Iarna grea in Europa: Ce trebuie sa stiti daca porniti la drum

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 11:36
3664 citiri
Iarna grea in Europa: Ce trebuie sa stiti daca porniti la drum
Foto: Ziare.com

Vremea da semne de incalzire in Romania, in acest sfarsit de saptamana, insa nu la fel stau lucrurile in Europa.

Ministerul Afacerilor Externe a emis mai multe avertizari de vreme rea, care vizeaza nu doar ninsori si inghet, ci si ploi torentiale.

In Belgia, joi si vineri este in vigoare un cod portocaliu de zapada si de inghet, urmand a se inregistra caderi abundente de ninsoare, vant si maree ridicata.

Ninsorile, vantul si temperaturile scazute se vor inregistra pe intreg teritoriul Belgiei, mai intens insa in jumatatea de sud-est si in zona de coasta, se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

De asemenea, in ce priveste precipitatiile, zona de nord-est si provincia Liege vor fi cele mai afectate, iar vantul va sufla puternic, atingand o viteza de 70-90 km/h si pana la 100km/h in partea de sud a tarii.

In Slovenia, prognozele meteorologice indica o racire neobisnuita a vremii, insotita de ninsori abundente si intensificari ale vantului, in special in regiunile din sud-vestul si sud-estul tarii, la frontierele cu Italia si Croatia, precum si pe litoralul Marii Adriatice, potrivit MAE.

Totodata, desi circulatia rutiera este deschisa pe autostrazi, traficul este incetinit, iar in unele zone poate aparea poleiul.

In Croatia, prognozele meteorologice indica, in perioada imediat urmatoare, aparitia de ninsori, ploi si vant puternic. Incepand de vineri si pana la mijlocul saptamanii viitoare este in vigoare un cod portocaliu de ninsoare in regiunile Zagreb, Karlovac si Gospic, din centrul tarii.

De asemenea, tot de vineri, regiunea Rijeka, din nord-vest, se va afla sub avertizare cod rosu de ploi abundente si cod portocaliu de vant puternic, iar regiunile Knin, Split si Dubrovnik, din Dalmatia, se vor afla sub avertizare meteorologica cod portocaliu de ploi abundente si vant puternic.

Intr-o alta tara din fosta Iugoslavie, Bosnia-Hertegovina, va fi in vigoare vineri un cod rosu de ploi abundente, cu risc de inundatie, urmand a se inregistra intre 60 si 100 litri pe metrul patrat. Sunt vizate regiunile Livno, Mostar (inclusiv localitatea Medjugorje) si Trebinje (zona de trecere catre Dubrovnik-Croatia). In plus, dupa ce se va insera, odata cu scaderea temperaturilor, ploaia se va transforma in zapada (15-20 cm), mai ales in zonele muntoase.

In celelalte regiuni din Bosnia-Hertegovina, in acelasi interval, a fost emis cod portocaliu de vant puternic, in special in zonele montane.

In Bulgaria, autoritatile au emis inca de joi un cod galben de ger, vant, ninsoare si inghet, pentru jumatatea de nord a tarii,

Tot joi, in Serbia a fost emisa o avertizare de prelungire a conditiilor meteorologice nefavorabile - ninsori si temperaturi foarte scazute.

Citeste mai multe despre:

Valul de aer polar care a inghetat Europa

Victimele produse de gerul polar din Europa

Cum sunt afectati refugiatii din Balcani

F.N.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#avertizari meteo Europa, #MAE avertizari calatorie, #ninsoare Europa, #cod ninsori Europa , #zapada