Ziare.com

Rosia Montana Gold Corporation spune ca respecta cerintele internationale

Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 13:21

   

Rosia Montana Gold Corporation spune ca respecta cerintele internationale
Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au dat asigurari la Cluj ca proiectul de exploatare miniera pe care doresc sa il dezvolte la Rosia Montana respecta toate exigentele internationale, compania fiind prima din Europa care a adoptat "Codul international de management al cianurii".

Horea Avram, vicepresedinte de mediu al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a afirmat la workshop-ul pe tema "Mediu - cercetare, protectie, management", desfasurat in cadrul Conferintei Internationale "Environment & Progress 2009", ca marile proiecte industriale necesita rigurozitate suplimentara pentru a atrage investitori.

"Aderarea la aceste coduri voluntare de conduita si respectarea lor are atat ratiuni morale, cat si economice. In prezent, nicio companie care cauta investitori importanti pe piata financiara nu mai este judecata doar dupa modalitatea in care respecta legile unei tari. Este privita intr-un cadru global.

Pentru a primi o finantare de zeci sau sute de milioane de dolari, trebuie sa poti oferi toate garantiile posibile ca proiectul pe care il propui este viabil nu doar economic, ci si din punct de vedere social sau al mediului. Proiectul propus de RMGC se inscrie in toate exigentele impuse la nivel international", a afirmat Avram.

"Codul international de management a cianurii", adoptat in premiera europeana de RMGC, include cele mai bune practici pentru managementul cianurii, acoperind toate aspectele legate de utilizarea acesteia in procesul de productie, transport, manipulare, actiune in caz de urgente, pana la informarea si consultarea publicului.

Tot in cadrul workshop-ului, specialistii au discutat pe marginea Ghidului IFC si al Bancii Mondiale privind activitatile de stramutare si relocare, Initiativa pentru transparenta in industriile extractive sau programul APELL, care are drept scop minimizarea frecventei si efectelor devastatoare ale accidentelor tehnologice si riscurilor de mediu.

Calin Baciu, decanul Facultatii de Stiinta Mediului din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, gazda conferintei, a precizat ca statul roman trebuie sa ofere un raspund RMGC cu privire la proiectul din Apuseni.

"Eu cred ca abordarea pe care am avut-o referitor la proiectul Rosia Montana a fost gresita in sensul ca trebuie sa privim acest proiect ca o investitie, care trebuie sa aduca beneficii atat pentru investitor, cat si pentru comunitatea locala si tara. Compania a investit multe milioane de ani si nu are nici un raspuns. Eu cred ca acesta este un semnal foarte negativ pentru toti investitorii straini", a spus Baciu.

Conferinta Internationala "Enviroment & Progress 2009" a reunit la Cluj experti de mediu, profesori universitari, reprezentanti ai indutriei din Romania si mai multe tari europene. La finalul seminarului, o parte dintre participanti au efectuat o vizita de studiu si documentare la Rosia Montana.
Sursa: rNews

Articol citit de 1661 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cati ani a investit?

"Compania a investit multe milioane de ani"
:D

 

cel putin din cretacic

si chiar daca ar fi tehnologia de exploatare cea mai sigura si cea mai moderna si costisitoare, noi tot nu vrem asa ceva la noi .... sa se duca la el acolo si sa baca bazine de cianuri, ca la noi le varsa inundatiile de la ploi, la canadieni nu

Eu vreau

pe mine ma intereseaza cu ce tehnologie exploateaza si daca proiectul e asa de bun precum se spune. Eu prefer sa vad in tara asta oameni care traiesc decent, au locuri de munca si nu oameni care nu au ce manca

lasati muntii apuseni!

Mai baieti dar sunteti foarte spirituali!
Oriunde in lume firmele de extragere aurifera din Canada au lasat numai ... pamant parjolit, la fel cum lasa toate firmele multinationale de exploatare de petrol.
Consider exceptionala pozitia Academiei Romane, care doreste ca acel loc sa ramana pe vecie romanilor!

 

CHIAR NU MA INTERESEAZA CAT A INVESTIT, ILEGAL!

Nu i-a cerut nimeni, decat "baietii destepti" cu care doreste sa imparta aurul Romaniei! Ei 80%, noi apa chioara! Eu doresc sa vad cine a semnat contractulce vizeaza beneficiarii si procentele lor! Unde in lumea normala, vezi ca tara proprietara a sursei, sa fie scoasa din concurs cu un 18%? Numai in Africa! UNde aceasta companie a muls! sa le spuna cineva ca suntem tara membra a UE! Si proprietara campului aurifer!

 

Rosia Montana

Proiectul este un succes din punct de vedere canadian, acel domn care probabil ca a absolvit Spiru Haret, a descoperit o noua tehnologie de Teleorman aplicara de Videanu in curtea lui la Videle.
Cum de poate pronunta acesti oameni din Canada, sa polueze pentru vecie munti Apuseni.
Daca Boc este de acord , sa fie bletemat el si ai lui pentru distrugerea muntilor.
Exista o tehnologie de recuperare pusa la punct de un colectiv de la Baia Mare care exclude cianurile.
Poporul nostru a excelat in tradari si hotii, asa ca nu e de mirare ca un Videanu specialist in transporturi mai poate sa faca avere pe spinarea locuitorilor din Ardeal.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor