Minerii renunta la revolta si greva, dupa negocieri la Ministerul Economiei

Vineri, 09 Martie 2012, ora 19:42
2570 citiri
Minerii renunta la revolta si greva, dupa negocieri la Ministerul Economiei
Foto: B1 TV

Dupa mai bine de cinci ore de negocieri cu reprezentantii Ministerului Economiei, sindicalistii din Valea Jiului au ajuns la un consens cu reprezentantii Guvernului, urmand sa se intoarca in sut chiar de vineri seara.

Un reprezentant al Ministerului Economiei a anuntat ca "s-au creat premisele stingerii conflictului de munca si a reluarii activitatii inca din aceasta seara".

Detaliile tehnice ale intelegerii dintre mineri si reprezentantii ministerului urmeaza sa fie publicate luni, 12 martie.

"Ministrul Economiei le multumeste liderilor de sindicat pentru disponibilitatea de care au dat dovada minerii din Valea Jiului", a mai transmis reprezentantul ministerului.

Ulterior, unul dintre reprezentantii sindicatelor miniere a confirmat ca minerii se intorc la munca. Sambata are loc sedinta Consiliului de Administratie al Companiei Nationale a Huilei, urmand ca sumele care vor fi achitate minerilor sa fie "incadrate in bugetul de venituri si cheltuieli".

Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni, cateva mii de ortaci protestand in curtea Companiei Nationale a Huilei si marsaluind pe strazile din Petrosani.

Minerii au cerut majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, la 700 de lei, si cresterea pretului carbunelui livrat producatorilor de energie.

In ultimele zile, in minele din Valea Jiului au intrat doar echipe de mineri de inspectie care coboara in subteran doar pentru a asigura locurile de munca, in conditiile in care oprirea totala a activitatii in minele de huila este periculoasa, acolo existand un nivel ridicat de metan.

Minerii au mai reclamat nerespectarea de catre noul Guvern a unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10%.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#mineri reununtare greva, #negocieri mineri ministerul Economiei, #greva mineri Valea Jiului , #minerit