Sa va fie rusine, domnule Oprea (Opinii)

Duminica, 12 August 2012, ora 21:36
4387 citiri
Sa va fie rusine, domnule Oprea (Opinii)

Dupa micsorarea pensiei militare (fiecare militar in rezerva avand 3-5 decizii de pensionare) prin controversata recalculare a pensiilor militarilor, s-a trecut la ofensa gradului militar si la denigrarea statutului de ofiter cu grad superior. Ce ar mai fi putut sa urmeze?

In ultimele zile, s-a vorbit si s-a scris enorm pe tema gradelor militare, in sensul ca peste doua mii de persoane civile, din diferite domenii de activitate, au primit grade militare "la apelul bocancilor", in special cele de locotenent-colonel si colonel. Asa cum s-a prezentat de catre mass-media si s-a confirmat de MApN, majoritatea persoanelor cuprinse in listele respective au fost avansate in mod ilegal.

Cadrele militare in activitate, dar si cele din rezerva si retragere au ramas stupefiate la vazul si auzul unor astfel de ilegalitati. E adevarat ca Armata intotdeauna a apreciat si uneori a si recompensat unele persoane civile, din afara sistemului apararii, dar cu respectarea legilor in vigoare.

Or, in aceasta situatie, este de neinchipuit cum oameni care nici nu au facut stagiul militar si care nici nu stiu cum arata o cazarma militara au primit gradul de colonel, sfidand orice lege si regulament militar. Exemplele sunt numeroase si au fost expuse in mass-media, unii dintre benficiari au contestat, altii s-au simtit indreptatiti si chiar nedumeriti de ce, totusi, s-a aflat asa de tarziu.

Pentru o mai buna clarificare a lucrurilor, este bine sa amintim care sunt gradele militare pentru calitatea de ofiter al armatei, conform Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare: sublocotenent, locotenent, capitan, maior, locotenent-colonel, colonel (comandor pentru fortele aeriene si marina militara).

Se poate observa ca pana la gradul de colonel mai sunt cinci grade, pe care le-au sarit cei care au primit acest grad, iar pentru ca un ofiter in activitate sa ajunga, in mod legal, la gradul de colonel are nevoie de 20-25 de ani de activitate, avand in vedere ca stagiul in grad este de 4-5 ani. Avansarea in grad al unui ofiter in activitate, inainte de termen, se face numai in urma unor merite exceptionale in activitate.

Pe de o parte, functiile cu gradele militare superioare, in mod special cea de colonel, s-au redus substantial, asa incat numai functia de comandant de unitate este prevazuta cu gradul de colonel. Cu alte cuvinte, cand spui colonel, spui, de fapt, comandant. Pe de alta parte, necesarul functiilor de colonel in rezerva este cu mult mai mic fata de existentul coloneilor in rezerva, datorita reducerii armatei.

Asa ca nu se impunea cu precadere "inventarea" unor colonei in rezerva facuti ilegal si fara nicio pregatire. Aceasta cu atat mai mult cu cat fortele armate sunt intr-o continua reducere. In prezent, se estimeaza circa 75 de mii de functii militare si civile, urmand ca in 2020 sa se ajunga la 55 de mii.

In consecinta, prin actiunile intreprinse s-au denigrat si s-au umilit atat cadrele militare active, in rezerva si in retragere, dar si veteranii armatei romane. In plus, s-a provocat o isterie nationala care a dus la denigrarea gradul militar, dar si a profesiei militare.

Iar ceea ce este si mai important - a zdruncinat din temelii onoarea si demnitatea uniformei militare.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#avansare grad colonel, #ancheta avansari grad, #Oprea avansari colonei , #militari