Fantomele minerilor, aruncate peste foamea bugetarilor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 Mai 2010, ora 12:14
3066 citiri

Toate partidele au ajuns sa traga de fantomele minerilor din trecut. Se foloseste in mod deosebit imaginea lor criminala, in subtext, caci toti cei care invoca imaginea minerului revenit in Bucuresti o fac apeland la memoria ortasului sangeros si repede bataus de femei si tineri din Piata Universitatii.

Si intotdeauna cand se pomeneste numele minerilor, de fiecare data este invocata, subliminal, si probabilitatea (destul de mare) ca prezenta minerilor, din nou, in Capitala, sa produca aceleasi trauma si daune ca la cele de la inceputul anilor '90.

Dincolo de acest truc pervers, arogant si sofistic, discursurile politicienilor din jurul subiectului minerilor nu urmaresc decat sa isi sperie adversarii cu fantomele ucigase din trecut. PD-L invoca posibilitatea ca social democratii sa aduca in Capitala si sa ii puna "la treaba", bazandu-se pe conspiratia comunista a lui Iliescu.

Mai mult de atat, democrat-liberalii au aruncat deja pe piata teoriile potrivit carora agitatorii PSD vor sta in spatele demonstrantilor si vor incita la degenerarea protestelor.

Pe surse apar tot felul de informatii, incepand de la numarul tot mai mare al minerilor (tot mai nervosi si mai hotarati sa repete istoria) care ar ajunge in Bucuresti, pana la violenta prin care se va reinstaura ordinea si linistea in Piata Victoriei. Nu se mai stie nici macar cine sunt diseminatorii zvonurilor, nici cui folosesc cu adevarat.

Fantomele minerilor violatori si criminali sunt jucate si aruncate de la un partid la altul, fiecare formatiune incercand astfel sa ii anihileze mesajul celuilalt. Peste jocul de idei si amenintari subtile planeaza insa spectrul foametei generale, al falimentului intregii clase politice, al economiei nascuta, crescuta si dezvoltata de aceasta, al vietii sociale normale si instaurarea haosului total si al crizei cu adevarat dramatice - blocarea oricarui dialog intre partile care trebuie, pana la urma, sa se inteleaga si sa ajung la un acord.

Ceea ce le scapa tuturor partidelor este orbirea aproape totala care le-a cuprins. Violenta se escaladeaza incepand din declaratiile liderilor politici - cu cat sunt mai razboinice si mai incitante, cu atat vorbele lor vor produce un efect mai puternic in strada. PD-L spune ca social democratii organizeaza o noua mineriada. Una si mai sangeroasa, una care sa rastoarne Guvernul Boc!

PSD raspunde cu aceeasi moneda, ba poate cu miza chiar mai mare pe scara provocarii si a incitarii la ura. Ponta - "Domnii Voinescu si Lazaroiu, ca doi fascisti ce sunt, lanseaza provocari, cum a procedat si Hitler in anii '30. PD-L, partid de extrema dreapta".

Cu metoda parca, cu un farmec extraordinar de a eluda adevaratele probleme, dar cu grija mereu a celuilalt, partidele incarca si mai mult atmosfera exact in preziua marilor demonstratii de strada. Nimeni nu stie daca si cum vom iesi din criza, nimeni nu poate intelege cum si cat va mai dura criza economica, insa toata lumea vrea sa termine cu celalalt, uitand cand si cum si-au dat mana atunci cand au trebuit sa insele populatia si cum s-au despartit atunci cand au trebuit sa fure si sa manance din banii publici.

Nici PSD, nici PD-L nu au dreptul sa invoce acum poporul ca principala lor grija si unicul scop pentru care exista, pentru ca acesta este, de fapt, dusmanul lor.

Si, in sinea lor, politicienii stiu ca poporul este cel de care trebuie sa se ascunda, sa isi pazeasca viata privata si afacerile de "ochii lumii". Lupta de acum dintre partide este aceeasi lupta prost inteleasa de toata clasa politica din Romania - cum sa ii mai pacalim inca o data, pentru a mia oara, pe cetateni, cum sa ne consolidam puterea sau cum sa punem mana pe putere.

Acesta este singurul adevar despre razboiul politic care se desfasoara pe si peste capul fantomelor mineriadelor, iar noi trebuie sa stim ca atat timp cat nu vom incepe sa ne schimbam noi in primul rand, sa ne punem ordine in prioritati, in valori si in criteriile in functie de care ii vom judeca pe politicieni, pana atunci nu vom reusi sa ii schimbam nici pe ei, nici viata gri si trista pe care o traim.

Pana cand noi nu le vom impune valorile, si principiile, si criteriile pe care sa le adopte si dupa care sa existe in viata publica, politicienii ne vor pacali, ne vor amagi si ne vor impune ei dorintele si interesele lor.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#proteste Bucuresti, #proteste sindicate, #manifestari Piata Victoriei, #mineri bucuresti , #proteste