Armata americană plănuiește reduceri majore pentru forțele de operațiuni speciale

Vineri, 06 Octombrie 2023, ora 22:39
2605 citiri
Armata americană plănuiește reduceri majore pentru forțele de operațiuni speciale
Trupe speciale americane/ FOTO: dvidshub.net

Pentagonul este gata să facă reduceri în cadrul forțelor de operațiuni speciale ale armatei, pe fondul luptelor de recrutare și o schimbare a focalizării de la operațiunile de combatere a terorismului din Orientul Mijlociu către o amenințare din partea Chinei.

Armata reduce aproximativ 3.000 de soldați, sau aproximativ 10% din rândurile forțelor sale de operațiuni speciale, inclusiv din cadrul temutelor Berete Verzi care au efectuat unele dintre cele mai periculoase și sensibile misiuni ale armatei SUA în întreaga lume, din junglele Vietnamului până pe străzile întortocheate ale Bagdadului și munții din Afganistan.

Reducerile ar permite US Army să se reorganizeze spre marile forțe terestre convenționale necesare într-o potențială luptă în Asia. Reducerile în rândurile forțelor speciale ar ajuta, de asemenea, Armata să facă față unui deficit de recrutare. Dar oponenții reducerilor, în special ofițerii superiori de operațiuni speciale, au susținut că ar putea împiedica pregătirea partenerilor americani, inclusiv armatele ucrainene și taiwaneze, și ar putea limita capacitatea unităților de elită de a răspunde la crize.

Congresul s-ar putea opune

Pentagonul intenționează să informeze Congresul în zilele următoare cu privire la reduceri. În cea mai mare parte, armata intenționează să reducă trupele de operațiuni speciale care aveau rol de sprijin, cum ar fi războiul psihologic, afacerile civile, trupele de comunicații, logistica și alți așa-numiți facilitatori, au spus oficialii militari americani. Documentele finale nu au fost încă semnate de secretarul Apărării Lloyd Austin, scrie WSJ.

Reducerile propuse ar putea fi anulate de Congres. Dacă se va pune în practică ar marca începutul unei noi ere pentru Pentagon. SUA, angajate de mult în Irak, Afganistan și alte zone de conflict, s-au bazat în mare măsură pe trupele de operațiuni speciale ca forță de bază pentru a lupta împotriva terorismului și a conduce operațiunile de contrainsurgență în războiul împotriva terorii.

Forțele speciale aliate au luptat intens în al Doilea Război Mondial, iar unitățile armatei americane au fost dislocate în Vietnam de la început, antrenând și consiliind luptătorii sud-vietnamezi. În 1961, președintele John F. Kennedy i-a autorizat să poarte bereta verde, conform unui istoric al armatei SUA.

De la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, SOCOM, care include și Navy SEAL, forța specială de recunoaștere a pușcașilor marini, comando-urile Forțelor Aeriene și altele, a crescut la aproximativ 75.000 de la 45.000, potrivit unui raport recent de la Biroul de Responsabilitate Guvernamentală. Armata contribuie cu aproximativ jumătate din aceste forțe, sau aproximativ 36.000. Trupele și personalul civil de sprijin operează acum în aproximativ 80 de țări.

Comandamentul pentru Operațiuni Speciale a supravegheat căutarea și uciderea teroristului Osama bin Laden, raidul la sol din Siria care l-a ucis pe șeful Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, și salvarea în 2003 a soldatului Jessica Lynch în Irak și a sute de alte persoane participând la operațiuni periculoase de-a lungul anilor.

Astăzi, unități de operațiuni speciale sunt răspândite în toată Europa, pentru a ajuta la pregătirea forțelor ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei, precum și în Asia de Est, inclusiv în Taiwan, unde pregătesc aliați pentru a se apăra împotriva unei posibile agresiuni din partea Chinei și din Africa de Vest.

Majoritatea ofițerilor de rang înalt pentru operațiuni speciale, inclusiv comandantul SOCOM, generalul de armată Bryan Fenton și Christopher Maier, secretarul adjunct al apărării pentru operațiuni speciale și conflicte de intensitate scăzută, s-au opus măsurii de teamă că reducerile vor priva comanda de flexibilitatea pe care o are și ar afecta pregătirea națiunilor partenere.

„De aceea armata ucraineană a fost atât de letală împotriva rușilor – este de netăgăduit, de ce ai tăia asta?” a spus o persoană familiarizată cu propunerea. „Oricine poate apăsa trăgaciul, dar pentru a lovi ceva, trebuie să fii antrenat.”

Senatorul Ted Budd (R., N.C.), membru al Comisiei pentru Apărare, a spus că forțele de operațiuni speciale rămân relevante și a cerut Pentagonului să furnizeze o analiză a compromisurilor de reducere a forțelor speciale.

„Pregătirea lor specializată, echipamentul și relațiile cu forțele partenere sunt cele care vor crea dilemele necesare pentru a descuraja sau învinge un adversar precum China”, a spus el într-un comunicat.

Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat într-un moment de neatenție pisica într-un colet al companiei Amazon. Dispariția felinei a fost observată abia pe 10 aprilie, când proprietarii au devenit...
#SUA, #armata, #reduceri, #fortele speciale, #Pentagon , #SUA