Mita la vama Albita: 47 de politisti trimisi in judecata - vezi tarifele zilnice

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 15:08
2117 citiri
Mita la vama Albita: 47 de politisti trimisi in judecata - vezi tarifele zilnice
Foto: Arhiva

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a 47 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul Punctului de trecere a frontierei Albita, judetul Vaslui, sub acuzatia de luare de mita in forma continuata si constituire sau aderare la un grup infractional organizat.

30 de inculpati se afla in stare de arest preventiv, iar ceilalti 17 in stare de libertate, se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca in perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011 inculpatii au pretins, primit ori acceptat, atat in nume propriu cat si in numele celorlalti colegi, suma totala de 2.164.800 lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera.

Banii si bunurile au fost pretinse si primite cu titlu de mita atat pentru a-si indeplini atributiile de serviciu, cat si pentru a face acte contrare acestora, respectiv de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor si de a permite introducerea in Romania a unor bunuri peste limita legala.

Procurorii mai sustin ca toti inculpatii au actionat coordonat, pe fiecare tura de lucru, in cadrul unui grup infractional organizat, in care rolurile si atributiile erau in mod explicit prestabilite conform unei "metodologii", iar beneficiul activitatii infractionale era impartit potrivit intelegerii, intre politistii simpli si cei cu functii de conducere.

Frecventa actelor de coruptie era zilnica, iar tarifele erau bine stabilite: 5 - 10 lei pentru situatiile obisnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a stampilei), si aproximativ 10 - 100 de euro sau 50 - 200 lei in cazul unor situatii speciale in care "tariful" crestea proportional cu riscul la care se expunea politistul de frontiera (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfa, produse in cantitati mai mari, etc). In aceasta modalitate, pe fiecare tura, un inculpat "colecta" in medie intre 400 si 2 000 lei.

In vederea confiscarii sumelor de bani dobandite cu titlu de mita, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Iasi.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#mita vama Albita, #politisti judecata coruptie, #politisti mita vamesi , #vama