O ucraineancă i-a donat fiicei sale un rinichi. Transplantul a fost făcut la Iași: ”A decurs fără incidente”

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 11:26
1469 citiri
O ucraineancă i-a donat fiicei sale un rinichi. Transplantul a fost făcut la Iași: ”A decurs fără incidente”
Transplantul de rinichi a fost un succes FOTO Unsplash

O echipă medicală de la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iaşi a realizat un transplantat de rinichi de la o femeie în vârstă de 45 de ani, din Ucraina, la fiica sa în vârstă de 21 de ani.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr Ionuţ Nistor, a declarat că tânăra în vârstă de 21 de ani făcea dializă în Ucraina din 2019, ea fiind nevoită să se refugieze în România la scurt timp după începerea războiului.

Conform sursei citate, tânăra ucraineancă a fost depistată cu o problemă urologică încă de la naştere, iar în timp afecţiunea a progresat.

"Familia provine din regiunea Cernăuţi, unde tânăra a făcut şi dializă înainte de a veni în România. A continuat procedurile de dializă în Iaşi, a fost tratată ca orice alt pacient, s-a discutat despre ideea de transplant şi i-au fost explicate opţiunile. Prima variantă a fost transplantul de la un donator din familie. Mama a fost alături de ea, iar pentru că se afla într-o condiţie medicală bună a fost prima opţiune. Pacienta a făcut dializă până când testele realizate la unitatea medicală au arătat compatibilitatea cu mama. Transplantul de rinichi a avut loc pe parcursul zilei de marţi, şi a decurs fără incidente", a declarat conf.univ.dr. Ionuţ Nistor.

Acesta a declarat totodată că există o confirmare din partea autorităţilor că tânăra din Ucraina beneficiază de aceleaşi drepturi ca orice asigurat din România.

În Iaşi mai sunt în acest moment şapte cetăţeni de origine ucraineană care fac şedinţe de dializă.

De asemenea, acesta este al şaptelea transplant de rinichi realizat de la începutul anului la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iaşi. Patru transplanturi au fost posibile în urma prelevărilor de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală şi trei de la donatori vii.

Prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul "Dr.C.I. Parhon", a declarat că de la înfiinţarea centrului şi până acum au fost efectuate aproximativ 400 de intervenţii de transplant de rinichi atât de la donator viu cât şi de la persoane aflate în moarte cerebrală, iar alte 400 de persoane care au beneficiat de transplanturi renale în alte clinici din ţară se află sub observaţia medicilor ieşeni. Astfel, cele 800 de cazuri reprezintă una dintre cele mai bune rate de supravieţuire din Europa.

Bărbat prins de polițiști în timp ce avea droguri ascunse în haine. Individul fusese recent eliberat din închisoare
Bărbat prins de polițiști în timp ce avea droguri ascunse în haine. Individul fusese recent eliberat din închisoare
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus vineri, 26 aprilie, reţinerea unui inculpat, cercetat sub...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#transplant rinichi, #Iasi, #Ucraina , #sanatate