Barladul are cel mai mare si modern telescop din tara

   

La Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad a fost inaugurat astazi cel mai mare telescop destinat publicului pentru observatii solare din Romania. Inaugurarea oficiala a avut loc cu prilejul eclipsei partiale de Soare din dimineata zilei de 21 iunie 2020.
Telescopul Lunt are apertura de 152 mm si distanta focala de 900 mm. Este construit special pentru observatii solare in H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare si modern telescop pentru observatii solare aflat in dotarea unei institutii publice din Romania.

Odata cu achizitia telescopului pentru observatii solare, publicul va avea ocazia sa viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad si pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiata stea de Pamant - Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput in asa fel incat sa foe observate in conditii de siguranta cele mai fine detalii din atmosfera solara: protuberante, filamente si eruptii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafetei soarelui cu scopul popularizarii stiintei si astronomiei in randul publicului vizitator.

Eclipsa partiala de Soare din 21 iunie 2020 a fost vizibila si din Romania. La Barlad magnitudinea acesteia a fost de aproximativ 0.984 (3,64%), iar durata de o 1 ora. Inceputul eclipsei a fost marcat la 08.13, faza maxima la 08.43, iar sfarsitul eclipsei la 09.14.

Publicul vizitator a avut ocazia sa priveasca in premiera nationala eclipsa partiala de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achizitionat.

Achizitia acestui instrument a fost posibila prin generozitatea sponsorilor SC Vinicola Averesti 2000 SA si SC Top Gel Prod SRL Craiova. In cadrul acestui demers a fost implicata si Primaria Municipiului Barlad.

De mentionat ca, la inceputul anului, o stea a primit numele Barlad V1, fiind inscrisa in
baza de date
a Asociatiei Americane pentru Observarea Stelelor Variabile. Descoperirea a fost facuta de astronomul amator Ciprian Dumitru Vintdevara (35), la Observatorul Astronomic din cadrul muzeului "Vasile Parvan", din Barlad, unde lucreaza ca muzeograf. Tot de aici a descoperit,
acum cinci ani
, o nova rosie luminoasa, un fenomen cosmic destul de rar, pentru ca apare doar cand doua stele fuzioneaza.
Miruna NEACSU
Duminica, 21 Iunie 2020, ora 20:42
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Alerta Alimentara! Nu cumpatrati oua de la Penny. A fost gasita Salmonella
Lantul de supermarketuri Penny a anuntat ca retrage de urgenta un produs de la vanzare, pentru ca a ...
Harta interactiva online a drumurilor aflate in lucru in judetele Moldovei
* Cetatenii pot supraveghea in acest fel ce fac autoritatile cu banii lor. A fost lansata online o ...
Iluminat public modern pe cinci strazi din Barlad
* Zilele trecute, au fost finalizate noi lucrari de extindere si modernizare a retelei de iluminat ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor