Minerii comemoreaza 31 de ani de la cel mai grav accident de munca din Valea Jiului

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 08:58
1672 citiri
Minerii comemoreaza 31 de ani de la cel mai grav accident de munca din Valea Jiului
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Minerii de la Exploatarea Livezeni vor comemora marti 31 de ani trecuti de la cea mai grava, ca urmari, explozie de metan inregistrata in minele din Romania dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

In cifre reci, bilantul zilei de trista amintire 29 noiembrie 1980 a fost urmatorul: 53 de morti (38 de mineri si 15 militari in termen), 27 de raniti (19 mineri si 8 soldati), 35 de vaduve si 75 de copii ramasi orfani de tata.

"Au trecut 31 de ani de cand 53 de ortaci de-ai nostri (mineri, ingineri, vagonetari, masuratori de gaze, lacatusi, electricieni, maistri si militari) si-au pierdut viata in explozia din acel sfarsit de noiembrie al anului 1980, lasand in urma lor vaduve si orfani, lacrimi si tristete. Doliul si durerea vor umbri mereu sufletele noastre. Dumnezeu sa le odihneasca sufletele si sa-i aiba in grija Sa!", au precizat cativa dintre minerii, astazi pensionari, supravietuitori ai acelui nefericit eveniment de munca.

De-a lungul anilor, comemorarea victimelor carbunelui a adunat tot mai putini dintre urmasii minerilor si militarilor decedati in 29 noiembrie 1980.

Astfel, in timp ce reprezentantii autoritatilor locale si centrale au fost tot mai numerosi, in ultimii ani, la troita ridicata in memoria celor 53 de mineri morti in explozia din anul 1980 au mai venit rudele a doar cativa dintre acestia.

"Eu am venit in fiecare an, dar vad ca ne imputinam si noi pe an ce trece. Militarii morti, oricum, nu aveau rude in Valea Jiului, iar dintre noi, ceilalti, unii s-au mutat in alte parti, dupa disponibilizarile din 1997, iar altii sunt prea batrani ca sa mai vina", spunea, in urma cu cativa ani, una dintre vaduvele prezente la comemorare.

"Anii au trecut, dar durerea a ramas aceeasi. Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu mi-am pierdut mintile! Dupa 29 noiembrie 1980 am ramas singura cu trei copii mici, fara bani si fara serviciu. Dupa 1980 am trait, nu greu, ci foarte, foarte greu, iar acum cu democratia asta traiesc si mai greu", a declarat, in urma cu cativa ani, Genoveva Bosoi, vaduva lui Bosoi Gheorghe.

In ultimii 40 de ani, in minele din Valea Jiului, au fost inregistrate circa 30 de accidente colective grave de munca.

Cele mai dramatice dintre acestea, prin numarul mare de decese inregistrate, s-au produs in anii 1972, 1980 si 1989, la exploatarile miniere din Uricani, Livezeni si Vulcan.

- EM Uricani, o mina "neagra"

Mina din vestul Vaii Jiului ocupa cea de-a doua pozitie intr-un, de nimeni dorit, clasament al celor mai grave evenimente de munca inregistrate dupa anul 1970.

In data de 2 noiembrie 1972, la Uricani, in abatajul camera din stratul 3, blocul III s-a produs o puternica explozie de metan, in urma careia au fost accidentati 53 de mineri, 43 dintre acestia pierzandu-si viata. Printre cauzele care au condus la producerea tragicului accident s-au numarat: adoptarea unei metode de exploatare necorespunzatoare, deficiente in aeraj, precum si "alte cauze organizatorice".

In acelasi timp, sursa exploziei a fost generata de catre lucrul sub tensiune la un intrerupator AG 25.

- EM Livezeni, cap de lista

Opt ani mai tarziu, in data de 29 noiembrie 1980, de aceasta data la EM Livezeni, s-a produs o noua explozie de metan, numarul minerilor care au suferit accidentari fiind de 77, dintre care 53 au decedat.

Cauzele care au stat la baza producerii tragicului accident colectiv de munca au fost legate de unele deficiente in aeraj, intretinerea si exploatarea necorespunzatoare a instalatiilor electromecanice si, bineinteles, "alte cauze organizatorice".

Sursa de producere a evenimentului de munca a fost identificata drept "o scanteie electrica produsa in urma sectionarii unui cablu electric ca urmare a caderii de roci".

- EM Vulcan - locul III

Anul 1989, ultimul al oranduirii socialiste multilateral dezvoltate, a adus o noua drama in randul familiilor de mineri din Valea Jiului.

In data de 19 septembrie, la EM Vulcan, 39 de mineri au fost accidentati, 29 dintre ei pierzandu-si vietile.

Cauzele care au condus la explozia metanului au fost identificate ca: nerealizarea masurilor de combatere a acumularilor de metan si praf de carbune, utilizarea in subteran a unor aparate cu flacara deschisa fara luarea masurilor corespunzatoare, defectiuni in aeraj, amplasarea gresita a capetelor de detectie a metanului si, nelipsitele "alte cauze organizatorice".

Ca sursa generatoare a exploziei de metan a fost considerat arcul voltaic produs de aparatul electric de sudura utilizat la amenajarea unui siloz.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#mineri Livezeni comemorare , #minerit