Seful CCR: Nu am fost noi atacati de Kovesi la CEDO. Nu hotararea Curtii a stat la baza deciziei

Marti, 05 Mai 2020, ora 15:15
25827 citiri
Seful CCR: Nu am fost noi atacati de Kovesi la CEDO. Nu hotararea Curtii a stat la baza deciziei
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca cei care doresc sa analizeze cu "obiectivitate si fara partinire" decizia CEDO privind revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al DNA vor observa ca "nu exista nicio critica la adresa Curtii Constitutionale".

"I-as ruga pe toti care vor sa analizeze obiectiv decizia CEDO, in raport de Curtea Constitutionala, sa observe urmatorul lucru: n-am fost noi atacati de doamna Kovesi, nu noi am figurat parte acolo, iar cine citeste cu obiectivitate si fara partinire decizia CEDO sa vada ca nu o sa gaseasca nicio critica la adresa deciziei Curtii Constitutionale sau a activitatii Curtii Constitutionale si o sa vada, in esenta, ca nu decizia Curtii Constitutionale sau o anumita conduita a Curtii Constitutionale a stat la baza deciziei", a precizat Dorneanu.

Potrivit acestuia, la baza deciziei au stat doua articole din Conventia Drepturilor Omului pe care le-a invocat si Laura Codruta Kovesi in sesizare, "care se refera la cu totul altceva". "Cine vrea sa adanceasca cercetarile, sa se uite la sesizare si la decizie si sa o citeasca cu obiectivitate", a adaugat Dorneanu.

Laura Codruta Kovesi a castigat marti, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), informeaza un comunicat de presa al institutiei cu sediul la Strasbourg.

Potrivit CEDO, Romania a incalcat drepturile sefei Directiei Nationale Anticoruptie, prin revocarea acesteia din functie inainte de incheierea mandatului.

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca in justitie revocarea sa, deoarece o astfel de procedura nu ar fi permis examinarea decat a formei decretului prezidential de revocare, si nu a revendicarilor sale de fond, conform carora ea a fost revocata pentru ca a criticat reforma legislativa in materie de coruptie.

Totodata, Curtea a stabilit ca dreptul la libertatea de expresie al fostului procuror-sef al DNA a fost incalcat pe motiv ca ea a fost revocata din cauza criticilor pe care le-a facut in exercitarea functiilor sale pe un subiect de interes public.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dorneanu reactie Kovesi CEDO , #presedinte CCR