Primăria Iași cumpără 18 tramvaie moderne, cu bani din PNRR. Când vor fi livrate

Luni, 26 Februarie 2024, ora 16:24
1749 citiri
Primăria Iași cumpără 18 tramvaie moderne, cu bani din PNRR. Când vor fi livrate
Tramvai Foto: Facebook/Compania de Transport Public Iasi

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a semnat luni, 26 februarie, contractul de achiziţie a 18 tramvaie noi, ce vor fi achiziţionate cu fonduri europene prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit declaraţiilor primarului Iaşiului, au fost depuse două oferte la licitaţia organizată în acest scop, din partea companiei PESA (Polonia) şi, respectiv, Bozankaya (Turcia), care au adus deja câte 16 tramvaie moderne.

După soluţionarea contestaţiilor, licitaţia a fost câştigată de compania Bozankaya, care a avut o ofertă net superioară celei poloneze, în valoare de aproximativ 34 de milioane de euro.

Tramvaiele vor avea o capacitate de minim 135 de locuri, din care minim 30 pe scaune, minim 5 locuri accesibile pentru persoane cu dizabilităţi, şi toate dotările moderne precum aer condiţionat, instalaţie de încălzire, sistem de supraveghere şi audio-video, panouri LED, echipamente Wi-Fi, sistem GPS, sistem de avertizare la coliziune.

Cele 18 tramvaie urmează a fi livrate până la data de 30 iunie 2026, întrucât finanţarea este asigurată prin intermediul PNRR - Componenta 10 "Fondul Local".

De asemenea, în această perioadă Primăria Municipiului Iaşi finalizează şi evaluarea celor două oferte primite la licitaţia pentru achiziţia a 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, a 25 de staţii de încărcare rapidă şi a opt staţii de încărcare lentă. Cele 25 de autobuze electrice vor avea o capacitate de transport de minim 50 de persoane, din care minim 24 pe scaune.

Ofertele au fost depuse companiile Anadolu şi Bozankaya, ambele din Turcia, firme care au mai livrat mijloace de transport în comun în Iaşi.

Proiectul are o valoare totală de 14,4 milioane de euro, şi este finanţat cu fonduri europene derulate prin intermediul PNRR - Componenta 10 "Fondul Local".

"Graţie fondurilor europene, prin PNRR şi Programul Operaţional Regional, oraşul nostru va avea în total 119 de mijloace de transport electrice, din care 50 de tramvaie şi 69 de autobuze, în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro", a declarat primarul Mihai Chirica.

Bărbat prins de polițiști în timp ce avea droguri ascunse în haine. Individul fusese recent eliberat din închisoare
Bărbat prins de polițiști în timp ce avea droguri ascunse în haine. Individul fusese recent eliberat din închisoare
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus vineri, 26 aprilie, reţinerea unui inculpat, cercetat sub...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#tramvaie noi, #Iasi, #achizitie, #tramvai Iasi modernizat, #Primaria iasi, #Chirica, #PNRR , #stiri sociale