Armata americană ar putea folosi arme cu laser și cu microunde pentru a evita atacurile asupra bazelor sale de lângă Israel

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 23:41
2667 citiri
Armata americană ar putea folosi arme cu laser și cu microunde pentru a evita atacurile asupra bazelor sale de lângă Israel
Armă cu laser/ FOTO: military.com

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pat Ryder, a vorbit, marți, 31 octombrie, despre tensiunile din Orientul Mijlociu, despre milițiile care atacă baze americane din Irak și Siria ca răspuns la intervenția Israelului în Gaza în urma atacului terorist din 7 octombrie al Hamas.

Când a fost întrebat ce sisteme de arme sunt folosite pentru a apăra bazele, Ryder a sugerat că armele cu energie direcționată, care folosesc lasere sau microunde pentru a elimina ținte, ar putea fi disponibile pentru a fi utilizate alături de sistemele tradiționale de apărare antiaeriană.

„Nu vreau să intru în capacitățile specifice pe care le folosim pentru a ne proteja forțele, în afară de a spune că avem o mare varietate care include capabilități energetice direcționate”, a spus Ryder.

Armele cu laser au fost de multă vreme un element de SF, dar devin rapid o realitate pe câmpul de luptă.

Armele cu energie direcționată sunt definite ca fiind cele care folosesc cantități mari de energie concentrată, de obicei laser sau microunde, care sunt îndreptate către ținte pentru a le distruge sau a le deteriora.

Având în vedere viteza cu care se deplasează energia, acestea sunt mai rapide chiar și decât cele mai sofisticate sisteme de rachete și nu folosesc muniție, așa că nu depind de stocurile de artilerie.

„Deoarece folosesc energie în loc de gloanțe sau rachete, armele cu energie direcționată ar putea fi mai puțin costisitoare și au putere de tragere practic nelimitată”, se arată într- un raport din 2023 al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală al SUA (GAO).

Se spune că mai multe țări lucrează la astfel de arme, iar guvernul SUA cheltuiește 1 miliard de dolari pe an pentru a le dezvolta.

Cu toate acestea, conform GAO, armele au o rază de acțiune mai scurtă decât sistemele de arme mai convenționale și pot fi afectate negativ de condițiile meteorologice, cum ar fi ceața sau furtunile.

„Armata SUA a testat o varietate de prototipuri DEW (arme cu energie dirijată) începând cu 2014, în primul rând pentru misiuni contra-drone”, se spune.

USNI, un site de știri privind apărarea, a scris în 2021 că Marina SUA a început să desfășoare arme cu energie direcționată capabile să dezactiveze dronele pe 8 distrugătoare.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
#SUA, #armata, #arme laser, #microunde, #atacuri, #baze, #drone , #armata sua