Dancila vrea sesiune extraordinara pentru legea persoanelor disparute si restrictii la eliberarea conditionata

Joi, 08 August 2019, ora 16:27
3210 citiri
Dancila vrea sesiune extraordinara pentru legea persoanelor disparute si restrictii la eliberarea conditionata
Foto: captura video Facebook/Epoch Times

Viorica Dancila a precizat, la inceputul sedintei de guvern de joi, ca va convoca, in curand, o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru prevenirea altor tragedii ca aceea de la Caracal.

Premierul a anuntat ca Executivul va lansa un amplu proiect de lege, care intra in sedinta de azi, in prima lectura.

"In sedinta de astazi discutam in prima lectura un proiect de lege care stabileste proceduri clare pentru cautarea persoanelor disparute si imbunatateste metodele de cautare a acestora, in vederea eliminarii blocajelor administrative si institutionale.

Reglementam modalitatea de localizare prin mijloace tehnice, de obtinere a datelor de trafic si localizare, dar si modul in care trebuie sa se desfasoare cercetarea criminalistica in domiciliul, resedinta sau sediul unor persoane.

Imbunatatim activitatea mecanismului alerta rapire copil, mecanism deja existent, care are ca scop demararea procedurilor de cautare in regim de urgenta a minorilor cu resurse sporite, in tara si in strainatate.

Ne propunem sa reducem timpul de interventie si sa eficientizam activitatea salvatorilor. Voi solicita Parlamentului sa adopte acest proiect de lege in procedura de urgenta", a explicat Viorica Dancila.

Totodata, premierul sustine ca Executivul va lua masuri urgente si in baza raportului grupului interministerial, ale carui concluzii au fost prezentate, miercuri, de secretarul de stat Raed Arafat.

"Am primit ieri raportul comitetului interministerial privind imbunatatirea legislatiei pentru interventii de urgenta. Acest raport a fost prezentat public de secretarul de stat Raed Arafat.

Grupul de lucru a identificat deja 14 masuri cu termene clare si responsabili bine definiti, pe care le vom pune in aplicare pentru a eficientiza timpul de raspuns in situatii limita.

Pe termen scurt, avem in vedere completarea legislatiei pentru imbunatatirea sistemului de localizare, pentru demararea procesului de localizare de tip AML, precum si popularizarea aplicatiei 112.

A fost elaborat deja un proiect de OUG pentru imbunatatirea serviciului 112. Acesta este deja in avizare si transparenta decizionala. Imi doresc adoptarea cat mai rapida a acestui proiect si voi solicita conducerii Parlamentului o sedinta extraordinara", a mai subliniat premierul Romaniei.

Fara eliberare conditionata la faptele grave - proiectul e la MJ

Totodata, Dancila a spus ca asteapta din partea ministrului Justitiei, Ana Birchal, o serie de propuneri pentru imbunatatirea legislatiei privind anchetarea persoanelor acuzate de infractiuni grave si foarte grave.

"In paralel, la Ministerul Justitiei, a fost demarata o analiza in ceea ce priveste infractiunile penale grave si foarte grave.

Va fi realizat un pachet cu propuneri de modificare a legislatiei pentru: posibilitatea interzicerii eliberarii conditionate pentru infractiuni grave si foarte grave, pentru definirea mai clara a faptei de rapire si pentru stabilirea prin lege a unor limite de pedeapsa mai mari.

De asemenea, pentru clarfiicarea competentelor si altor aspecte din legislatiei si a altor tragedii.

Astept de la Ministerul Justitiei finalizarea de urgenta a analizei si propuneri pentru modificarea legislatiei", a mai spus Dancila.

#Viorica Dancila sedinta guvern, #Viorica Dancila crime Caracal, #Virocia Dancila Ana Birchal Raed Arafat , #guvern