Transportatorii au blocat traficul la usa ministrului Sova: Dati afacerile noastre pe mana unora care vor doar sa spele bani!

Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 12:51
5217 citiri
Transportatorii au blocat traficul la usa ministrului Sova: Dati afacerile noastre pe mana unora care vor doar sa spele bani!
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape 700 de autocare ale membrilor Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) stationeaza de ore bune in zona Ministerului Transporturilor si a Garii de Nord, facand un zgomot infernal si ingreunand pana peste poate traficul din zona.

Transportatorii adunati in fata ministerului sustin ca protesteaza din cauza ca ministrul Lucian Sova se pregateste sa le ia painea de la gura si sa dea transportul intern de persoane pe mana unor oameni interesati doar sa spele sume uriase de bani.

Zilele trecute, ministrul Lucian Sova declarase ca, desi a fost contestata de oamenii de afaceri, modificarea Ordinului Ministerului Transporturilor 980/2011 va avea loc. Iata de ce sustinea ministrul ce e nevoie de o schimbare a legislatiei.

"In Romania, astazi si de mai mult de 15 ani, o companie, daca este autorizata pentru transport de pasageri si isi propune sa faca transporturi de la Bucuresti la Madrid, poate face acest lucru in maximum o saptamana, capata toate autorizarile.

Daca doreste sa faca transport de la Bucuresti la Iasi, nu a putut sa faca acest lucru niciodata si, in viziunea transportatorilor (...), nu ar trebui sa poata face acest lucru vreodata. Pentru ca pana acum criteriul de alocare a acestor trasee in exclusivitate a fost legat de vechimea pe trasee.

Regulamentul european 1.370, care intra in vigoare la 1 iulie 2019, prevede ca accesul la piata transporturilor publice regulate de pasageri sa fie liber. Proiectul de ordin, pe care l-am promovat si care se afla in consultare publica, reglementeaza acest lucru. Nu pierde nimeni dreptul de a avea acces la piata, insa nici nu va mai fi impiedicat nimeni sa aiba acces la piata", a explicat Sova, citat de Mediafax.

In replica, presedintele filialei Ialomita a COTAR, Nicu Pericli, a declarat pentru Ziare.com ca Lucian Sova nu spune adevarul.

"Modificarile pe care ministrul Lucian Sova vrea sa le aduca Ordinului 980/2011 nu vor face ca lucrurile sa mearga mai bine in transportul de persoane. Dimpotriva, modificarile le vor permite anumitor persoane agreate sa castige trasee in defavoarea transportatorilor cu vechime in acest domeniu de activitate", a declarat Nicu Pericli pentru Ziare.com.

Mai exact, sustine transportatorul, proiectul de modificare a ordinului MT 980/2011, postat pe site-ul Ministerului Transportului, ii va priva pe operatorii prezenti pe piata, la licitatiile pentru atribuirea traseelor, de avantajele dobandite in baza experientei in domeniu.

Cu alte cuvinte, va conta mai mult cat de noi sunt masinile transportatorului care vrea un traseu si mai putin cata experienta are acesta.

"In forma actuala a ordinului MT 980/2011, un operator care se prezinta la licitatie pentru a obtine dreptul de a face transport pe un traseu este evaluat in functie de mai multe criterii.

Pentru fiecare criteriu, transportatorul primeste un numar de puncte. Printre altele, se dau puncte pentru cat de bine doatata este masina si pentru cat de multa experienta are operatorul. In plus, nu te poti inscrie la licitatia pentru un traseu fara sa prezinti certificatul fiscal care sa ateste ca n-ai datorii la stat.

In noul proiect de ordin, ministerul vrea sa le dea mai multe puncte celor care au masinile cele mai noi. Acum, cu doar 4 luni inainte de licitatie, niciun operator nu mai are timp sa vina cu masini noi. Vor veni cu masini noi doar cei care stau la cotitura, asteptand sa se modifice legea, ca sa si le cumpere pentru ca au bani de spalat.

Nu s-a inteles, la nivel de minister, nici macar ca o masina noua nu e neaparat mai bine dotata, mai confortabila si mai sigura.

In plus, modificarea legislativa prevede ca nu se mai pune accent pe prezentarea certificatului fiscal. Si ar trebui, credem noi, pentru ca el dovedeste ca operatorul si-a platit datoriile la stat.

Nu in ultimul rand, se doreste ca pentru vechimea operatorului pe traseu sa se mai acorde doar un punctaj nesemnificativ. Si nu e in regula. Sigur, toti trebuie sa avem acces pe piata. Dar de ce sa nu i se recunoasca competenta acelui operator care, de ani de zile, face transport ca la carte?

Noi, transportatorii, spunem ca forma actuala a ordinului 980/2011 este buna. De ce se modifica, deci? De ce s-a gandit statul sa modifice o lege care functioneaza? Ministrul Sova spune ca modifica ordinul de nevoie, din cauza ca trebuie sa-l armonizeze cu prevederile regulamentului european 1370. Dar nu e asa, ministrul minte. Regulamentul nu prevede schimbarile pe care ministerul vrea sa le aduca Ordinului 980/2011.

De fapt, modificarile se fac doar pentru a le pregati intrarea pe piata a spalatorilor de bani despre care vorbeam mai devreme", acuza Nicu Pericli.

Ca sa isi sustina punctul de vedere, membrii COTAR vor protesta miercuri pana la ora 15:00 si joi, intre orele 9:00 si 15:00. In tot acest timp, cele circa 700 de autocare vor continua sa ingreuneze traficul in zona Garii de Nord si a Ministerului Transporturilor. Coada de masini se va intinde, in continuare, pe strada Berzei, pana dincolo de Gara de Nord, inspre Piata Victoriei.

In aceste conditii, potrivit Brigazii Rutiere, in timpul protestelor se va restrictiona atat astazi, cat si maine traficul rutier pe banda I pe Str. Berzei si Str. Buzesti, ambele sensuri, segmentul cuprins intre Bd. Nicolae Titulescu si Str. Stirbei Voda, respectiv banda I pe Str. Garii de Nord, sensul dinspre Str. Berzei catre str. Piata Garii de Nord.

"Nu se va obtura traficul Societatii de Transport Bucuresti. Nu se va obstructiona accesul in institutia pichetata. Brigada Rutiera solicita conducatorilor de autovehicule sa circule cu prudenta, sa evite deplasarea in zona in aceasta perioada, sa respecte semnalele agentilor de politie rutiera si sa utilizeze rutele alternative", au transmis reprezentantii Brigazii Rutiere.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#transportatori protest lege, #protest transport persoane Lucian Sova, #Lucian Sova modificare lege transport persoane , #proteste