Masca de protecție redevine obligatorie și în spațiile deschise. Care sunt excepțiile

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 13:37
8185 citiri
Masca de protecție redevine obligatorie și în spațiile deschise. Care sunt excepțiile
Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, 6 octombrie, că a fost adoptat un ordin pentru instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise, în localitățile cu incidența de peste 6 la mia de locuitori FOTO Pixabay

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, 6 octombrie, că a fost adoptat un ordin pentru instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise, în localitățile cu incidența de peste 6 la mia de locuitori.

„Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă

Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Care sunt excepțiile

Autoritățile au venit ulterior și cu un exemplu pentru a clarifica excepțiile de la această nouă regulă. Potrivit acestora, putem să nu purtăm mască atunci când nu suntem într-o zonă neaglomerată.

„Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat (activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.

Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.”, se arată în comunicatul autorităților.

Orașe cu incidență de peste 6 la mie

București, Timiș, Ilfov, Dolj, Cluj sunt județele care au incidența peste 6 la mia de locuitori.

Autoritățile au emis miercuri, 6 octombrie, un nou raport privind evoluția situației epidemiologice din România în ultimele 24 de ore.

Astfel, s-au înregistrat 14.744 de cazuri noi de COVID-19 și 331 de decese.

„În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 14.744 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 264 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”, au transmis autoritățile.

În urmă cu o zi, marți, 5 octombrie, au fost raportate 15.037 de cazuri noi de COVID-19 și 252 decese, iar la ATI erau internați 1.480 de pacienți.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#masca de protectie, #obligativitatea mastii de protectie , #Val patru COVID