Romania, cuprinsa de febra protestelor: Vezi bilantul din a patra zi

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 09:56
2383 citiri
Romania, cuprinsa de febra protestelor: Vezi bilantul din a patra zi
Foto: Ziare.com

Jandarmii au condus la sectiile de politie, luni seara, in a patra zi de proteste din Piata Universitatii, aproximativ 170 de persoane pentru verificari suplimentare, in urma carora circa 100 au fost sanctionate contraventional, au declarat oficiali ai Politiei Capitalei.

Dintre cei 170 de protestatari dusi la politie, aproape 140 au fost amprentati si fotografiati, iar circa 100 au fost amendati.

De asemenea, in urma verificarilor au fost deschise 18 dosare penale, in care se fac cercetari pentru diferite infractiuni, cele mai multe de port ilegal de arma alba.

Astfel, asupra unora dintre protestatarii condusi la sectiile de politie au fost gasite obiecte cum ar fi petarde, cutite, bastoane telescopice, lanturi, dar si un pistol cu bile sau marijuana, in cazul unora dintre suspecti.

Strategia fortelor de ordine care au asigurat, luni seara, ordinea publica la protestul din Piata Universitatii din Capitala s-a schimbat fata de duminica, 15 ianuarie, cand au fost inregistrate violente.

Astfel, la intrarile in piata au fost organizate filtre de jandarmi, care ii perchezitionau pe cei care se incadrau in profilul protestatarului violent, iar cei asupra carora erau gasite obiecte interzise erau dusi la sectiile de politie. Fortele de ordine au beneficiat de aportul ofiterilor DGIPI, care au furnizat informatii jandarmilor.

Protestul de luni, din Piata Universitatii din Bucuresti, s-a incheiat dupa miezul noptii, in timpul manifestatiilor nefiind inregistrate incidente majore.

Mai mult de 1.000 de oameni au protestat, luni, in Piata Universitatii din Capitala, acestia fiind masati atat pe platoul din fata Teatrulio National, cat si in zona fantanii de la Universitate si flancati de jandarmi. Oamenii au avut pancarte cu mesaje anti-Basescu si anti-Guvern, cerand demisia sefului statului, a membrilor Executivului sau organizarea de alegeri anticipate. Protestul a durat circa zece ore, primii oameni strangandu-se in centrul Bucurestiului inca de la ora 14.00.

De asemenea, medicii de la Ambulanta si pompierii SMURD au intervenit in mai multe randuri, pentru a acorda ingrijiri medicale protestatarilor care au acuzat stari de rau.

Tot luni seara, pe o strada din zona centrala a Capitalei, din apropiere de Universitate, o masina a ars complet, insa deocamdata nu s-a stabilit vreo legatura intre incendierea autoturismului si protest.

A patra zi de proteste:

Duminica, 15 ianuarie, protestele din Piata Universitatii au degenerat in acte de violenta, soldate cu ranirea a zeci de persoane, printre care si jandarmi. O parte a protestatarilor au atacat fortele de ordine cu pietre si au produs pagube pe sase kilometri liniari ai orasului, de la Piata Universitatii pana in zona Parcului Tineretului.

In Piata Unirii au fost vandalizate numeroase magazine si sedii de banci, din care manifestantii au furat diverse obiecte. Cel mai afectat a fost un magazin de telefonie mobila, a carui vitrina a fost sparta si din care s-au furat mai multe telefoane si echipamente de telefonie. De asemenea, au fost incendiate mai multe tonete de ziare, panouri publicitare si chiar o masina, folosita pe post de baricada de catre manifestanti. Au fost distruse, de asemenea, mai multe piese de mobilier stradal.

Jandarmii au dus la sectiile de politie, pentru identificare, aproape 300 de persoane ridicate din zona centrala a Capitalei, in timpul protestului de duminica seara. Aproape 250 au fost amendati, peste 30 sunt cercetati penal, iar unul dintre protestatarii suspectati ca au provocat distrugeri a fost arestat pentru 29 de zile.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#proteste Bucuresti Piata Unirii, #proteste Universitate anti Basescu , #proteste