Vedetă pe Tik Tok, căutată de ANAF pentru un prejudiciu de 5 milioane de euro. Ioana Georgia Deaconu a scăpat de al doilea dosar de fraude cu fonduri europene

Joi, 01 Februarie 2024, ora 21:30
26794 citiri
Vedetă pe Tik Tok, căutată de ANAF pentru un prejudiciu de 5 milioane de euro. Ioana Georgia Deaconu a scăpat de al doilea dosar de fraude cu fonduri europene
Ioana Georgia Deaconu este „maestru Feng Shui” și a dat un „tun” de 5 milioane de euro din fonduri UE. FOTO: Facebook / Deaconu Georgia Ioana

O fostă ONG-istă care a dat un „tun” de 21 de milioane de lei din fonduri europene, Ioana Georgia Deaconu, a scăpat prin prescripție de al doilea dosar în care era acuzată că a prezentat documente false și că a schimbat destinația banilor pentru elevi și tineri antreprenori. Femeia fusese condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare în 2018 pentru același gen de fapte, însă de atunci n-a plătit niciun ban, arătând că face predicții Feng Shui la o televiziune și nu își permite să acopere prejudiciul din salariu.

În prezent, Ioana Georgia Deaconu se autointitulează „maestru Feng Shui” și ține prelegeri pe Tik Tok despre „mantra abundenței și a armonizării relațiilor”.

Pe data de 29.01.2024, astrele „i-au zâmbit”, deoarece Curtea de Apel București i-a închis al doilea dosar de fraude cu fonduri europene, ca urmare a intervenției prescripţiei.

O zi mai târziu, pe 30.01.2024, ANAF i-a emis o somație de plată, în „contul” prejudiciului de 21 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) pe care l-a produs în primul dosar. Ioana Georgia Deaconu apare pe lista Fiscului alături de „nume grele” de datornici precum Omar Hayssam, Paul Al României și Ali Imad.

În urmă cu un deceniu, femeia era vicepreședinta Asociației Tineri pentru Viitor și a accesat fonduri europene cu sloganuri precum „Tinerii antreprenori se formează la școală”, „Fiecare elev merită o șansă”, „Şi tu poţi merge la şcoală”, „Şcoala o necesitate, nu un drept”, „Şcoala pentru toți” și „Şcoala vine la tine acasă”.

Așa i-a convins pe funcționarii de la Autoritatea de management a fondurilor europene și pe cei de la Ministerul Fondurilor Europene să îi dea pe mână finanțări de peste 21 de milioane de lei.

Procurorii DNA rețineau că Ioana Georgia Deaconu a cheltuit o parte din bani „la diferiți comercianți din municipiul București” - pe scurt la mall, potrivit unor surse judiciare.

Ioana Georgia Deaconu a fost condamnată definitiv în 2018 la Curtea de Apel București la 3 ani de închisoare cu suspendare și la plata prejudiciui.

Cererea de revocare a suspendării executării a fost respinsă de judecători

În anul 2021, procurorii DNA au cerut revocarea suspendării executării pedepsei, văzând că femeia nu a plătit nici măcar un leu din obligațiile stabilite de instanță.

Tribunalul București a respins cererea de încarcerare a Ioanei Georgia Deaconu pentru următoarele considerente:

  • „În cuprinsul raportului de evaluare, se arată ca persoana condamnată (…) lucrează ca realizator de emisiuni de televiziune, pe teme spirituale, dar și ca psihoterapeut.
  • Totodată, se mai arată că persoana condamnată a declarat, la începutul termenului de supraveghere, un venit lunar aproximativ de 6.500 lei împreună cu soțul său, iar la întrevederea din 26.11.2021, a comunicat un venit lunar de 2.500 de lei.
  • Se mai arată că, potrivit sentinței penale de condamnare, persoana supravegheată este obligată să plătească către partea civilă Agenția Națională pentru Programe Comunitare a sumei de 84.953 euro la care se adaugă dobânda legală și, totodată, mai are de achitat către partea civila Autoritatea de Management POS DRU – din cadrul MFE, suma de 21.881.983 lei, reprezentând prejudiciu neacoperit.
  • Referitor la comportamentul persoanei condamnate, pe perioada suspendării sub supraveghere, se arată că aceasta s-a prezentat la sediul serviciului de probațiune la data de 02.04.2018, când a luat la cunoștință de măsurile și obligațiile impuse.
  • Se mai arată că, de la începutul supravegherii s-a discutat cu persoana condamnată despre obligațiile civile stabilite în sarcina sa, aceasta declarând la data de 26.11.2021 că nu le-a achitat „din lipsa de fonduri”.
  • Prezentă în fața instanței la termenul din data de 25.03.2022, persoana condamnată Deaconu Georgia Ioana a declarat că nu a achitat despăgubirile civile la care a fost obligată (…), întrucât nu a avut disponibilități financiare, arătând că, din a doua jumătate a anului 2020 nu a mai lucrat și că, din 2018 până în 2020 a fost angajata la o televiziune și avea venituri de aproximativ 1.200 de lei/lună.
  • Așa fiind, se constată că persoană condamnată nu a achitat obligațiile civile, astfel cum a fost obligată de instanța penală, iar acest comportament de neconformare, întocmai și la timp, față de dispozițiile instanței, se poate subscrie condițiilor premisă pentru revocarea suspendării executării pedepsei închisorii, însă doar dacă se apreciază că această nesupunere s-a datorat unei rele credințe din partea condamnatului.
  • Ori, așa cum rezultă din actele dosarului, astfel cum a fost documentat de către instanța, persoana supravegheată nu deținea disponibilități financiare și nici alte resurse materiale pentru a-și putea îndeplini obligațiile civile, de altfel într-un cuantum foarte mare, circumstanță care poate atrage, cel mult, o culpă a sa, putându-i-se imputa că, cel mai probabil, nu a întreprins toate demersurile necesare pentru a obține veniturile necesare, precum acela de a obține un loc de muncă, pasivitate care nu poate fi, însă, plasată pe același nivel cu reaua credință, care implică „omisiune vădit intenționată” sau viclenie, dol sau încercare de fraudă, care, însă, nu sunt dovedite în cauză”, se arată în motivarea judecătorilor din data de 09.08.2022.

Maestra Feng Shui a „spart” la mall banii europeni

Pe data de 07.06.2015, Ioana Georgia Deaconu a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA sub acuzația de fraude cu fonduri europene comise în calitatea de vicepreședinte a Asociației Tineri pentru Viitor.

Infracțiunile reținute în sarcina Ioanei Georgia Deaconu constau în:

  • Folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea de fonduri europene
  • Schimbarea ilegală a destinației fondurilor europene
  • Fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
  • Fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  • În cadrul proiectelor „Școala Pentru Toți”, „Școala Vine La Tine Acasă”, „Și Tu Poți Merge La Școală”, „Școala o Necesitate, nu un Drept” inculpata Deaconu Georgia Ioana a folosit 6 înscrisuri care conțineau date false prin care a reușit obținerea de finanțare nerambursabilă din fonduri europene în sumă totală de 21.139.668 lei.
  • În perioada 28.10.2009 – 03.02.2011 a obținut prin fraudă fonduri europene în valoare de 84.953 euro pentru proiectul „Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”, al cărui beneficiar era Asociația „Tineri Pentru Viitor”.
  • În perioada 07.05.2010 - 12.10.2011, inculpata Deaconu Georgia Ioana a schimbat, fără drept, destinația unei părți din sumele de bani primite cu titlu de avans, (26.796,24 euro), pentru cheltuieli de transport și subzistență ale participanților la proiect, efectuând cumpărături de la diferiți comercianți din municipiul București.
  • În perioada 11.05.2010 - 03.02.2011 a semnat în numele președintelui Asociației Tineri Pentru Viitor, imitând semnătura acestuia, trei rapoarte intermediare și un raport final prin care a obținut 69.241 euro.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător, în limita sumelor de 21.139.668 lei și 85.760 euro, asupra unor bunuri imobile și sume de bani ce aparțin inculpatei Deaconu Georgia Ioana, bani care nu au fost recuperați nici până în prezent.

Procurorii lui Kovesi anchetează un funcționar public din Brăila care ar fi obținut fraudulos peste jumătate de milion euro
Procurorii lui Kovesi anchetează un funcționar public din Brăila care ar fi obținut fraudulos peste jumătate de milion euro
Parchetul European (EPPO), biroul din Cluj-Napoca, efectuează joi, 25 aprilie, percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Brăila, în cadrul unei anchete privind o fraudă de peste o...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#tik tok, #influencer, #frauda fonduri europene, #Feng Shui, #prescriptie, #ANAF, #Ministerul Fondurilor Europene , #justitie