Liderii opozitiei din R. Moldova se intalnescu cu premierul ceh

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 13:39
1327 citiri
Liderii opozitiei din R. Moldova se intalnescu cu premierul ceh

Liderii partidelor moldovene de opozitie, care cer o ancheta internationala asupra evenimentelor postelectorale de la Chisinau, se vor intalni miercuri cu premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, informeaza RRA, citat de RADOR.

"Pentru ziua de miercuri este programata intalnirea si a opozitiei cu premierul ceh. Noi insistam in toate discutiile pe care le avem asupra necesitatii venirii la Chisinau a unei misiuni internationale, pentru a face o ancheta independenta pentru a scoate adevarul la suprafata", a declarat Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova.

Topolanek se va afla miercuri in R. Moldova, pentru a discuta despre criza ce a urmat alegerilor legislative castigate de comunisti, a informat presedintia ceha a UE. Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, s-a deplasat saptamana trecuta la Praga, unde a discutat omologul sau Karel Schwarzenberg si cu vicepremierul pentru afaceri europene al Republicii Cehe, Alexandr Vondra, despre evolutiile din Republica Moldova in perspectiva vizitei la Chisinau a premierului ceh Mirek Topolanek.

UE a cerut R. Moldova sa reia legaturile normale cu Romania, dupa ce Voronin a acuzat Bucurestiul ca s-a aflat in spatele protestelor violente si l-a expulzat pe ambasadorul roman la Chisinau.

Opozitia moldoveana a mai avut contacte cu reprezentantii tarilor UE, ambasadorul Statelor Unite, Asif Chaudhry, cu seful delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, Cesare De Montis si cu reprezentantul special al UE in Moldova, Kalman Mizsei, carora le-au cerut sa intervina pentru oprirea "abuzurilor comise de guvernarea comunista impotriva tinerilor, a jurnalistilor, impotriva propriilor cetateni".

Potrivit lui Vlad Filat, oficialii europeni au fost informati despre "situatia celor care au fost retinuti ilegal, maltratati, cazul deceselor care sunt cunoscute la ora actuala, in numar de trei". "Din pacate, avem in continuare persoane disparute. Am insistat foarte mult ca investigarea sa fie una nu de forma, dar de continut si profunda si sigur, am discutat foarte mult la capitolul frauda electorala, in cadrul alegerilor din 5 aprilie. Am venit cu probele necesare", a spus el.

Tot miercuri, Comisia Electorala din Republica Moldova va anunta rezultatele renumararii voturilor din 5 aprilie. Opozitia a boicotat acest proces, afirmand ca fraude masive s-au comis nu la numararea voturilor, ci la alcatuirea listelor electorale.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#opozitie moldoveana cerere, #Mirek Topolanek Moldova, #premier ceh Moldova , #frauda