Guvernul recunoaste ca majorarile de pensii si salarii nu au fost prinse integral in bugetul pe 2018. Acum zice ca se blocheaza tara si da vina pe Iohannis

Vineri, 24 August 2018, ora 18:24
111304 citiri
Guvernul recunoaste ca majorarile de pensii si salarii nu au fost prinse integral in bugetul pe 2018. Acum zice ca se blocheaza tara si da vina pe Iohannis
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Romania risca sa intre in blocaj, fiind puse in pericol atat plata pensiilor, salariilor, alocatiilor, cat si asigurarea fondurilor pentru medicamentele compensate, tratamentul pacientilor cronici si bolnavilor de HIV/SIDA, pentru MAI care sa asigure protectia si siguranta cetateanului, pentru drumuri, scoli, investitii, cofinantarea pentru fonduri europene sau sprijinira mediului de afaceri.

Scenariul apocaliptic este descris intr-un comunicat de presa al Guvernului Dancila, remis vineri dupa amiaza, iar vina pentru acest blocaj ii este atribuita presedintelui Iohannis, care a pus abia pe 4 septembrie sedinta CSAT in care sa se discute avizele necesare rectificarii bugetare.

Dupa vacante si concedii, brusc, rectificarea a devenit o urgenta

Despre rectificarea bugetara, Guvernul discuta de aproape doua luni. Primul care a pomenit despre o rectificare a fost vicepremierul Paul Stanescu, care a prezentat-o ca pe o necesitate pentru a avea toata lumea bani macar pentru salarii, dupa care a iesit ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a linistit pe toata lumea spunand ca nici vorba, sunt bani de pensii si salarii si rectificarea va fi facuta la finele lunii iulie. Dupa care s-a tot amanat din motive de cearta a ministrilor pe bugete, vacanta de Sf. Maria si concediul premierului Dancila. Acum, rectificarea bugetara a devenit o urgenta si neadoptarea ei cat mai repede ar avea consecinte dramatice, asa cum reiese din comunicatul Guvernului.

Sunt sau nu sunt bani de pensii si salarii?

Mai mult, desi in permanenta Guvernul a dat asigurari ca majorarile de pensii si salarii prevazute in programul de guvernare au fost prinse in bugetul pe 2018, situatia descrisa acum in comunicat arata ca, de fapt, pentru plata majorarilor este nevoie sa se ia bani de la alte institutii, dupa ce deja au fost reduse la maximum sumele alocate pentru investitii.

Situatia dramatica prezentata in comunicat pune sub semnul intrebarii si declaratiile optimiste de pana acum facute de premierul Romaniei. Pe 2 august, Viorica Dancila a prezentat personal datele rectificarii bugetare. Ea a spus atunci ca la buget au intrat in plus in primele 7 luni 6 miliarde de lei fata de ce se astepta si face aceasta rectificare in principal ca sa imparta aceasta suma. Si daca tot se face aceasta revizuire, au fost analizate si bugetele institutiilor, si cei care n-au cheltuit banii inseamna ca nu au nevoie de ei, asa ca sunt relocati si aceia.

"Cea mai importanta informatie e ca avem o rectificare pozitiva, ceea ce indica o evolutie buna a economiei. Dupa 7 luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 mld de lei fata de programarea initiala", a spus Dancila acum mai putin de o luna, dupa care a prezentat mega priectele de investitii care vor primi bani si multe programe sociale, de la cele prin care oricine isi poate lua electrocasnice eco, la finantarea construirii unor aziluri de lux.

Klaus Iohannis a reactionat dur fata de rectificarea anuntata si a acuzat Guvernul de sabotaj bugetar.

Anterior, Guvernul fusese somat atat de Klaus Iohannis, cat si de Consiliul Fiscal sa spuna daca are bani pana la sfarsitul anului pentru plata pensiilor si salariilor.

Replica premierului Dancila a fost ferma si, pe langa acuzatiile aduse presedintelui Iohannis, a dat asigurari ca sunt bani si sumele sunt prevazute chiar in Legea Bugetului, aprobata de presedinte. Practic, a spus ca la momentul in care a intrat in vigoare Legea Bugetului pe 2018, in luna ianuarie, toate majorarile prevazute de programul de guvernare pentru 2018 erau prinse in buget.

"Domnul presedinte a promulgat legea bugetului si acolo sunt bani prevazuti pentru salarii si pensii, deci nu vad de unde aceasta ingrijorare. Dar, ma rog, poate domnul presedinte o sa dea mai multe explicatii legate de acest lucru. Ceea ce pot sa va spun in calitate de prim-ministru e faptul ca sunt bani de salarii si pensii", a fost raspunsul lui Dancila.

Guvernul nu are bani de platile lunare

Acum, insa, Guvernul manifesta o maxima ingrijorare. Intr-o insiruire extrem de lunga, Guvernul spune ca fara aprobarea rectificarii este pusa in pericol plata pensiilor, alocatiilor pentru copii, indemnizatiilor de crestere a copilului, stimulentelor de reinsertie pentru mame, dar si a tuturor salariilor, fiind mentionate specific cele din sistemul public de sanatate, dar si orele suplimentare ale angajatilor MAI care asigura ordinea si linistea publica.

Dancila mai spune ca ar putea sa fie in pericol si medicamentele compensate, tratamentul pacientilor cronici si bolnavilor de HIV/SIDA si al pacientilor care au nevoie de tratament in strainatate.

Este pusa sub semnul intrebarii pana si "protectia si siguranta cetateanului", pentru care MAI are nevoie de bani pentru "mijloace de interventie, personal pregatit si motivat si resurse adecvate". Fara rectificare, nu sunt bani nici pentru dotarile si angajarile necesare pentru a atinge standardul adecvat, mai zice Guvernul.

Mai mult, nici pentru drumuri, scoli, investitii, cofinantarea pe investitiile de fonduri europene sau programele de sprijinire a mediului de afaceri nu sunt bani fara rectificare.

Guvernul nu explica insa si de ce s-a ajuns ca functionarea acestei tari sa depinda de rectificarea bugetara, in conditiile in care toate aceste lucruri, de la majorarile de pensii si salarii, pana la cheltuielile de personal si de functionare a institutiilor si programelor am fost asigurati de atatea ori ca sunt deja prinse in buget.

In plus, la momentul in care s-a anuntat rectificarea bugetara pozitiva, cu un plus de 6 miliarde de lei, s-au facut publice si principiile acesteia: se pune accent pe investitii, stimularea mediului de afaceri si o mai buna utilizare a fondurilor necheltuite de o mana de institutii - Serviciu Roman de Informatii, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Apelor si Padurilor, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Ministerul Cercetarii si Inovarii, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului Ministerul Turismului, Ministerul Tineretului si Sportului, Administratia Prezidentiala. Institutii la care bugetele se reduc cu peste 10 milioane de lei de la fiecare.

Iata ca acum, de banii luati de la servicii si Presedintie, deoarece acestea sunt singurele bugete care necesita aviz CSAT si sunt practic singurele sume cu semnul intrebarii, la rectificare, pare ca depinde intreaga populatie, economie si functionare a Romaniei.

Au spus-o azi cu subiect si predicat ministrul de Finante Eugen Teodorovici si ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu.

Teodorovici: "Legea Salarizarii a produs efecte, de aceea e nevoie de o rectificare care vizeaza si salariile".

Vasilescu: "Nu putem face rectificare pe bucati, noi suntem seriosi si nu ne batem joc. Trebuie facut tot, pentru ca banii luati de la Servicii se duc la pensii".

#Dancila rectificare bugetara 2018, #Dancila bani pensii salarii Iohannis rectificare , #premier