Guvernul a aprobat a treia varianta a taxei auto

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 15:27
1110 citiri
Guvernul a aprobat a treia varianta a taxei auto

Guvernul a aprobat, luni, ordonanta de urgenta prin care este introdusa taxa de poluare auto,cea de a treia varianta a taxei de prima inmatriculare, anunta Newsin.

Noua taxa va fi calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, aceasta urmand sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare.

Potrivit unor surse guvernamentale, ordonanta include o prevedere potrivit careia banii din taxa vor fi investiti si pentru innoirea parcului auto din transportul public.

Proiectul ordonantei de urgenta a fost supus, potrivit reglementarilor legale, unei audieri publice in care toti cei interesati au avut posibilitatea sa isi exprime punctul de vedere.

In timpul dezbaterilor, a fost avansata propunerea acordarii si pentru mijloacele de transport in comun a primei de casare.

Prima de casare se acorda, in prezent, proprietarilor autoturismelor mai vechi de 12 ani, care primesc in schimbul masinii vechi suma de 4.000 de lei, sub forma unui avans pentru cumpararea unei masini noi. Programul, care vizeaza inlocuirea masinilor vechi, poluante, este cunoscut sub numele de "Programul Rabla".

In timpul dezbaterilor, a fost scos in evidenta faptul ca cei mai multi participanti considerau nivelul de taxare necorelat cu gradul de suportabilitate al cetatenilor. O alta ingrijorare se referea la faptul ca taxa de poluare nu este un factor de stimulare al innoirii parcului auto national. Cei mai multi depozanti au mai propus ca taxa de poluare sa fie platita periodic - anual sau corelat cu recertificarea autoturismelor.

Alte recomandari transmise Guvernului in urma audierii se refereau la revizuirea formulei de calcul in functie de durata de viata a autovehiculului si analizarea corelarii cu alte acte normative sau instituirea unui sistem de bonificatii, care sa accelereze procesul de innoire a parcului auto national.

Potrivit acelorasi surse guvernamentale, ordonanta va intra in vigoare de la 1 iulie, iar statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita potrivit reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto.

Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
O inovaţie majoră îi aşteaptă pe turişti joi, când vor ajunge în gara din Veneţia: controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare...
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
#taxa, #poluare, #inmatriculare , #frauda