Ziare.com

Corlatean cere sporirea prezentei militare americane in Romania

Joi, 01 Mai 2014, ora 09:18

   

Corlatean cere sporirea prezentei militare americane in Romania
Ministrul de Externe Titus Corlatean a insistat, la o intalnire cu Jake Sullivan, asistentul adjunct al presedintelui SUA si consilier pentru securitate nationala al vicepresedintelui SUA, pe necesitatea sporirii prezentei militare americane, in linia continuarii masurilor adoptate in plan bilateral.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de MAE, ministrul Corlatean a avut miercuri o intrevedere cu Jake Sullivan, cu acest prilej fiind abordate o serie de subiecte de interes pentru Romania si SUA, un accent aparte fiind plasat asupra stadiului si perspectivelor dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre cele doua state.

"De asemenea, a fost realizat un schimb substantial de evaluari in conexiune cu evolutiile din imediata vecinatate a Romaniei si Marea Neagra, precum si in ceea ce priveste cele mai bune modalitati de cooperare intre SUA si Romania in acest context", mentioneaza sursa citata.

Conform MAE, ministrul roman al afacerilor externe a trecut in revista elementele centrale ale dimensiunii de securitate din cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, "accentuand cooperarea excelenta cu SUA pe toate palierele politico- militare".

"A insistat in mod deosebit pe necesitatea sporirii prezentei militare americane, in linia continuarii masurilor adoptate deja in plan bilateral: vizitele unor nave militare americane in porturi romanesti si derularea, in comun, de exercitii navale, aeriene si terestre, menite sa consolideze dimensiunea apararii colective", se arata in comunicat.

De asemenea, demnitarul roman a informat partea americana in legatura cu ultimele dezvoltari pe linia operationalizarii sistemului de aparare antiracheta din tara noastra, gazduit la Deveselu, multumind in acelasi timp pentru reafirmarea, inclusiv prin vocea inaltului oficial intalnit, sustinerii finalizarii proiectului conform calendarului stabilit.

"In contextul in care a subliniat nevoia ca statele membre sa exprime o sustinere consistenta pentru tarile cu aspiratii europene si euro-atlantice din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv pe linia continuarii eforturilor de apropiere de structurile UE si NATO, ministrul roman al afacerilor externe a insistat asupra provocarilor cu care se confrunta Republica Moldova, efortului Romaniei pentru sustinerea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, inclusiv in domeniile economic si energetic, precum si asupra nevoii de coordonare cu partenerul american in acest sens", se mai arata in comunicat.

Conform sursei citate, oficialul american a reiterat intelegerea autoritatilor de la Washington privind importanta rolului Romaniei, atat ca partener strategic al SUA, cat si in context regional, precum si sprijinul pentru consolidarea unei prezente americane in Romania si in regiune.

"In acelasi timp, apreciind sustinerea autoritatilor romane in promovarea unor sanctiuni eficiente la adresa Federatiei Ruse, a insistat asupra necesitatii unei abordari unitare SUA-UE in acest domeniu", se mentioneaza in comunicat.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 856 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De acord cu tine,

in special la palatul Victoria.Plagiatorul e in plus oricum.

 

Mai bine altfel

De ce nu ne ridica restrictiile la vize, ca sa putem, in caz de pericol sa fugim toti in America?

 

:)))))....Buna, bre! Poate cea mai buna gluma in ani!

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor