extraordinar sa vedem cum locuri atat de frumoase de pe planeta isi primesc recunoasterea meritata drept minuni ale lumii".

Lantul de lacuri din Kenya este habitatul unor specii extrem de variate, inclusiv 13 in pericol de disparitie. Imaginile cele mai cunoscute din aceasta zona sunt cele cu pasarile flamingo sau pelicanii albi uriasi. Dar si multe dintre mamiferele simbolice pentru Africa isi au casa aici - rinoceri negri, girafe, lei, maimute de tot felul si multe altele.

Insulele Ogasawara apartin Japoniei, se mai numesc si Insulele Bonin,, si inseamna un arhipelag ce constituie habitatul a aproape 200 de specii pe cale de disparitie (dintre care una considerata in stare critica, o specie de liliac).

Peste 400 de specii locale de plante cresc nativ in aceasta zona, considerata o intersectie evolutionara, un laborator natural de exceptie si datorita co-existentei spectaculoare a unor specii din sudul si nordul Asiei, fenomen nemaiintalnit altundeva in lume.

Coasta Ningaloo se gaseste in Australia si este un mix natural de regat marin cu habitate de coasta, cu o incredibila retea de pesteri subterane si curenti care dau amprenta unica a ecosistemului din zona.

Apele coastei adapostesc rechini, testoase de mare si unul dintre cele mai mari recifuri de corali aflate in apropierea tarmului. Coasta Ningaloo, spun specialistii, spune povestea evolutiei cu toate ingredientele: izolare biologica, schimbare climatica, miscarea continentelor si conservarea mediului.

Zona protejata Wadi Rum se afla in Iordania. Este un desert intins, cu formatiuni stancoase abrupte, semete, cu varfuri trufase, arcuri de piatra si canioane. Zona este habitatul antilopei arabe cu coarne si casa triburilor de bediuni care traiesc aici, in armonie cu natura salbatica, de mii de ani.

Inscriptiile si marturiile gasite in aceasta zona atesta prezenta umana la Wadi Run inca de acum 12.000 de ani.

Citeste mai multe despre Patru minuni naturale ale lumii au devenit parte din patrimoniul ONU pe Think Outside the Box.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#noi minuni naturale, #minuni patrimoni ONU, #minuni naturale moderne , #eveniment