Pelerinilor din afara Iasiului li s-a interzis din nou, in seara zilei de 14 octombrie, accesul la racla cu moastele Sfintei Parascheva

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 21:09
4415 citiri
Pelerinilor din afara Iasiului li s-a interzis din nou, in seara zilei de 14 octombrie, accesul la racla cu moastele Sfintei Parascheva
Credinciosi stau la rand pentru a se ruga la moastele Sfintei Parascheva in timpul pelerinajului anual de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, miercuri 14 octombrie 2020 FOTO Hepta

Reprezentantii Jandarmeriei au explicat in seara zilei de miercuri, 14 octombrie, ca prin modul cum a fost gestionata situatia de catre fortele de ordine s-a evitat o escaladare a violentei la manifestarile religioase de la Iasi.

Miercuri seara, pelerinilor din afara localitatii li s-a interzis din nou sa ajunga la racla.

Purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, Alexandru Mormenchi, a afirmat ca toate masurile luate la Iasi au avut ca scop prevenirea raspandirea virusului.

"Apreciem ca prin modul cum a fost gestionata situatia de catre fortele de ordine s-a evitat o escaladare a violentei care ar fi pus intr-un con de umbra aceasta mare sarbatoare religioasa crestina. Toate masurile luate azi (miercuri - n.r.) si in zilele premergatoare pelerinajului au avut ca unic scop prevenirea raspandirii virusului. Multumim tuturor pelerinilor care au respectat masurile de protectie sanitara, dar nu puteam ramane pasivi fata de cei care puneau in pericol siguranta celorlalte persoane prezente", a declarat Alexandru Mormenchi, purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau.

El a refuzat ca explice de ce in cursul dupa-amiezii de miercuri restrictiile au fost ridicate, iar pelerinilor din afara Iasiului li s-a permis accesul la racla.

Surse din cadrul organizatorilor evenimentului sustin ca fortele de ordine ar fi decis sa lase accesul liber la racla pentru a detensiona situatia, dupa ce in cursul diminetii, un grup de zeci de persoane s-a manifestat agresiv, iar la un moment dat au existat si unele imbranceli cu jandarmii.

In cursul serii de miercuri, fortele de ordine au decis sa revina asupra deciziei de a permite accesul pelerinilor la racla. Astfel, sunt lasati sa ajunga la sfintele moaste doar credinciosii care au domiciliul in Iasi.

Potrivit Jandarmeriei, incepand cu data de 8 octombrie, peste 25.000 de pelerini s-au inchinat la racla cu sfintele moaste.

Cateva zeci de persoane au protestat miercuri dimineata in zona Catedralei Mitropolitane din Iasi impotriva restrictiilor impuse de autoritati la manifestarile religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Oamenii s-au adunat pe pietonal in zona unde au fost amplasate garduri metalice, ei aratandu-se nemultumiti de restrictiile impuse la manifestarile religioase din acest an.

Cei prezenti au strigat printre altele "O sa dati socoteala cu totii", "Duceti-va la diavol" si "Jos dictatura".

Doi câini periculoși care erau lăsați liberi prin Mehedinți au fost prinși de jandarmi și duși la un adăpost FOTO
Doi câini periculoși care erau lăsați liberi prin Mehedinți au fost prinși de jandarmi și duși la un adăpost FOTO
Inspectoratul de Jandarmi Mehedinţi a anunțat că doi câini din rasa Cane Corso, consideraţi a fi periculoşi, au fost prinşi de jandarmii din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, ei...
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
#Iasi, #moaste, #Parascheva, #pelerini, #jandarmi , #eveniment