Accesul la arhivele Partidului Comunist va fi in curand posibil

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 18:12
1340 citiri
Accesul la arhivele Partidului Comunist va fi in curand posibil

Noul proiect de lege al arhivelor nationale care a fost supus luni dezbaterii publice permite accesul la documentele PCR, de la infiintarea partidului pana in 1989. Daca proiectul va fi supus votului Parlamentului si adoptat, acesta va asigura accesul liber la informatiile din arhiva Partidului comunist intre anii 1921 - 1989 precum si la cele create de organele statului comunist intre anii 1945 - 1989, informeaza NewsIn.

Accesul la celelalte documente care se regasesc in arhivele publice se va face in termen de 25 de ani. Documentele care privesc viata privata a unei persoane, termenul de verificare este de 75 de ani pana cand acest tip de documente poate fi deschis accesului public, iar termenul poate fi redus doar daca proprietarul a stabilit un termen mai scurt.

Pe de alta parte, proiectul mentioneaza ca utilizarea arhivelor se poate face numai in conditiile in care ele sunt prelucrate arhivistic, iar proritate in acest sens au arhivele PCR si arhivele create de organele statului comunist in perioada 1945-1989. Actuala lege a arhivelor, legea 16/1996, prevede ca documentele din Fondul Arhivistic National al Romaniei "pot fi consultate, la cerere, de catre cetateni romani si straini, dupa 30 de ani de la crearea lor", iar in cazul documentelor mai noi de 30 de ani "cercetarea se poate face numai cu aprobarea conducerii unitatii creatoare sau detinatoare".

Potrivit autorilor proiectului legislativ, actuala lege a arhivelor " a reprezentat un prim progres pe calea modernizarii functionale, pe principii democratice, a activitatii de protejare a arhivelor romanesti", dar "transformarile socio-economice petrecute in societatea romaneasca in perioada 1996-2007", precum si alte cauze, au dus la "perimarea" legii 16/1996.

"Fondatorii" proiectul legii arhivelor critica legea in vigoare printre altele si pentru ca nu garanteaza proprietatea privata asupra arhivelor, dar si pentru ca nu asigura accesul liber la documente si nici protectia informatiilor clasificate.

In comparatie cu actuala lege, noul proiect propune printre altele si inlocuirea conceptului de Fond Arhivistic National cu acela de Patrimoniu Arhivistic National, acesta fiind alcatuit din "documentele cu valoare arhivistica aflate in arhive publice sau in arhive private".

De asemenea, proiectul de lege mai propune si infiintarea Consiliului National al Arhivelor, "cu scopul evitarii unui monopol institutional si pentru elaborarea unei politici arhivistice coerente pe plan national". Din principiy, acest consiliu ar fi format din directorul general al Arhivelor Nationale, trei specialisti ai aceleiasi institutii si cate un reprezentant de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei, Cercetari si Tinerentului, Ministerul Apararii, Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Secretariatul General al Guvernului, Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune. Rolul consiliului ar fi acela de a elabora Strategia Nationala in domeniul arhivistic.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#PCR, #arhive, #proiect lege , #frauda
Comentarii