Unde si de ce a disparut Vladimir Putin? Cele mai bune teorii

Duminica, 15 Martie 2015, ora 13:56
13823 citiri
Unde si de ce a disparut Vladimir Putin? Cele mai bune teorii
Foto: Hepta.ro

Presedintele rus Vladimir Putin nu a mai fost vazut in public din data de 5 martie, cand s-a intalnit cu premierul italian Matteo Renzi.

Absenta sa neobisnuit de lunga vine pe fondul zvonurilor cu privire la o disensiune in randul elitei politice din Moscova in urma asasinarii unuia dintre cei mai proeminenti lideri ai opozitiei ruse, Boris Nemtov, in campul vizual al Kremlinului, scrie Business Insider.

Suspiciunile s-au intensificat dupa ce Putin a anulat o vizita la Astana, Kazahstan, programata pentru aceasta saptamana. Un oficial al guvernului kazah a declarat pentru Reuters ca presedintele rus s-ar fi imbolnavit. Informatia a fost respinsa de purtatorul de cuvant al lui Putin, care a asigurat ca liderul de la Kremlin "are intalniri tot timpul".

Totusi, nicio imagine publica cu Putin nu a mai aparut dupa 5 martie. S-a dovedit ca unele imagini infatisandu-l pe presedinte la un eveniment organizat cu ocazia zilei de 8 martie datau tot din 5 martie.

Imagini cu Putin la Kremlin, pentru a demonstra ca e viu si sanatos

Iar intalnirea dintre Putin si presedintele Curtii Supreme, Viaceslav Lebedev, prezentata in imagini video difuzate pe 13 martie, nu a fost transmisa in direct, fiind folosite imagini de la o intalnire anterioara.

Presa internationala face un anunt neasteptat despre disparitia lui Putin - reactia Kremlinului

In acest context, au luat avant numeroase terorii menite sa explice disparitia liderului rus, de la nasterea unui copil avut cu presupusa sa iubita, Alina Kabaieva, la probleme grave de sanatate sau chiar posibilitatea unei indepartari in forta de la putere.

La Moscova, se zvoneste ca presedintele rus a fost inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat. Puciul ar fi fost organizat de fostul director al serviciilor secrete, Nikolai Patrusev.

Chiar daca zvonurile vehiculate in prezent pot fi exagerate, speculatiile din jurului sanatatii tarului arata cat de fragil este de fapt sistemul sau, precum si dependenta acestuia de o singura persoana.

"Daca Putin nu isi face aparitia in urmatoarele zile sau daca tot ce primim sunt cateva poze de presa, acest lucru va sugera ca se intampla ceva serios, iar lupta pentru succesiune incepe", considera Mark Galeotti, profesor la Universitatea din New York.

Tom Nichols, profesor la US Naval War College, este sigur ca se intampla ceva ce Kremlinul incearca din greu sa ascunda.

Printre zvonurile vehiculate in blogosfera rusa este si acela ca Putin a murit, desi nu exista niciun indiciu in acest sens.

In cazul in care cele mai radicale supozitii s-ar dovedi reale, Kremlinul ar incerca sa tina ascunsa o informatie precum moartea lui Putin pana cand toate factiunile din cadrul guvernului vor conveni asupra unui succesor, considera Nichols.

Desigur, absenta lui Putin ar putea sa nu aiba nicio legatura cu starea sa de sanatate. Exista posibilitatea ca asasinarea lui Nemtov sa fi expus fisuri din cadrul elitei ruse pe care Putin incearca sa o tina sub control.

Absenta sa ar putea fi acoperirea pentru o strategie care sa duca la consolidarea controlului exercitat de Putin. Sau acesta face eforturi pentru a inabusi tensiunile care ar avea loc intre zidurile Kremlinului.

O lupta pentru putere s-ar putea desfasura in spatele usilor inchise in acest moment la Moscova. Insa in statul opac construit de Putin, publicul ar putea sa nu afle niciodata motivele disparitiei neobisnuite a presedintelui din spatiul public.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#teorii disparitie Putin, #Vladimir Putin absenta explicatii , #presedinte Rusia