Tarasiuk da vina pe Romania pentru stricarea relatiilor cu Ucraina

Joi, 07 Mai 2009, ora 14:08
1888 citiri
Tarasiuk da vina pe Romania pentru stricarea relatiilor cu Ucraina

Cand Romania a expluzat doi atasati militari ai Ucrainei, in martie, si-a asumat responsabilitatea pentru deteriorarea relatiilor bilaterale, creand o atmosfera in care nu putea fi organizata o vizita prezidentiala, a declarat Boris Tarasiuk (foto), parlamentar la Kiev si fost ministru de externe, aflat intr-o vizita in Romania.

Boris Tarasiuk se afla intr-o vizita oficiala in Romania intr-o dubla calitate, ca presedinte al Comisiei pentru Integrare Europeana a Parlamentului de la Kiev si ca presedinte al nou-infiintatului grup parlamentar de prietenie romano-ucrainean.

El a explicat, intr-o intalnire cu presa din Romania, modul in care evalueaza scandalul diplomatic care s-a consumat la inceputul anului intre Romania si Ucraina, ca urmare a unor acuzatii de spionaj si care a dus la expulzarea reciproca a unor atasati militari.

"Potrivit experientei mele in relatiile internationale, este evident ca, daca o tara expulzeaza un diplomat - dintr-un motiv sau altul, care nu necesita explicatie - acest lucru inseamna ca acea tara cere in mod constient reciprocitatea. Asa este practica internationala, daca o tara expulzeaza un diplomat al unui stat, atunci cealalta tara va actiona in consecinta, fara nicio explicatie", a punctat fostul ministru de externe.

"Romania a comis o greseala"

Oficialul ucrainean a evidentiat ca Romania a comis o greseala si ca poarta responsabilitatea deteriorarii relatiilor bilaterale.

"Inca de la inceput, eu am considerat ca Romania a gresit (expluzand atasatii militari ai Ucrainei, n.r.), intrucat si-a asumat responsabillitatea acestei situatii neplacute. Se putea face discret, cum se practica acest lucru. Partea ucraineana nu a avut de ales, decat sa reactioneze in consecinta", a explicat Tarasiuk.

"Romania si-a luat asupra ei responsabilitatea pentru deteriorarea relatiilor dintre cele doua tari si a fost un lucru foarte nefericit. Mai ales ca se intampla chiar inaintea vizitei planificate a presedintelui Basescu la Kiev. Nu poti sa organizezi o vizita intr-o astfel de atmosfera", a spus Tarasiuk, precizand insa ca nu aceasta situatie a dus la anularea vizitei.

"Ambele parti au decis ca este mai bine sa amane vizita, nu sa o anuleze. Cred ca a fost o decizie bine motivata de ambele parti, nicio parte nu trebuie invinovatita. Din informatiile pe care le detin, au existat probleme in procesul pregatirii vizitei. Din moment ce nu a existat suficienta vointa politica pentru a raspunde preocuparilor reciproce si din moment ce vizita nu urma sa se finalizeze prin decizii echilibrate, cred ca amanarea a fost corecta", a mai spus oficialul ucrainean.

Dupa fapta si rasplata

Ministerul de Externe al Romaniei si Ambasada Ucrainei de la Bucuresti au pastrat in luna martie o liniste deplina, dupa ce a izbucnit scandalul legat de cetateanul bulgar Marinov Zikolov, care ar fi furnizat informatii militare secrete, obtinute de la un subofiter roman, atasatului militar al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti.

In acest context, au existat informatii ca doi atasati militari ai Ucrainei la Bucuresti au fost expluzati, Ucraina reactionand si expulzand, la randul sau, doi atasati militari romani de la Kiev.

O vizita a presedintelui Traian Basescu la Kiev fusese programata pentru sfarsitul lunii februarie, cand era in plina desfasurare scandalul de spionaj care il implica pe cetateanul bulgar Marinov Zikolov.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Boris Tarasiuk, #incident Romania Ucraina, #ambasador Ucraina spionaj, #scandal diplomatic Tarasiuk, #vizita Basescu Kiev, #diplomat expulzat Ucraina, #vizita Basescu amanata , #frauda