Iahtul opulent pe care oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc încearcă să-l recupereze. Dezvăluirile făcute de Rise Moldova VIDEO

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 10:50
2205 citiri
Iahtul opulent pe care oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc încearcă să-l recupereze. Dezvăluirile făcute de Rise Moldova VIDEO
ladimir Plahotniuc, fugar din 2019 FOTO RISE Moldova

Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova dar care deține și cetățenie română, a fost declarat fugar în anul 2019 și dat în urmărire internațională.

Despre existența unui iaht în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în 2020, în urma unui proces de judecată din Cipru. Avocații Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc, și-au exprimat, într-un articol publicat, dezacordul față de o decizie a Tribunalului Nicosia, care a respins cererea de chemare în judecată înaintată împotriva mai multor persoane fizice și juridice din Cipru, Emiratele Arabe Unite, China, Spania și Seychelles.

În iulie 2018, iahtul a fost înmatriculat sub steagul Insulei Man, fiind în proprietatea lui Andrey Goncharenko, om de afaceri rus care, șapte ani mai târziu, va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Dar Goncharenko n-a deținut niciodată iahtul (cu numele Vicky) pe persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan. Este vorba despre Continental Maritime Limited, o firmă înregistrată în Gibraltar, care s-a împrumutat la bancă pentru navă.

La două luni după ce își ia numele de Honor, mai exact în septembrie 2018, nava trece printr-un carusel de firme offshore, fondate în aceeași perioadă. Așa că, de la Continental Maritime, ajunge la Eastern Yachting LTD, care, la fel ca vechiul proprietar, este înregistrată în Gibraltar.

Aceasta a fost mutarea de la Goncharenko la Plahotniuc. În acea perioadă, Vladimir Plahotniuc era în plină campania preelectorală și se pregătea de alegerile parlamentare.

În iulie 2019, după ce Plahotniuc pierde guvernarea și fuge din țară, iahtul este scos la vânzare. S-a ocupat de vânzare un broker de iahturi. Pe un site de specialitate, într-o știre publicată pe 15 august, scrie că iahtul a fost vândut la 20 de zile după ce a fost scos pe piață. Prețul – 48,5 milioane de euro, aproximativ un miliard de lei.

La scurt timp după ce și-a schimbat proprietarul, iahtul și-a schimbat și numele. Din Honor – în Quantum of Solace. A ajuns la John Staluppi (75 de ani), un cunoscut om de afaceri din SUA. Staluppi deține mai multe iahturi și este cunoscut pentru faptul că-și numește navele după filmele cu James Bond.

Imediat după cumpărare s-a anunțat că fostul Honor va deveni cursă charter – adică va putea fi închiriat. Pentru o săptămână, plăcerea costă de la 560 de mii de dolari și poate atinge până la 630 de mii de dolari.

Doar că, la trei luni de la achiziție, Staluppi și-a scos iahtul la vânzare. Dar a reușit să scape de el abia la finele anului 2022. Prețul cerut a fost de 56.400.000 de euro.

Honor n-a fost vândut de Plahotniuc, așa cum familia acestuia n-a figurat niciodată drept beneficiară directă a iahtului. Și în acest caz familia Plahotniuc-Childescu a apelat la interpuși. Doar că, de această dată, interpușii le-au tras țeapa și i-au lăsat fără bijuteria de aproape 50 de milioane de euro, scrie RISE Moldova

Honor a fost vândut de Ileana-Mihaela Burcea, o româncă stabilită în Dubai. În 2020, jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice au dezvăluit că Burcea a administrat mai multe afaceri conectate la Vladimir Plahotniuc.

Burcea, dar și alții au fost dați în judecată de Oxana Childescu la Tribunalul din Nicosia.

S-a întâmplat în octombrie 2019. Coincidență sau nu, Staluppi și-a scos la vânzare iahtul în aceeași perioadă în care Childescu s-a adresat în instanța din Cipru, plângându-se că a fost deposedată de bunuri.

În Cipru, fosta soție a lui Plahotniuc a cerut revendicarea drepturilor asupra bunurilor care i se cuvin și a explicat instanței de ce a apelat la interpuși.

În 2019, Childescu mai pornește o procedură de judecată. De această dată se adresează la Tribunalul Centrului Financiar Internațional Dubai (DIFC), instituție specializată pe rezolvarea litigiilor civile și comerciale.

Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Republica Moldova face pași siguri către integrarea în Uniunea Europeană, aspect întărit de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care s-a aflat într-o vizită de lucru în...
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
#Vladimir Plahotniuc, #iaht lux, #recuperare, #Republica Moldova , #Republica Moldova