Greva spontana la CFR: trenuri oprite in gari (Video)

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 07:51
4700 citiri
Greva spontana la CFR: trenuri oprite in gari (Video)

Aproape 90 trenuri au fost oprite, miercuri dimineata, in mai multe gari din tara, dupa izbucnirea unei greve spontane la CFR Infrastructura.

Angajatii CFR sunt nemultumiti ca nu si-au primit salariile.

"Angajatii Regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta au declansat un protest spontan, prin incetarea activitatii, din cauza intarzierii cu o zi a platii salariului (lichidarea) pe luna decembrie", se arata intr-un comunicat de presa al Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" remis Ziare.com.

Protestul a inceput la ora 07:00 si se va incheia la ora 09:00. In aceste conditii, 89 de trenuri au fost oprite in statii, iar intarzierile vor fi de aproximativ 120 de minute. Oana Branzan, purtator de cuvant CFR Infrastructura, a anuntat la Digi 24 ca trenurile nu au fost oprite pe camp, ci fie nu au plecat de la destinatie, fie au oprit in alte statii de pe traseu.

In trenurile oprite se afla oameni care fac naveta catre locul de munca, dupa cum a anuntat Gheorghe Victoras, vicepresedinte federatia Miscare CFR la Digi 24.

Acesta a precizat ca pe langa neplata salariilor, angajatii CFR sunt nemultumiti si de conditiile in care lucreaza.

"De multa vreme la nivelul oamenilor sunt nemultumiri referitor la desfasurarea activitatii pe calea ferata din cauza furturilor. Nemultumirea lor se resfrange asupra celor din tren: conductori, controlori. Lumea este agresata, injurata. Sunt multe probleme" ,a mai spus el, precizand ca si lipsa investitiilor i-au facut pe angajatii CFR sa intre in greva.

Stefan Rosanu, director general CFR Calatori, a declarat ca incearca sa plateasca salariile oamenilor cat mai repede pentru ca situatia sa revina la normal.

"Calatorii nu au nicio vina. Incercam sa reducem la minim disconfortul. Incercam sa aflam ce revendicari au angajatii. Speram ca azi sau maine (miercuri sau joi - n.red.) se vor plati salariile", a declarat Rosanu.

Fenechiu: Cei vinovati vor raspunde imediat

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a declarat la Antena 3 ca va demara o ancheta pentru a afla vinovatii pentru neplata salariilor, chiar daca ministerul pe care il conduce nu mai are atributii in managementul companiilor de stat.

"O sa vad care este motivul principal pentru care exista aceasta intarziere. Conform legii, ministerul nu prea mai are atributii in managementul companiilor de stat. Asta nu inseamna ca nu voi face o investigatie ca sa vad de ce s-a ajuns aici. Cei vinovati vor raspunde imediat.

Situatia in multe companii din cadrul Ministerului Transporturilor nu este cea mai fericita. Cand eu am folosit cuvinte, expresii dure, gen 'S-a furat prea mult in Romania', poate unii m-au acuzat. Voi dori sa fac, in masura in care voi putea prin lege, o investigatie sa vad daca nu cumva banii pentru salarii s-au folosit in alta parte", a spus ministrul Transporturilor.

"Nu avem nicio informare oficiala de la angajati. Incercam sa gasim o formula de mediere si sa avem un dialog normal", a declarat Alina Predescu, purtator de cuvant CFR Calatori, la Antena 3.

A fost suplimentat numarul politistilor aflati pe teren

Dan Rosoga, sef Politia Transporturi, a declarat la Antena 3 ca a fost marit numarul angajatilor aflati pe teren si ca politistii au fost informati inca de miercuri seara ca este posibil sa fie declansata aceasta greva.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#greva CFR trenuri oprite, #greva CFR salarii, #greva spontana CFR , #tren