Cinci întrebări fără răspuns despre tragedia submersibilului Titan

Sambata, 24 Iunie 2023, ora 03:25
4393 citiri
Cinci întrebări fără răspuns despre tragedia submersibilului Titan
Submersibilul Titan/ FOTO: .mirror.co.uk

Resturi de la submersibilul dispărut Titan au fost găsite, joi, în apropierea epavei Titanicului, la cinci zile după ce a fost lansată o operațiune masivă de căutare, când acesta a pierdut contactul cu nava-mamă.

Contraamiralul John Mauger, din cadrul Pazei de Coastă a SUA, a declarat că nava a suferit o „implozie catastrofală”, ucigând toate cele cinci persoane aflate la bord.

The Sun scrie că rămân cinci întrebări fără răspuns după tragedia Titan, pe fondul temerilor că cele cinci cadavre nu vor fi găsite niciodată.

„Exploratori adevărați” Stockton Rush, miliardarul britanic Hamish Harding, Paul-Henri Nargeolet, Shahzada Dawood și fiul său, Suleman, în vârstă de 19 ani, au murit cu toții în aproape instantaneu, spune un medic al marinei SUA.

1. Ce a provocat implozia?

Un robot submarin de adâncime a găsit cinci bucăți majore din submersibil pe fundul mării. Ar fi vorba de părți ale carcasei de presiune și un con din ƒ„nasul“ submersibilului.

Contraamiralul John Mauger, de la Garda de Coastă a SUA, a declarat că resturile se aflau la 1.600 de metri de prova epavei pachebotului Titanic și „arată o pierdere catastrofală a camerei de presiune”.

Dar nu este clar ce a făcut ca vasul - special conceput pentru a rezista la adâncimi extreme - să explodeze.

2. De la ce veneau bubuiturile?

Miercuri, s-a raportat că s-au auzit sunete sub apă în timpul căutării submarinului Titan dispărut. La acea vreme, a stârnit speranță că membrii echipajului ar fi putut să trimită semne pentru ajutor.

Căutătorii au susținut că au auzit bubuituri la intervale de 30 de minute în timp ce căutau nava. O aeronavă canadiană a detectat și sunetele în zona în care echipajul a dispărut.

Căpitanul Gărzii de Coastă a SUA, Jamie Frederick, a confirmat ulterior că zgomotele de adâncime au fost auzite și au fost analizate de experții în sonare pentru a stabili dacă provin de la ambarcațiunea de aproape șapte metri.

Carl Hartsfield, un alt expert implicat în căutare, a declarat reporterilor că a fost foarte greu să discerni zgomotele.

Cu toate acestea, la conferința de presă din 22 iunie, contraamiralul Mauger a spus că nu pare să existe nicio legătură între zgomotele subacvatice detectate în timpul misiunii de căutare și salvare și locația resturilor de pe fundul mării.

Ce au fost de fapt zgomotele bubuituri rămân un lucru necunoscut.

3. De ce s-a dat alarma cu o întârziere de 8 ore?

OceanGate Expeditions a fost criticată pentru o întârziere de opt ore înainte de a alerta Garda de Coastă a SUA că a pierdut contactul cu Titan.

Nava s-a scufundat duminică la ora 13:00, ora Marii Britanii, la aproximativ 400 de mile sud-est de St John's, Newfoundland.

Dar aproximativ după o oră și 45 de minute de la coborâre, a pierdut contactul cu nava-mamă Prințul Polar.

Cu toate acestea, la poliția de coastă a SUA nu s-a raportat dispariția decât opt ​​ore mai târziu, la 22:40.

Kathleen Cosnett, o verișoară a lui Hamish Harding, a declarat pentru Telegraph că întârzierea de opt ore a fost „mult prea lungă”.

Kathleen a spus: „Este foarte înspăimântător. Le-a luat atât de mult până să ajungă să-i salveze, este mult prea mult.

„Aș fi crezut că trei ore ar fi minimul strict”.

OceanGate nu a explicat întârzierea.

4. De ce a fost folosit submersibilul după ce au fost ridicate probleme de siguranță?

O serie de gafe cruciale de siguranță au fost comise înainte ca submarinul să dispară în călătoria spre epava Titanicului, duminică.

Într-un interviu parcă prevestitor înainte ca nava să se piardă, CEO-ul OceanGate, Stockton Rush, care se afla la bord, a susținut că ar trebui să existe „limite” privind măsurile de siguranță.

El a spus CBS anul trecut: „Știi, la un moment dat, siguranța este doar o risipă pură. Vreau să spun, dacă vrei doar să fii în siguranță, nu te da jos din pat, nu te urca în mașină, nu face nimic. La un moment dat, o să-ți asumi un anumit risc”.

Și a fost dezvăluit că OceanGate a fost implicat într-un proces uriaș din cauza temerilor legate de siguranța submarinului.

Fostul angajat David Lochridge susține că a fost concediat după ce și-a exprimat îngrijorările și a cerut să fie puse în aplicare controale de siguranță mai riguroase asupra submersibilului.

Documentele judecătorești, văzute de The Sun, au spus că acesta s-a plâns că nava nu era capabilă să coboare la adâncimile extreme necesare pentru a vedea epava Titanicului.

Dosarele legale arată că OceanGate l-a dat în judecată pe Lochridge, care era „responsabil pentru siguranța întregului echipaj și a clienților”, pentru dezvăluirea de informații confidențiale despre Titan.

5. De ce nu avea o baliză de siguranță în caz de urgență?

David Pogue, un reporter CBS Sunday Morning și fost pasager pe Titan, a dezvăluit că, deși nava a mai fost implicată într-un incident anul trecut, a pus sub semnul întrebării sistemul de urgență al companiei.

El a spus că nava de suprafață nu transporta o baliză de avarie - care este activată de navigatori în situații de urgență.

Când este activat, alertează o rețea mondială de căutare și salvare (SAR) concepută pentru a trimite rapid salvatorii la locația exactă a ambarcațiunii.

Pogue a spus: „Acest submersibil nu are niciun fel de far ca acesta.

„În expediția mea de vara trecută s-au rătăcit într-adevăr și s-a discutat adăugarea unui astfel de far”.

Cronologia tragediei

Duminică

Titan se lansează de pe nava Prințul Polar în jurul orei 9:00 și începe scufundarea, care teoretic ar fi durat două ore, spre epava Titanicului. Pierde contactul cu nava după doar o oră și 45 de minute de la coborâre, ultima lor comunicare cu cei de la suprafață fiind la ora 11:47 a.m., spun oficialii. Garda de Coastă a SUA este alertată și operațiunile de căutare încep mai târziu în aceeași zi. Marina Americană detectează un semnal acustic care corespunde unei implozii și transmite aceste informații comandanților, care conduc efortul de căutare, a declarat un oficial de rang înalt pentru CNN. Dar se stabilește că sunetul nu este „definitiv”, spune oficialul, iar căutările au continuat.

Luni

Gărzile de Coastă americană și canadiană continuă căutările de suprafață și subterane. O aeronavă canadiană și două zboruri C-130 efectuează căutări aeriene și radar, iar balize sonar sunt desfășurate pentru a asculta sunetele din coloana de apă. Oficialii spun că, dacă submersibilul este încă intact, se estimează că mai are între 70 și 96 de ore de oxigen. Paza de Coastă a SUA spune că prioritatea sa este localizarea navei. Omul de afaceri britanic Hamish Harding a fost identificat ca fiind unul dintre pasageri.

Marți

Sonarul captează sunete și bubuituri de sub apă la intervale de 30 de minute, potrivit unei note interne a guvernului. Paza de coastă americană spune că zgomotele subacvatice au fost detectate și de un avion canadian P-3, dar căutările „au avut rezultate negative”. Căutările se extind într-o operațiune internațională masivă cu capabilități subacvatice. Mai multe nave și avioane se alătură misiunii. Ceilalți membri ai echipajului au fost identificați ca fiind Stockton Rush, CEO și fondator al OceanGate, miliardarul pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman Dawood, și scafandrul francez Paul-Henri Nargeolet.

Miercuri

Paza de Coastă a SUA extinde zona de căutare, deoarece se estimează că nivelul de oxigen din submersibil a atins un nivel critic. Este desfășurată o flotă de nave și echipamente specializate, inclusiv un sistem de salvare al US Navy capabil să recupereze nave de pe fundul oceanului. Se aud mai multe zgomote și bubuituri, iar echipamentele vehiculelor operate de la distanță (ROV) sunt relocate pentru a încerca să le localizeze, dar nu dau niciun rezultat. Sunt ridicate întrebări cu privire la siguranța submersibilului, inclusiv faptul că operatorii OceanGate Expeditions au refuzat o analiză de siguranță a Titanului.

Joi

Un vehicul operat de la distanță ajunge pentru prima dată pe fundul mării, în timp ce nave noi, de înaltă tehnologie și personal medical se deplasează la locul căutării, eforturile ajungând la un moment crucial. În jurul prânzului ET, Paza de Coastă a SUA a declarat că un câmp de resturi a fost descoperit în zona de căutare de către un ROV și că, ulterior, se apreciază că provine din corpul extern al submarinului.

OceanGate spune că este de părere că pasagerii au fost „din păcate pierduți”.

Într-o actualizare, Paza de Coastă a SUA spune că au fost găsite cinci bucăți majore de resturi din submarin și că acestea sunt „în concordanță cu pierderea catastrofală a camerei de presiune”. În jurul orei 15:00 ET, contraamiralul John Mauger, spune că nava a suferit o „implozie catastrofală”, ucigându-i pe toți cei cinci de la bord.

Locația submersibilului se afla într-o zonă la aproximativ 490 de metri de epava Titanicului, iar oficialii spun că lucrează pentru a reconstitui o cronologie a ceea ce s-a întâmplat.

Ce urmează?

Experții spun că este puțin probabil ca vreun cadavru să fie recuperat, dar Paza de Coastă americană a declarat că va continua căutările pentru a încerca să recupereze ce se poate.

Pe lângă căutarea pasagerilor, autoritățile vor continua să cerceteze și fundul mării în speranța de a descoperi mai multe informații despre ceea ce a dus la implozie.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#submarin, #Titan, #implozie, #morti, #pachebotul titanic, #intrebari, #cronologie , #SUA