Osservatorio Balcani: Mostenirea saseasca din Transilvania, distrusa de romani

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 19:46
6145 citiri
Osservatorio Balcani: Mostenirea saseasca din Transilvania, distrusa de romani
Foto: Osservatorio Balcani

Satele sasesti din Transilvania trec prin niste transformari dramatice, desi au o mostenire pretioasa si fragila, din cauza migratiei romanilor si a lipsei de reglementari care sa protejeze acest patrimoniu cultural si turistic.

Orasul romanesc Sibiu, un fel de Bruges al Estului, cu elemente arhitectonice vechi de cateva secole, bine conservate, dispersate de-a lungul unul labirint de strazi pietonale, a fost numit in 2007 Capitala Europeana a Culturii, de catre Uniunea Europena, noteaza site-ul Osservatorio Balcani.

Pe langa Sibiu, si alte orase din Romania ca Cluj, Oradea si Timisoara au un patrimoniu arhitectonic din spatiul gotic, dar si elemente din arta decorativa austriaca.

Si in satele din Transilvania un ochi de expert poate observa cu usurinta stilul arhitectural mostenit de la sasii din Transilvania, populatie germanica din diferite zone ale Germaniei, Tarile de Jos, Luxemburgului si Frantei.

Cele peste 100 de sate caracterizate de biserici din piatra, acoperite cu tigle facute cu mana, cu curti imense si gard de lemn, ofera niste imagini fara precedent.

Jurnalistii noteaza ca regiunea este pe departe de a fi ca Toscana sau Valea Loarei, dar locuri ca Biertan, Viscri-Deutschweisskirch si Malancrav-Malkrong sunt bijuterii arhitecturale pentru turismul cultural, iar turistii ecologisti pasionati de mancaruri biologice gasesc aici ce au nevoie.

Mai mult chiar, regiunea a fost remarcata si de printul Charles al Marii Britanii care vine periodic in zona. Insa potentialul ei de a genera o dezvoltare rurala bazata pe turism a fost lovit de emigratia romanilor care au plecat de-a lungul Europei, dar si de inadvertenta dintre deciziile de la centru si autoritatile locale.

Locul nu a fost distrus complet datorita statutului conferit de UNESCO, care protejeaza cele 148 de sate sasesti si unor actiuni izolate ale diferitelor persoane. Dupa al doilea Razboi Mondial, populatia sasilor din Romania s-a diminuat odata cu plecarea acestora in Germania, iar in locul lor au venit romani mai saraci si rromi care nu au avut suficienta grija de edificiile de acolo.

In anii 1990, majoritatea romanilor de la sate au emigrat in Europa si odata cu banii castigati acolo au decis sa isi renoveze sau sa isi construiasca vile noi. Peisajul arhitectural de pana acum a fost modificat din cauza noilor cladiri, iar dinamica sociala s-a modificat.

De aceea, populatia romana care a emigrat a devenit un real pericol pentru patrimoniul sasesc din zona, iar sansa acestei comunitati de a deveni o zona turistica recunoscuta a scazut.

In mai putin de un deceniu, multe din locuintele spatioase, construite din piatra de-a lungul secolelor, au fost transformate in locuinte moderne cu finisaje de plastic si fatade care uneori imita kitsch-ul.

Inclusiv vechile biserici gotice au fost inlocuite de alte constructii noi, dar care nu au aceeasi valoare arhitecturala, iar traditiile locale culinare au fost si ele uitate.

"In partea asta oamenii isi amintesc cu drag de sasi. Bunicii mei au construit o casa solida si spatioasa pentru mine si sotia mea. Cat am stat in Spania am aflat ca acolo nu te lasa sa schimbi niciun geam daca e vorba de o locuinta veche. Dar una e in Spania si alta e in Romania, iar mie imi era rusine dupa opt ani de zile de stat in strainatate sa nu imi construiesc o casa noua. Vechea casa imi aducea aminte de saracie, insa nici mie nu prea imi place noua casa", a declarat Grigore Pop, de 34 de ani, sofer pe un autocar care transporta romani in Spania.

Marele potential turistic al zonei a fost distrus de efectele imigrarii, dar si de lipsa unei legislatii care sa reglementeze situatia.

In cazul in care ea ar exista, oamenii ar putea sa pastreze in continuare cladirile vechi construite de sasi, care au o valoare arhitecturala foarte mare. Mai mult chiar, autoritatile locale din aceste zone rurale nu sunt interesate sa pastreze aceste edificii.

Coruptia distruge patrimoniul

Din contra, in unele dintre aceste comune, primarii au folosit fondurile pentru dezvoltare rurala de la Uniunea Europeana pentru a distruge ceea ce exista deja.

In satul Cepari, din judetul Bistrita Nasaud, unde se pare ca alesii locali sunt corupti, a fost construita o scoala noua cu ajutorul fondurilor UE, iar scoala veche construita de sasi a fost abandonata.

In Romania se pare ca dupa perioada comunista comisiile urbanistice au un rol pur speculativ care nu au tinut cont de regulile de estetica, mai noteaza jurnalistii.

Membrii comisiilor au urmarit oportunitatile care le aduceau lor avantaje, netinand cont de valorile arhitecturale. Jurnalistii mai precizeaza ca promisiunile ministrului Culturii de a finanta restaurarea edificiilor sasesti par departe a fi indeplinite, asa cum si Bucurestiul vechi este deja in pericol si nimeni nu prea face nimic.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#mostenire saseasca Transilvania pericol, #distrusa imigratia romanilor, #lipsa legislatie patrimoniu , #turisti